Vasember 3: Kritika

2013.04.30. 14:03

Iron-Man-3-Poster.jpg

- Eredeti cím: Iron Man 3

- Műfaj: Akció, sci-fi, vígjáték, képregény feldolgozás

- Rendező: Shane Black

- Forgatókönyv: Shane Black, Drew Pearce

- Szereplők: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Sir Ben Kingsley

 

Tovább dübörög a Marvel filmes részlege. Tavaly a Bosszúállókkal véget ért az első fázis, de mindenki tudta, hogy itt nem állnak meg. Miért is tennék? Hiszen mióta a Marvel Studious felügyeli a filmeket, elképesztően magas minőségű szuperhős filmekkel bombáznak minket. Nincs ez másképp a második fázist beindító első filmmel sem, a Vasember 3-mal. Ami elképesztő módon, megdöntötte még a Bosszúállók 185 millió dolláros nyitányát is! Jelenleg valahol 200 milliós bevétel fölött jár a Vasember 3. Pedig az USA-ban még csak a héten fogják bemutatni! Ezt az elképesztő sikert rá lehet fogni a hype-ra is, amiben van igazság, de ez a film megérdemli az anyagi sikereket, ugyanis ez az eddigi legjobb és legszórakoztatóbb Vasember film!

 2662066-iron_man_3_official_eye.jpeg

 

A Bosszúállók eseményei után vesszük fel a fonalat. Tony Stark életében talán először érzi magát gyengének és kiszolgáltatottnak. A New York-ban történt események teljesen szétcincálták a világképét. Szembesült azzal, hogy egyedül talán képtelen megvédeni a világát és szeretteit, hiszen legutóbb is csak a Bosszúállókkal tudott győzedelmeskedni. Emiatt poszttraumatikus stressz szindrómában szenved, ahányszor megemlítik az ottani eseményeket, vagy ha csak eszébe jut, rohamot kap. Több napja nem tud aludni, állandóan újabb és újabb kütyüket gyárt, kényszercselekvő lett. A bajt tetézi a Mandarinnak nevezett terrorista feltűnése, aki a Tíz gyűrű nevű szervezet (ők rabolták el az első részben Tony-t) legfőbb vezetője. Több merényletet követ el, amivel felhívja magára a Vasember figyelmét.

 

Iron-Man-3-Clip.png

 

Ahogy az már ismeretes, rendező váltás történt. Jon Favreau az első két Vasember filmet jegyző rendező, már nem akarta elvállalni Tony harmadik kalandjának dirigálását. Tony testőrét viszont továbbra is ő játssza. Az új rendező Shane Black lett, aki elkészítette néhány évvel ezelőtt az egyik kedvenc filmemet, a Durr, durr és csókot. Szintén Robert Downey Jr-ral. Az előtt "csak" íróként tevékenykedett, olyan filmeknél, mint a Halálos fegyver vagy az Utolsó cserkész. Illetve, talán kevesen tudják, hogy a Ragadozó című klasszikusban ő játszotta azt a katonát, aki állandóan a barátnője... hm. Szóval vele dicsekedett. Aki látta a filmet tudja, miről is van szó. Shane Black pedig kiváló választás volt! Nagyon jól elkapta a Vasember filmek hangulatát és a már fentebb említett filmekben alkalmazott remek humort, a Vasember 3-ba is sikeresen integrálta. Persze nem annyira durva módon, azért érdekes lenne, ha nyakra-főre káromkodnának vagy a Durr, durr és csókhoz hasonló bizarr helyzetek fordulnának elő. Annak ellenére, hogy vissza kellett fognia magát egy kicsit, még így is érezni a stílusát és a keze nyomát a filmen. Jó rendező kezébe került a Vasember 3.

 

iron-man-3-03.jpg

 

A Vasember filmeknek mindig is védjegye volt a humor. Legtöbbször a dialógusok és Tony kissé egoista, karaktere jelentette a humorforrást. Ez természetesen most is megmaradt és talán itt működik a legjobban. Az előző részekben Tony és Pepper rengetegszer egymás szavába vágtak, ami a második részre kezdet kissé idegesítővé válni, ezt szerencsére visszafogták a harmadik részre. Méghozzá nullára! Egy ilyen jelenet sincs már benne, helyette tényleg vicces párbeszédeket adnak elő a karakterek és sokkal több lett a vizuális geg és a helyzetkomikum. Érezhetően sokkal lazábbak lettek a poénok és természetesebbek és bár imádom az előző két Vasember filmet is, látszik, hogy Black-nek sokkal jobban megy a poénkodás, mint Favreau-nak. Ebben nincs semmi lesajnálás, vagy piszkálódás, ez egy tény.

 

Iron-Man-3-Official-Rubble.jpeg

 

Amikor pedig a humor háttérbe szorul, akkor jönnek az akciók, de milyenek te jó ég! A trailer-ben már mutattak egy keveset abból a jelenetből, amikor megtámadják Tony házát. Ha azt hittétek lelőtték vele az egészet, hát nagyon tévedtek, az a jelenet valami fergeteges lett és majdnem tíz percig tart! Olyan elképesztően látványos és izgalmas, hogy az leírhatatlan! Egy Vasember filmben sem láthattunk hasonlót! De a repülőből kizuhant emberek megmentése is lélegzetelállítóra sikerült! A koronát viszont a finálé teszi fel a filmre, a film utolsó bő negyven perce egy valóságos akcióorgia! A koreográfia félelmetesen jó és olyan vizuális megoldásokat dobnak be percről percre, hogy többször az államat kerestem közben! Már-már a Bosszúállók fináléjához hasonló az a jelenet. Látszik, hogy egy minden elemében epikus trilógiazárást akartak összehozni. Sikerült! Ezeken kívül is lesz még néhány akció jelenet, amik lehet, hogy néhány embernek nem fognak tetszeni, mert nem mindegyikben lesz páncél. Én igazából örültem ennek, mert látszik, hogy Tony a páncél nélkül sem egy elveszett ember.

 

ironman3.jpg

 

A Vasember 3-mal egy érdekes irányba kezdték el terelni a történetet, és a főhős karakterét. Itt látszik talán a legjobban, hogy a rengeteg kütyü és pénz ellenére, Tony egy ember. Akinek vannak problémái az alkohol függőségen kívül, amivel furcsa módon, most nem kezdtek semmit, még csak meg sem említették. Helyette a pánikrohamaira helyezték a hangsúlyt és a kényszerének, hogy mindenkit meg akar védeni. Ezzel sokkalta közelebb kerül a karakter a nézőhöz. Pedig már eddig is szerettük a fickót! A Pepper-rel való kapcsolata is kissé háttérbe szorult, de egyáltalán nem is hiányzott a filmből. Amit meg kellett ismernünk a kapcsolatukból, azt már megismertük régen. Illetve van egy érdekes társadalomkritika, (de hívhatjuk üzenetnek) is a filmben, a terrorizmussal kapcsolatban. Ami végig ott lappang a filmben, de olyan tömören és nyúlfarknyi hosszúságban beszélnek nyíltan róla, mint az Avatar-ban Jake, a háborúk kiprovokálásáról. Így lehet, hogy sokan elsiklanak majd felette, miközben majszolják a popcorn-t.


iron-man-3-paltrow-pearce.jpg

 

A film egyébként valami veszett jól néz ki! A CGI-ba egészen biztosan rengeteg pénzt öltek. Kolosszális dolgokat teremtettek a számítógépek segítségével az alkotók. A dizájnereket sem érheti panasz. Annyiféle színű és kinézetű páncél van a filmben, hogy öröm nézni! A klasszikus vörös és sárga páncél keveset szerepel, helyette az új, vörös és törtfehér MK 42-es került a középpontba. Még a Hulkbuster páncél is szerepel a filmben. A nevéből gondolom, kitaláljátok, hogy mire való. Illetve az Iron Patriot is meglehetősen vagányra sikerült, de azért nem egy War Machine. A zene pedig fantasztikus lett! A főtémát nagyon elkapták, egy pattogós, laza, kellemes zenét komponáltak, ami tökéletesen jellemzi a filmet. Messze az eddigi legjobb Vasember filmzene. Nagy tapsot érte Brian Tyler-nek! Sokaknak azonban fájó pont lehet, hogy most sem AC/DC, sem más hasonló csapat nem adott kölcsön zenét a filmhez. Őszintén szólva én észre sem vettem a hiányát, csak miután vége lett a filmnek.

 

Iron_Man_3_screenshot_620x380.jpeg

 

Robert Downey Jr. továbbra is lubickol a szerepében. Nem lehet azt kifejezni, hogy mennyire tökéletes választás volt ez az ember a főszerepre! Minden kétséget kizáróan ez lesz az a figura, ami miatt évek múlva is emlékezni fogunk rá! Gwyneth Paltrow igazából továbbra is a kötelező női szereplő. Nem sok vizet zavar, nem is túl emlékezetes, de Tony karakterfejlődéséhez nélkülözhetetlen a karaktere. Sir Ben Kingsley mostanában ügyeletes főgonosz lett, itt pedig ő játssza a Mandarint. A képregényben ő a Vasember nemezise, a filmben pedig hozzákötődik egy elég érdekes csavar, amibe viszont az elvetemült képregény rajongók bele fognak őrülni! Már elkezdődött a folyamat. Fura mód, engem egyáltalán nem ütött szíven a dolog, sőt! Kifejezetten bejött a fordulat. Csak spoiler-esen lehetne erről beszélni, úgyhogy inkább kihagynám ezt. Az is nagyon tetszett, hogy most végre nem egy másik páncélos ellen kell a Vasembernek fellépnie. Guy Pearce-szel is teljesen meg voltam elégedve. Ő mindig jól hozza az ilyen simabeszédű kis/nagy köcsögöket! Akitől viszont megijedtem elsőre, az a kisgyerek. Van egy fiatal kis srác a filmben, aki segít Tony-nak. Nagyon nem bírom az ilyen karaktereket, de ez a fiú nem volt idegesítő. Talán azért, mert nem is szerepel túl sokat a filmben.

 

ironman3cheadle_620_013113.jpg

 

Jöhetnek a szálkák. A film egyik pontján Tony Stark bekattan Mandarin miatt és élő egyenes adásban közli a terroristával, hogy hol lakik, és ha akar tőle valamit, akkor menjen oda. Na, most ezt, hogy is gondolta? Egy terrorista vezérnek megadni a címedet, aki attól sem riad vissza, hogy Amerikában merényletek hajtson végre, az körülbelül egyenlő az öngyilkossággal! Tony meg azt hiszi nincs elég töke a Mandarinnak, hogy pont az ő házát megrohamozza? Ennyire sem egoista sem hülye nem lehet valaki! Pláne nem egy ezermester, szuperagyú feltaláló! A pánikroham leküzdése pedig egy rossz vicc! Ilyen eszetlen marhaságot kitalálni, hogy lehetett? Nevetséges volt, nem hiszem el, hogy máshogy nem tudták ezt megoldani! Illetve becsúszott néhány teátrális jelenet is, amiket biztos, hogy nem annak szántak.

 

ironman3pics.jpg

 

A Vasember 3 hozza azt, amit elvárt tőle az ember. Remek akció jeleneteket, fergeteges humort, Tony Stark-ot, Stan Lee cameo-t és stáblista utáni jelenetet is. Még sokkal többet is, ha azt nézzük, hogy mennyi mindenre nem derült fény a trailer-eket nézve és hogy milyen merész csavart belemertek pakolni a filmbe (amit legalább annyian fognak gyűlölni, mint szeretni). És ugye Tony karakterét is megvariálták. Ez a film szerintem fantasztikus lett, köröket ver az eddigi összes Vasember mozira! Az biztos, hogy Tony Stark még vissza fog térni. Csak az a kérdés, hogy újra Robert fogja-e játszani? Mert bizony neki már nincs szerződése! Bár nem hinném, hogy helyettesítheti őt bárki is. Szerintem még látjuk ebben a szerepben.

 

9/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása