Holdlovag “Kritika”

2022.05.08. 22:08

d02d495d-f4d6-46b7-9d94-c43e34d17c57.jpeg

 

Az egyik leginkább várt D+ Marvel sorozat volt számomra a Moon Knight. Nemes egyszerűséggel azért, mert halvány segéd fogalmam nem volt semmiről. Nem ismertem a karaktert. Nem ismertem a képességeit, nem tudtam tényleg semmit. Egyetlen kapcsolatom vele a Web of Shadows videojáték volt, ahol ha jó karakter maradsz a társad lesz. Én genyó voltam, úgyhogy nem nagyon találkoztam vele.

Szóval ilyen szempontból teljesen tiszta lappal indult nálam a sorozat. Minden újdonság volt. A legjobb dolog benne a körítés és a mitológia. Ez is lepett meg a legjobban. Fogalmam sem volt róla, hogy ez egy egyiptomi beütésű cucc lesz. Márpedig az. A Marvel a skandináv mitológia után elkezdi szépen lassan behozni a többi kultúra mítoszait és isteneit. Legközelebb a Thorban fogjuk látni a görögöket. De vissza a Holdlovagra. Ezzel az egyiptomi kultusszal, lényekkel, a Marvel megint egy teljesen új és sajátos atmoszférát legyezett be a saját kis szelencéjébe. És annyira mocsok mód működik, hogy nem igaz! Iszonyat hangulatos az egész. Piramisok, múmiák élet és halál közti nagyon furcsa viszony és annak megélése. Persze azért nem kell hű de mély dolgokra gondolni, de végre megint van valami újdonság. Ráadásul teljesen máshogy vannak az egyiptomi istenek ebbe a világba implementálva. Nem úgy, mint Thorék, hogy világról világra járva csak úgy grasszálnak az istenek és ha valami nem tetszik már megy is a parasztlengő. Nem, ezek a háttérbe húzódnak, onnan döntenek. Beavatkozni nem nagyon szoktak, ha mégis kell valami akkor egy avatáron keresztül teszik azt. Gyakorlatilag a képességeik egy részét egy kiválasztott porhüvelynek adják és ezek az emberek az istenség nevében járnak el.

Ilyen porhüvely a főszereplőnk is, aki mit sem tud erről, lévén többszörös személyiségzavarban szenved és sokként éri szegény Stevent, hogy a másik énje, egy Khonshu nevű istenség avatárja már rég óta. Illetve magról a másik személyiségéről Marcról is csak ekkor szerez tudomást. Szóval egy halmozottan hátrányos helyzetű, mentális problémákkal küszködő karakter a főszereplőnk. 2 homlokegyenest eltérő személyiséget kell Oscar Isaacnek előadni és… Uram atyám hogy megy neki! Steven egy gyámoltalan, naív, angol, mama kedvence. Míg Steve egy tökös, ki ha én, nem amerikai zsoldos. Határozott és harcedzett. És Oscar Isaac mindkettőt remekül kelti életre. Ami a legelképesztőbb, hogy a váltás a 2 karakter között látványos. Nem egyszerűen csak máshogy viselkedik, más a hangszíne, az akcentusa, az egész testtartása és a mimikája egy csettintésre megváltozik. Kimondom: Oscar Isaac az egész MCU legjobb színészi alakítását tette le az asztalra. Hihető, érett, komplex, hibátlan!

Egy ennyire szélsőséges és csapongó főszereplőnek nehéz lehetett megfelelő ellenpólust találni. Hát valahogy ez is összejött. Nincs a tipikus marvel átok, hogy a főgonosz egy rosszul, vagy semennyire nem megírt figura akit egy tehetséges színész alakít. Harrow gyakorlatilag a tökéletes ellentéte Holdlovagunknak. Kimért, visszafogott, ravasz. Az egész karaktert egy iszonyatosan félelmetes aura lengi körbe. A nyájas szavai mögött ott lappang a fenyegetés. És a pillantásában ott van, hogy eltökélt, felkészült, okos ember, akivel nem szabad gecizni! Mindez nyakon öntve egy jó nagy adag öncsonkító messiás komplexussal. A motivációja egyszerű, megérthető már ha elhiszed az egyiptomi istenek létezését. Külső szemlélő számára nyilván úgy tűnhet egy tipikus szektás bohóc, de a főszereplőnek és a nézőnek is hamar leesik, hogy ez a fickó nem kamuzik és kurva veszélyes! És Ethan Hawke parádésan jó ebben a szerepben! Én nem is emlékszem, hogy láttam-e már őt máshol gonosz karaktert alakítani, de mocsok jól áll neki!

A zenei felhozatala is mocsok erős a sorozatnak. Több számot újrahallgattam az epizódok után, nem csak a főtémát! És ott a látvány. Nos… az 1. rész után nem csak én, hanem szerintem a komplett néző közönség 90%-a egy kicsit összefosta magát. Ugyanis van egy autósüldözés ami egész egyszerűen kriminálisan szarul néz ki és több percig tart. A vetített háttérről gyk. leesnek a szereplők és a díszletek. Semmi térhatása nincs. Konkrétan befejezetlennek tűnik és amikor az autót kívülről mutatják, az mind CGI és mintha valami ps1 vagy ps2 autósjáték introja lenne! Hogy a picsába lehetett ezt így kiengedni? Ennyire szar effekteket konkrétan még nem láttam az MCU fennállása óta! Pedig emlékszem még a Hihetetlen Hulk gumiszerű izombetyárjaira. 

Hasonlítsuk már össze a Sólyomszem autósüldözésével. Hát az megeszi reggelire ezt! Ott is volt kevésbé jó effekt (khm, a ragacs nyíl) és néha ott is baj volt a háttérrel, de ezek pár másodperces gyengeségek, egy olyan autós üldözős jelenet közben, ahol a kamera a kocsiban forog 360°-ban, meg kimegy az egyik karakterrel együtt a kocsi ablakán! Itt meg egy kanyart nem tudtak hihetően megcsinálni. Botrányos volt!

Hogy utána minden más epizódban a CGI tök fasza legyen… Én nem értem mi történt az első résznél, hogy az valami pótforgatás volt-e és nem volt idő tényleg befejezni, vagy más egyéb, de soha többet az évad alatt nem volt ilyen béna a CGI. Sőt! Kifejezetten faszák voltak! Nagyobb összeget tennék rá, hogy Holdlovag teljes ruhája CGI volt. Mr. Kngiht talán nem. A harcok is ötletesek, látványosak és meglepően erőszakosak. Nem viccelt a Marvel, mikor azt mondták, hogy ez lesz a legdurvább D+ Marvel széria. Ez tényleg így van. Elég véres. De ha nem is véres, akkor is vannak durvulások. Beleégett a fejembe mikor vagy 4-5 karóval keresztüldöfik a főszereplőt. Persze ott már vér nélkül. Messze vagyunk a Netflixes 18+os vonaltól még így is, de tettünk egy lépést feléjük. Bár gyanítom ennél tovább nem megyünk sajnos. Pedig kellene. A fináléban pedig átmegyünk a tipikus Marveles látványorgiába. Sokaknak nem tetszett, nekem nem volt vele bajom. Rohadt menő volt!

Korábban már mondtam, hogy maga az egyiptomi mitológia egy jó alap marad de nem ásnak igazán a mélyére. Viszont a személyiségzavar! Az 5. rész, talán az egész széria legerősebb része. Akció szinte nincs, viszont egy olyan súlyos lelki traumát boncolgatnak benne, éretten, sok mindfuck-kal, de mégis a nagyközönség számára is szórakoztató módon. És az egésznek olyan súlya van, olyan szívfacsaróan drámai az egész. Őszintén, nem vártam ilyesmit a Marveltől.

Ezek mellé nem felejt el a film vicces lenni. Tök jó a humora, főleg ahogy a 2 különböző személyiség osztja egymást. Jók a dumák. A helyzetkomikumok, vagy ahogy lereagálnak egy indokolatlanul megjelenő vízilovat. Amitől nagyon féltem, hogy a szerelmi szál béna lesz. Nos, belengették egy ideig foglalkoztak vele, aztán eléggé elengedték, vagy legalábbis takarékra tették. Egyébként nem volt vészes ahogy kezelték, még ott is egész jó ötletekkel tudtak zsonglőrködni, ahogy az egyik személyiség féltékeny a másikra pl. Jobb volt, mint amire számítottam, csak valahogy elsikkadt.

A kezdeti furcsaságai ellenére hamar berántott és megszerettem ezt a sorozatot. Simán a legjobbak között van a D+ szériák között. Nálam konkrétan a 2. megelőzve a Lokit, amire nem számítottam azért. De a Loki még javíthat, hiszen ott tuti lesz 2. évad. Ellentétben ezzel, amit már most mini sorozatként emleget a Disney. Sajnos a Sólyomszemmel együtt. Úgy tűnik pont a 2 legjobb nem kap direkt folytatást, hanem valahogy máshogy építik tovább a karaktereket. Márpedig muszáj lenne, valahogy folytatni, mert az a stáblista utáni jelenet kb. ezer kérdést felvet és egy érdekes új lehetőséggel kecsegtet. Aki kicsit figyelt azért számíthatott rá, nekem már a sorozat kezdete előtt elspoilerezte a drága internet, hogy mire számítsak, de így is ütött! Ahogy az egész sorozat is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása