0b49efe7-5eaf-4608-95bb-fd803705d9a0.jpeg

 

Mikor bejelentették a She-Hulk sorozatot nagyon lelkes voltam. Több képregényben is találkoztam már vele mellékszereplőként és valahogy tök érdekesnek találtam. Igazán akkor szerettem meg, amikor elolvastam a NMK 17. számát, az Egyedülálló Zöld Nőt. Könnyed volt, vicces, amikor kellett jópofa akciók voltak benne. Jen egy iszonyat jó fej főszereplő volt benne és nem csak a szuperhősködés volt a téma, sőt az konkrétan eléggé vissza is volt fogva. Sokkal inkább az ügyvédi munkára fókuszáltak de azt sem annyira súlyosan, mint mondjuk egy Daredevilben. És úgy tűnt a Disney valami hasonlóval fog próbálkozni a sorozatban is. Persze rögtön jöttek az utálkozó “rajongók”, akik már a bejelentéskor woke-ot, gonosz feminizmust kiáltottak. A trailer megjelenésekor meg aztán elszabadult a pokol. Olyan hisztit csaptak a cgi miatt, ami szerintem abszolút nem volt indokolt és természetesen ott is folytatták a mama kedvence idióták a női főhős fikázását.

 

Én továbbra is nagy lelkesedéssel vártam a sorozatot és az első 2 résznél még vigyorogva néztem végig a kb. 30 perces epizódokat. Pontosan az volt, amire számítottam és amit a Marvel beígért. Egy könnyed vígjáték ami az MCU-ban helyezkedik el. Aztán valahol a 3. rész végén, a szuper “fontos” és azóta hírhedté vált twerkelésnél valami eltört ebben a szériában. Onnantól kezdve a sorozat egyszerűen elengedte magát és átment vér gagyiba! Nem volt hajlandó a történettel foglalkozni. A karaktereivel is kb. kis kanál mértékben. Helyette jött egy rakás ócska poén, huszadrangú, régi képregényes gonoszok cameo-i. Egy epizódra kitalált, szinte semmit nem befolyásoló problémák. Aztán a 8. rész megmutatta, hogy milyen is lehetett volna ez a sorozat, ha minden részre kellő energiát fordítanak. Ott minden a helyén volt. A tónus, a humor, a ritmus, az akciók a VENDÉGSZEREPLŐ.

 

És aztán jött a finálé… ami konkrétan meglépett egy olyan dolgot, ami nem egyszerűen zárójelbe tette a sorozat addigi történéseit. Hanem konkrétan fogott egy kérdőjel formára hajlított gerelyt és karóba húzta vele saját magát. Majd büszkén mutogatta magát, hogy hülyét csinált saját magából és a nézőkből. Értelmetlenné tette az egész sorozatot és elvárja, hogy ennek örüljünk vele. Döbbenet: az emberek nem örülnek. És nem csak az incelek… Ha röviden akarnám összefoglalni, hogy milyen élmény volt a sorozat: Jól indult, kínos lett, néha azért megvillantott jópofa dolgokat és értékeket. A 8. részre úgy tett, mintha összekapta volna magát, aztán az évadzáróval szájba fosott. Mivel a problémáim jó részét csak spoileresen tudom elmagyarázni, ezért most szólok. Az egész bejegyzés spoileres lesz.

 

Időrendben valahol a Shang-Chi eseményei előtt járunk. Bruce Banner és unokatestvére autóbalesetet szenvednek és mindketten megsérülnek. Bruce vére belecsöpög Jen sebébe, amiről tudjuk a Hihetetlen Hulk óta, hogy nem éppen életbiztosítás. Jen maga is zöld óriássá válik de ő nem lesz egy dühöngő őrült. Megőrzi a józaneszét. Ettől függetlenül a dühkitöréseit kezelnie kell. Ezért Bruce elviszi magával kicsit kikupálni az új Hulk-ot és megtanítani neki egyet s mást a szuperhősködésről. Jennifer, azonban vastagon leszarja a szuperhős életet. Van normális munkája, ügyvéd. Abban akar kiteljesedni, azt akarja folytatni és nem bűnözőket akar agyonütni. Ez a kettősség pedig lassan rátelepszik az életére.

 

Ezzel a felállással indul az Amazon, ami szerintem tök jó! A képregényben amit olvastam, tök jól működött, hogy igazából tényleg ügyvédként szerepel a kötet nagy részében. Kellően bizarr és fura ügyeket kapott és Jennifer She-Hulk bőrben sokkal jobban érezte magát. Úgy tűnt a sorozat is ezt az utat fogja követni. És elég sokáig tartja is magát ehhez a sorozat. Jennifer ugyanis tényleg nem akar szuperhős lenni. Csak ügyvédként akar dolgozni és lehetőleg nem szingliként meghalni. De egyre jobban élvezi a She-Hulk létet. Egészen a 8. epizódig nincs is semmi hagyományos szuperhős action. Sőt, kap egy külön rászabott melót, ahol szuperhősök és szuperbűnözők ügyeivel kell, hogy foglalkozzon. Ez szerintem egy borzasztó izgalmas és érdekes irányt nyithatott volna meg az MCU-ban de az írók mást akartak.

 

Hogy pontosan mit… az egy rohadt nagy rejtély. Az első 2 rész még tényleg ebben a szellemiségben készült. Volt íve, kifutása az epizódoknak. Aztán a 3. résztől a sorozat elkezdett szétesni. Fókuszt tévesztett epizódok jöttek, rengeteg jópofiskodó, de egyébként ciki és kínos humorizálás. Konkrétan úgy tűnt, mintha dilettánsok vették volna a kezükbe a gyeplőt. Akiknek fogalmuk sincs, hogy mit akarnak elmesélni, hogy mitől vicces valami, hogy egy tárgyalótermi jelenetet, hogy kell izgalmassá tenni. Idegesítő mellékkarakterek bukkantak fel epizódról epizódra, hogy később szinte ne is kerüljön elő többet a nagy részük. Kimondom, ennek a sorozatnak konkrétan nincs se története, se különösebb értelme. És senki ne jöjjön ezzel a hülyeséggel, hogy ez csak egy könnyed vígjáték sorozat! Attól még meglehetne ezt csinálni úgyis, hogy legyen valami értelme a történéseknek. És a heti epizódok attól függetlenül jobban összelegyenek fogva. Épp most nézem a Ted Lasso sorozatot. Könnyed, humoros, ha kell meglepően drámai és epizodikus felépítésű. Minden heti epizódnak van egy saját sztorija de az évadnak van egy épkézláb története. Egy átívelő sztori. Ugyanúgy 30 perces epizódokkal operál. Így kellene kinéznie ennek a sorozatnak is!

 

És ami tényleg a irgalmatlan nagy baj, ha már vígjáték, ez a sorozat elvétve vicces! A legtöbb poén erőltetett, kínosan akar vicces lenni. Kiakarja erőszakolni a humort, sokszor elképesztően görcsös humorizálással. Közben pedig végig azt hiszi magáról, hogy állati vicces, hova tovább intelligens és stílusos. Pedig csak vacak, Én erre a stílusra nagyon nem vagyok vevő. Mindenki affektál, túltolják a sztereotípiákat. Főleg erre épít a humor (és a dráma is bár azokat meglepően jól kezelik). Minden nő segíti egymást, ha csúnyán nézel ki, akkor is ha zöld vagy. Biztos egy pasi miatt vagy kibukva. És persze a pasik nagy része töketlen, életképtelen. Gonosz, hímsoviniszta. Kivéve a szuperhős férfiak. A nemi egyenlőtlenséggel nagyon sokat foglalkozik a sorozat és ez is egy jó ötlet, egy darabig tetszett is. De ezt is elcseszték, mert átestek a ló túloldalára.

 

Gyakorlatilag úgy éreztem, hogy az a kevés kivétel, akik voltak a sorozatban, csak azért voltak benne, mert az íróknak is feltűnt, hogy olyan brutál kettősmércét használnak, hogy kiveri a tv képernyőjét. Konkrétan a férfiak közül csak Bruce, Wong és Matt, tehát 3 szuperhős (innen is köszönjük az átlag férfiak a kedves gesztust) akik normálisan viselkedő férfiak. Akik normálisan beszélnek a nőkkel. Mindenki más seggfej. Még a divattervező is. Bár ez lehet progresszív. A franc se tudja. A csajok közül meg csak Titania pöcs, de ő amúgy is szupererős influencer. De az “átlag” nők mind rendesek. Értitek mi már a baj? És ez nem incel felháborodás… Annyira könnyű erre fogni mindent. Nem tetszik a She-Hulk? Nőgyűlölő 40 éves szűz vagy. Baszódjatok meg! NEM!

 

Nem az a bajom, hogy női főhős van, meg hogy erős (majd később rátérek, de egyébként imádtam a karaktert meg a színésznőt is). Könyörgök, a mindenki által utált Marvel Kapitányt imádtam! A Jessica Jones első 2 évadát is! A Fekete Özvegyet is. A Sólyomszemet is. A Wonder Woman-t is! Az a baj, hogy amit reprezentálni akarnak vele, azt sokszor szarul csinálják! Ugyanúgy toxikusan kezelik a szituációkat és csak mélyítik a szakadékot a táborok között. Ez az attitűd semmivel sem jobb, mint amit az incel gyökerek csinálnak. Ez pontosan ugyanaz, csak a másik oldalról. Ez képmutatás! Ha tényleg a női egyenjogúságért akartok kiállni, akkor kérdem én, mi a francért kezd el She-Hulk a munkahelyén valami énekesnővel (fogalmam sincs ki volt ez, tök őszintén. A sorozatig azt se tudtam, hogy létezik) twerkelni? Ami tényleg abból áll, hogy nők rázzák a seggüket? Ez a legalantasabb férfi vágyalmokat szolgálja ki. Miért csinálja ezt egy szuperhős? Egy feminista? Egy kibaszott ÜGYVÉD! Akinek feltételezem van agya. Otthon, haverok között, ha elengedi magát, kicsit becsiccsentve. Persze. Mindenki csinál hülyeséget. De önként a munkahelyeden? Üvegfalak között, ahol a kollégáid látnak? De azért vegyenek komolyan, mert te hú de rátermett nő vagy! Milyen hülyeség ez? Annyira kínos volt, hogy az döbbenet. És sajnos azt kell mondanom, hogy a sorozat nagy része, humor fronton ezen a fogykos szinten rekedt.

 

Ha a humor nem is működik, azért van amiben erős a sorozat és nagyon jól rátapintott a lényegre. A közösségi média által összefogott trollok és fröcsögő idióták prezentálása, fájdalmasan tűpontos. Amit csak utólag tudtam meg, hogy sok komment, amit She-Hulk kapott a sorozatban, azok ugyanazok a kommentek, amik az első trailer alá érkeztek a valóságban. A sorozat egyébként is játszik a meta poénokkal (erre majd kitérek) de ezt a fajta reagálást imádtam a sorozatban! Hívjuk inceleknek, macsó hópihéknek vagy Adrew Tateizmusnak, ez a gyomorforgató attitűd, amit ezek a korlátolt vaddisznók képviselnek, sajnos itt van velünk a hétköznapokban. És foglalkozni kell velük. Nem harcolni, mert ezt kiirtani nem lehet (szerintem legalábbis). De ha kicsit beletöröljük az arcukat a saját mocskukba és kigúnyoljuk őket, a legtöbbjük agyvérzést kap és ezeken a reakciókon már lehet röhögni. Ezeket félelmetesen jól kezeli a She-Hulk.

 

Aztán ott voltak a magánéleti dolgok, hát itt sem túl rózsás a helyzet. Felemás leginkább. Igen ez egy kisebb léptékű projekt, bár van egy szupererős főszereplőnk, fontos, hogy civilben milyen. Ez teljesen jogos. Sok képregény csinálja ezt. De ezeknek is a fele nem működik. Tinderezik She-Hulk. Oké. De mindig csak a hülyékkel randizik. Miért? Ha már magánélet. Miért nem foglalkoznak azzal, hogy a családja hogy éli meg, hogy van még egy Hulk a családban? Ebből is csak a viccet kell megfogni? Tényleg ennyire nem kellene szólnia semmiről egy vígjátéknak? Ennyire nem kell történet? Egy világban, ahol istenek járnak a Földön, robotok és mi egyebek. Egy szuperhősnő legfőbb problémája egy részben, hogy rosszul érzi magát egy lagzin? Persze lehetne ezzel is operálni de irtó bénán csinálták a hétköznapi szarságok kezelését. Azért is fura ez, mert a street level szériáknak (Netflix sorozatok, Hawkeye) ezekkel azért nem volt gondjuk és ott egyik karakternek sem volt megközelítőleg sem olyan hatalma, mint az itteni szereplőknek. Ennek ellenére még a legvacakabb évadoknak is volt súlya, tétje. Szóltak valamiről. Itt semmi. Persze nem is voltak azok vígjátékok de pont itt lehetett volna jól kisúlyozni a komoly témákat a viccekkel. De úgy tűnik erre teljesen alkalmatlanok voltak az írók valamiért.

 

Amik szinte végig működtek, azok a kiszólások és a 4. fal ledöntő dolgok. Jennifer, Deadpool-hoz hasonlóan tudja, hogy egy sorozatban szerepel és kommunikál velünk. Na ezek a részek jók! Frappánsak, ötletesek, jól vannak időzítve és előadva. Ezeken látszik, hogy olyan ember dolgozott rajtuk, aki tudta mit csinál. Persze megakasztják a jeleneteket de jól csinálják, stílusosan… egészen az utolsó részig, ahol viszont teljesen elgurult a gyógyszer és gyakorlatilag mindent, amit addig csinált a sorozat hisztérikusan kiröhög és viccet csinál belőle. Csak szart. Ez a baj.

 

Nincs ugyanis hagyományos finálé. Elkezdődik egy totális káosz az utolsó rész második felében amin felhúzza magát Jennifer. Majd kilép a sorozatból és megkeresi a sorozat íróit, hogy milyen szarságot csinálnak. Ezután elmegy Kevin Feige-hoz, aki egy robot és átíratja vele, nem csak a sorozat végét, hanem konkrétan a fő történetszálat kukázzák, amivel igazából addig sem foglalkoztak érdemi mivoltában de így viszont teljesen parkolópályára lett téve. Az egész vérlopós sztorit kidobták. Megszűnt. Csak azért írták bele, mert tudták, hogy az emberek azt fogják hinni, hogy a bejelentett Amerika Kapitány 4 visszatérő főgonosza állhat a háttérben. Aki a Hihetetlen Hulkban a doki volt. Tudjátok, akinek belefolyt Hulk vére szintén a sebébe. Ez egy zseniális húzás lehetett volna. Inkább tönkrevágták ezzel a bazári, olcsó, “nagy” meta poénnal. Gratulálok! És láthatóan a Marvelt vagy nem érdekli, vagy nem érti, hogy az emberek nagy része ezen miért húzza fel magát. Mert szarakodtok a saját közönségetekkel. Azokkal is, akik nem patkánykodnak veletek…

 

Azon túl, hogy ez az egész jelenetsor rendkívül erőltetett, humortalan és idegesítő volt, fel is vet egy kérdést. Mégis mi a bánatért kínlódtuk akkor végig ezt a 9*30 percet? Mit adott hozzá az MCU-hoz ez az egész? Ja… semmit. Van egy női Hulkunk és Daredevil (igen, a 8. részben felbukkan a legelső képregényes szerelésében) itt van. Ja meg valahogy lett Hulknak egy fia, amit majd egyszer megmagyaráznak. Fasza. Ez esetleg nem működött volna… őőő… mondjuk egy 100 perces filmben? Jobban kidolgozva és nem ennyire szétfolyósan? Hm. Deja vu-m van. Hol is volt ugyanez? Óh, igen. A Ms. Marvelnél. Itt is ezt látom, hogy annyi minden ötletük volt, amivel lehetett volna foglalkozni, de inkább összecsaptak mindent ráadásul itt még szar viccként lett kezelve minden. Mennyivel jobban működött volna ez a káosz, ha fókuszáltabb csak egy leheletnyivel és kevesebb dologgal próbálnak zsonglőrködni de azokat kidolgozzák rendesen. Még ez a finálé is jobban működött volna. De ebben a formában ez számomra csak idegesítő volt.

 

Vígjátékként tehát nem működik a sorozat. Sajnos Marvel produkcióként sem. Az 1 rész, a 4. és a 8., ami hasonlít egy Marvel filmre. Az első egy jópofa eredet sztori, itt még Hulk is szerepel és próbálja Yoda-san nevelni Jen-t És van egy kis bunyó közöttük. Kicsit kilógott a cgi de működött szerintem. A 4. részben van egy kis jópofa akció Wong-gal. A 8. rész az évad legjobbja. Itt szuperhősködik először Jen, az ikonikus jelmezben. Ugyanis az egyik “szuperhős” ügyfele kér segítséget, mert szuper bajban van. És itt bukkan fel teljes valójában először Daredevil. Mármint az MCU-ban. Bár elvileg kánon a Netflix sorozat is. De van aki szerint nem. Mindegy, újra itt van Daredevil. Ezek azok a részek, ahol tisztességes akciók vannak. Látványos, humoros akciók, csak kicsiben. Erről kellene szerintem szólnia részben ezeknek a sorozatoknak. Ráadásul a 8. rész az, ami tényleg megmutatja, hogy milyen is lehetett volna ez a sorozat. Ott tényleg minden klappolt. Jó volt a ritmusa, a dumák, a viccek! Az akciók is. Matt és Jen párosa sziporkázik! Irgalmatlan jó párost alkottak. Charlie Cox csont nélkül hozta a tőle megszokott Matt-et.

 

De a többi részben az akciók nagyon nem működnek. A Titania-s bunyó az esküvőn nevetséges volt. Mikor az Asgardi fegyverekkel támadnak rá Jen-re a csávók, az meg követhetetlenre volt vágva. Egyébként látványra semmi egyedi vagy kiemelkedő nincs. Az új Marvel betegség a befejezetlen cgi most is felütötte a fejét, de szerintem pont She-Hulk kinézetével nem volt baj. Ami tök jópofa dolog volt, azok a végefőcímek. A rajzokban mindig elrejtettek 1-2 dolgot ami az epizódra utalt. Illetve az utolsó rész openingje, amivel újraalkották a régi Hulk sorozatot, az parádé volt! Zeneileg viszont elképesztően jellegtelen a sorozat. Egyedül Daredevil itteni témája az ami megfogott.

 

A tárgyalótermi részeket sokan laposnak tartják. Én igazából ezeket szerettem. Itt is elgurult néha a kretén bogyó, nem arról van szó. De szerintem érdekesek voltak az ügyek a sok szuperképességű, vagy félhülye kóklerek miatt. Ezek is inkább viccesre voltak véve, de itt szerintem azért működött a legtöbb poén. Közel sem olyan súlyos dolgokkal foglalkoznak, mint mondjuk a Daredevilben de nem is vártam ezt. Annál sokkal lazábbak és könnyedebbek voltak. Bár tény, hogy ez is elbírt volna több komolyságot, mélységet, odafigyelést.

 

A drámai részek viszont egészen húsbavágóak voltak. Sőt néha szívszorítóak. Persze nem sok volt de amikor volt, azok nagyon is működtek. Mikor Jen a saját tárgyalásán hallgatja, hogy persze, az alkalmi partnere She-Hulkot imádja de Jen-nek a közelébe sem menne, az szerintem meglehetősen erős gyomros volt és még a cgi mimikával is átjött, hogy Jennifer mocskosul meg lett bántva. Vagy az egyébként szintén rém kínos csoportterápiás jelenetben is, elég komoly önfelismeréssel szembesül Jennifer. És amikor kikerül róla a bosszúpornó… én nehezen hiszem el, hogy ott jó ízlésű és normálisan gondolkodó embernek ne nyílna ki a bicska a zsebében. Vagy nem értené meg, hogy Jennifer miért reagál úgy ahogy.

 

És akkor rátérhetünk a sorozat legerősebb pontjára, ha már az előző blokkban ennyit emlegettem. Jennifer. Irgalmatlan szimpatikus, jópofa figura. Még amikor a forgatókönyv totális kretént akar csinálni belőle akkor is működik. A legtöbbször. Kivéve mikor twerkel. Az gáz. És ahogy elnéztem a werk filmet a színésznő is végtelenül hülyén érezte ott magát. Jennifer tényleg egy középosztálybeli átlagember, aki önhibáján kívül keveredik bele ebbe az őrületbe. Pedig csak egy normális állást meg pasit akar. Amikor kell talpraesett de mivel kezdő a pályáján, nem mindig magabiztos. Szerethető. Ez a legjobb szó rá. És ez szerintem nagyban köszönhető, az őt alakító Tatiana Maslany-nak, aki valósággal pezseg ebben a szerepben! Imádja amit csinál, a figuráját és ez átjön a zöld cg bőr alól is. Remek választás volt. Nézegettem, hogy láttam-e már őt valahol és igen de nem emlékszem rá. Elvileg láttam a The Messengers-ben, a Defendor-ban a Holtak Naplójában, az Eastern Promises-ben és a Stronger-ben de tényleg nincs meg így arcról. De ezentúl odafigyelek rá.

 

A többi új szereplő viszont borzasztó sótlan brigád. Jen barátnője halál fölösleges volt szerintem. Titania egy rossz vicc. A zs ligás gonosztevő cameo-k meg… hát így voltak. A béka csávó vicces volt… Normális főellenséget ugye nem kaptunk, mert a valódi konfliktust inkább kihúzták az egyenletből és egyszerűen csak kiderítették, hogy a She-Hulk gyűlölő férfi klub hol van. Még mindig nem tudok napirendre térni ezen a baromságon komolyan. A visszatérő arcok nagy része működött. Wong továbbra is remek. Hulk Yoda verzióját én nagyon bírtam. Viszont amit a Förtelemmel csináltak már necces. Eleinte bejött, hogy azt mutatták Blonsky megváltozott és “namaste” meg mit tudom én milyen ember lett. Gondoltam lesz majd ezzel egy fordulat. Lett is. Aztán a meta poén miatt ezt is kinyírták félig. És őszintén szólva, nekem nem úgy tűnt, hogy Tim Roth különösebben motivált lett volna. Annyira látszott rajta, hogy szarik az egészbe és csak a lóvéért van itt. Az a csoportterápiás, szponzori szerepe meg… szerintem inkább megalázó volt a karakter szempontjából.

 

És van egy Matt Murdock-unk is! Szerintem hibátlan volt emberünk de természetesen, ahogy Fisket, úgy Matt-et is anyázni kell. Fisk túl erős volt a Hawkeye-ban (ahha, a Daredevilben meg egy betonfalra krátert vert. Az nem erős.) meg túl képregényes… őőő… he? Meg nem volt elég ijesztő. Ez meg komplett baromság. Matt meg túl vidám. Emberek… komolyan egy utcai szuperhős, minden másodpercében egy búvalbaszott csávó kell, hogy legyen? De most tényleg? Nem lehetnek jobb napjai? Ne hülyéskedjünk már. Egyébként meg úgy tűnik sok embernek szelektív a memóriája, mert a saját sorozatában és a Defendersben is többször humorizált. Akció közben is. Sőt a képregényekben sem csak a Miller, Bendis éra létezik. A karakter sokszor harc közben is szórta a poénokat, pont mint Pókember. Ne legyünk már ennyire szarrágók! Igen nem volt olyan szikár és durva. De azért az a folyosós bunyó most is jól nézett ki. Volt stílusa a jelenetnek azzal a kék fénnyel. És tök jó poént hoztak ki belőle, hogy ez nem az ő sorozata. Nem volt ezzel semmi baj.

 

Az a helyzet, hogy egy borzasztó nagy csalódás nekem ez a sorozat. Tényleg vártam de ez egy totális káosz lett. Minden jó dologra jut valami baromság. Vígjátéknak nem elég humoros, az MCU világához alig ad hozzá valamit a főszereplőjén kívül. Aki viszont baromi jó. Felemás. Működik is meg nem is. Jó is meg nem is. Vannak jó gondolatai, de ahogy prezentálja, azt néha ugyanolyan rosszul teszi, mint ami ellen fellép. Az egész sorozaton az érződik, hogy az íróknak gőzük nem volt, hogy mit kellene elmesélni erről a nőről, pedig orr van egy zsáknyi képregény. Egy rossz viccet csináltak egy ikonikus karakterből. Méltatlan ez a megközelítés és stílus hozzá. Felőlem jöhet második évad de a teljes író gárdát cseréljék le és írjanak SZTORIT ne csak szar poénokat! Szörnyű látni, hogy idén a Marvel sorozat fronton a Moon Knight-on kívül mit összebalfaszkodik…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása