Jupiter Hagyatéka "Kritika"

2021.05.09. 13:52

 IMDb

Nagyon megörültem, amikor a Disney és a Netflix szakítása után jöttek a hírek, hogy nem fogunk felnőtteket megcélzó szuperhős sorozatok nélkül maradni. Az Amazon szállította a The Boys-t és az Invincible-t, a Netflix hozta az Esernyő Akadémiát és konkrétan bezsákolták Mark Millar megannyi címét, például a Jupiter Hagyatékát is. A sorozatot még 2019-ben kezdték el forgatni, de sokáig elképesztő csend volt körülötte, vagy legalábbis engem mocsok mód elkerültek a hírek. Végül 2021. május 7-én landolt a sorozat a Netflixen. Ami azért elég nagy idő. Ráfoghatnánk a korona vírusra, hogy az nehezítette meg a munkát, de ez csak a kisebbik baj lesz. A nagyobbik szerintem az, hogy menet közben váltak meg a sorozat eredeti showrunnerjétől, Steven S. DeKnight-tól. Aki a Spartacus sorozat atyaúristene volt, illetve ő hozta tető alá a Netflixnek a Daredevil sorozatot is. Emberünk tehát nem egy tehetségtelen valaki, viszont rövid úton kikerült a produkcióból, kreatív nézeteltérések miatt. Nem jó előjelek. És ez a végeredményen is meglátszik.

 

 A sztori igazából bot egyszerű van 2 szuperhős generáció, a nagy öregek (Union of Justice) fektették le a szabályokat, hogy nem ölnek és mindig jó példával járnak el. A fiatalok viszont elég nehezen tudják betartani a Kódexet, mert a gonosztevők egyre durvábbak és nekik van tökük 1-1 szuperhőst kicsinálni. A sorozat főhőse egy Utopian nevű hős, akinek 2 gyereke is van. A fiú próbál apja nyomdokaiba lépni és szuperhősködik, kevés sikerrel. A lánya viszont totál leszarja az egészet és parti őrült drogos fotómodell lett. A bajok akkor kezdenek el rájuk szakadni, amikor megjelenik a csapat egyik nagy ellenfele Black Star és majdnem el is intézi az összes hero-t. Nagy áldozatok árán sikerül csak lenyomni, majd jön a fordulat. Black Star végig a börtönben ült, tehát nem ő támadt az Unióra. Ezt a rejtélyt akarja kideríteni a csapat, közben mindenki identitás válságba kerül és megismerhetjük az Unió eredeti tagjainak a múltját is.

 

A sorozat első két részével még nem voltak különösebb gondjaim, volt 1-2 furcsasága, de úgy voltam vele ezek ilyen kezdeti botladozások és majd kinövi ezeket a betegségeket, illetve a témákat amiket feldobott jól kibontja a későbbiekben. Az elején jól bemutatja a karaktereket, felvezeti, hogy kitől mire számíthatsz. Ad egy nagyon gyors töri leckét az Unióról. Kiderül, hogy az egyikük elárulta őket és az összezörrenésük óta nem tudják merre van. Gyerek-szülő problémákat vetnek fel, az örökség és hagyaték kérdésébe is belemarnak. Hogy létezik-e morális szürke zóna, vagy elég ha az ember fekete-fehéren szemléli a világot. És mindezeket egyáltalán nem viccesen, vagy szarkasztikusan kezeli, hanem halálosan komolyan. Az első 2 résznél dörzsöltem is a tenyeremet, hogy ez valami Watchmen szintű komoly társadalomkritikával fog operálni egy alternatív történelemben. Aztán jött a 3. rész és elkezdett összeomlani az egész.

 

Ugyanis ezek a fontos kérdések amiket felvet a sorozat, baromira nem kapnak figyelmet. A fókusz folyamatosan össze-vissza eltolódik. A szuperhősök szerepe a világtörténelemben és hatásuk a világra például csak néha-néha, morzsaként elszórva kerül elő, pedig ez lenne szerintem a legérdekesebb része. A családi problémák viszont rengetegszer előkerülnek, de egy egész évad alatt nem jutunk egyről a kettőre. Union fia végig egy bizonytalan b-ligás szuperhős aki nem tud az apja kedvére tenni. A lánya meg szinte minden jelenetben be van állva és folyamatosan azt ismételgeti, hogy szar egy szuperhős gyerekének lenni. És senki nem változik az évad alatt semmit! Ugyanott fognak tartani a karakterek az évad végén, mint az évad elején. Aki kapott egy jól kidolgozott és értelmes karakterfejlődési ívet, az Utopian. Ott tényleg érződik, hogy megpróbálták az ő problémáit jól körül járni. És rávilágítottak a karakter hibáira. Illetve Utopian testvérének sztorija is jól kikerekedik az évad végére.

 

És akkor a legnagyobb problémám a sorozattal. Ugye van egy rohadt nagy rejtélyünk. Black Star. Úgy tűnik 2 van belőle, viszont a börtönben csücsülő Black Star-nak fingja nincs erről az egészről. Én azt hittem, szerintem joggal, hogy ez lesz majd a fő sztori vonal. Ehhez képest ez egy nettó 1 órás része a történetnek, biztos, hogy nem több, mégis erre húznak fel egy nagy fordulatot és ehhez tartozik az évad végi cliffhanger. De igazából semmi érdemi történés ebben a sztoriban nincs! De azért percekre szét van darabolva és el van szórva az évad végéig. Na de akkor mi teszi ki a játékidő nagy részét? Hát flashback eredetsztori bakker!

 

És ez valami borzasztóan vegyesre sikerült. Egyrészt jó, mert jól megalapoznak egy csomó figurának és megértjük, hogy a jelenben mit miért tesznek. De az arányok teljesen el vannak csúszva! Nem hülyéskedek, van hogy kb 3 percet töltünk a jelenben, aztán vágás, vissza a múltba 10 percre, vissza a jelenbe megint pár percre és megint múlt. Sokszor teljesen random helyeken vannak ezek a váltások. Totál széttrancsírozza a narratívát ez az össze-vissza ugrálás az időben. A múltban játszódó részek egyébként bővelkednek drámában és misztikumban, de baromira el van nyújtva. Viszont ahhoz képest, hogy eredet sztori, nem derül ki, hogy mitől kapják a szereplők a képességeiket. Bemutatják, hogy a csapat átlagemberként hogyan verbuválódik össze, elmennek oda ahová kell. Spoilerek miatt nem megyek bele a részletekbe. Ott történik valami, vágás és egyszercsak szuperhősök. És ez is az évad végig el van húzva! Egyébként a fiatal hősök képességei sincsenek elmagyarázva. Nyilván akinek szuperhős a felmenője az örökölte a képességeket, de vannak akiknek megjelentek a képességeik és kész. Csak nem értem, akkor mégis minek kell eredet sztori, ha végül nem derül ki semmi a képességek forrásáról?

 

A látvány is teljesen felemás, a jelmezek szerintem tök jók, a kamera beállítások, a színek, az árnyékok használata. Jó ránézni, igényes. De az akciók és a cgi valami rettenetes. A greenscreen gyakorlatilag leugrik a tévéről. Az effektek kidolgozatlanok és befejezetlennek hatnak. Az akciók súlytalanok, fantáziátlanok és koncepciótlanok. De legalább nincs is sok belőlük. A zene teljesen észrevehetetlen, kivéve a fő témát. Az zseniális. És maga az opening rész is tuti! Messze a legjobb része a sorozatnak. Mondjuk ez inkább szégyen.

 

Színészi munka terén is totál vegyes felvágott a helyzet. A fiatal színészek mind borzasztó amatőrnek tűnnek. Andrew Horton szerintem kifejezetten béna és semmilyen. Elena Kampouris-nak vannak jó pillanatai a drogos Chloe szerepében, de összességében ő sem volt kiemelkedő. Josh Duhamel viszont remekel Union-ként. Jól átadja a figura minden jó és rossz tulajdonságát, néha csak 1-1 pillantással. És őszintén szólva ezt nem néztem volna ki a Transformers filmek kötelező, jó szívű katonájából. Fel sem ismertem, míg az IMDb-n rá nem kerestem. Illetve Ben Daniels-t és Matt Lanter-t tudnám még felhozni. Ők hárman jól alakítottak. A többiek mind gyengék.

 

Mit is mondhatnék így a végére? Totális csalódás. Jó témákkal nem tudott mihez kezdeni a sorozat. Rosszul mesélte el a történetét. Vagy értelmetlenül elhúzta a sztorikat, vagy nem foglalkoztak vele eleget. Itt megjegyezném, hogy van 2 rész amik 40 percesek sincsenek és ebből az egyik az évadzáró. Egy 8 rész/évados sorozatnál ez szerintem luxus. A casting nagy része tévedés, a látvány felemás.Viszonylag rövid játékideje ellenére is képes unalmas lenni. Fontos kérdések maradnak válasz nélkül. Máskor kapkod és teljesen összeszedetlen. Valahogy mégis nézeti magát, látszik, hogy lenne itt mit kibányászni de egyszerűen az alkotógárda nem volt ehhez elég tehetséges. Egy második évadnak még adok esélyt, hátha javítanak valamit, de ha az is ezt a szintet hozza, akkor ez kuka. Ez így nagyon kevés egy The Boys, Invincible, vagy Esernyő Akadémia után.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KongFan 2021.07.14. 11:36:43

Update:
A képregény elolvasása után a sorozat egy rossz vicc és még sokkal rosszabb lett a véleményem róla.
süti beállítások módosítása