Ms. Marvel: “Kritika”

2022.07.17. 12:22

393918db-c040-4de8-a413-1a284a3a687f.jpeg

 

Az első körben bejelentett Disney+ Marvel sorozatokból a Ms. Marvelt vártam a legkevésbé. Ennek az az egyszerű oka, hogy egyáltalán nem ismertem a karaktert és a későbbi kutatásaim után sem igazán lelkesített be. Valahogy ez a nyúlótestű képesség sosem nyűgözött le. Se a Fantasztikus négyesnél se a Hihetetlen családnál. Mikor mondták, hogy megváltoztatják a képességét, megkönnyebbültem egy kicsit. Egyedül a muszlim körítés tűnt érdekesnek számomra, hogy abból mit hoznak ki. A szuperhős rajongó szál, tehát, hogy ő egyfajta avatarja a Marvel a rajongóknak, szintén nem vonzott. Az első előzetes pedig eléggé lelombozott. Az egész annyira irgalmatlan dedósnak tűnt, amivel soha nem tudtam mit kezdeni. Nagyon a DC Shazam filmjére emlékeztetett, ami engem teljesen kiborított. Hogy azon kell röhögni egy felnőtt ember, nem tudja hogy kell pisilni szuperhős ruhában (mert hát gyerek van egy felnőtt testben és mint gyerek nyilván totál hülye). Meg a szuperképességét arra használja hogy jampeckodva telefonokat töltsön föl. Persze sok embernek az is bejött. Elfogadom, hogy nem én vagyok a célközönsége. És hát… nos… a Ms. Marvel a Marvel Shazamja, talán egy fél fokkal fogyaszthatóbban.

 

Kamala Khan egy Jersey-ben élő pakisztáni kamasz. Irgalmatlan nagy szuperhős rajongó, azon belül is Marvel Kapitány a példaképe. Meglehetősen szeleburdi lány és keresi a saját identitását. Szülei, főleg édesanyja eléggé konzervatív és minden modern és nem muszlim dologtól óvni próbálja. Így a feszkó a lány és a család között mindennapos. Egy nap Kamala kap egy karkötőt a nagyanyjától, amit az anyja rögtön el is tilt tőle. Kamala persze amilyen gyorsan csak tudja magához veszi a csecsebecsét és mikor felhelyezi szuperképességei lesznek és látomásai. Ezután pedig 2 szervezet is a nyomába ered.

 

Talán a pozitívumokkal kezdeném, amikbe tényleg nem tudok belekötni. Hamar túl leszünk rajta. A sorozat kb. első felében a vizualitás egészen elképesztő! Ha valaki látta a Scott Pilgrimet, akkor valami olyasmit kell elképzelni. Feliratok bukkannak fel a levegőben, a falon, bárhol! Például az sms buborékok, mint neon fények. A graffitik a falon életre kelnek és mozognak. Elképesztően kreatív és jópofa. Igazából tök nagy szégyen, hogy eddig senkinek nem jutott az eszébe, hogy hasonló vizuális megoldásokat alkalmazzanak. És a sorozat zenei anyaga is közel hibátlan! Már ami a licenszelt zenéket illeti. Mert pont, mint a legutóbbi Thornál, a sorozathoz írt direkt zenék megint elképesztően jellegtelenek.

 

És itt kb. ki is fújtak azok a dolgok amikkel tényleg nem volt problémám. Maradjunk a technikai vonalon. A Ms. Marvel látványvilág színes, tarka, sokszor villódzó és a képfeliratok vagy vizuális marhulások tényleg eszetlen jól néznek ki. Csak sajnos egy idő után ezek teljesen a háttérbe szorulnak és ami marad… hát nem túl acélos. Kamala képességét lecserélték (lett is belőle balhé, pedig logikus döntés áll a dolog hátterében, majd kitérek rá). Nem a teste nyúlik meg, hanem a karperece olyan kvázi varázserőt nyit meg benne, amivel manifesztálni tud dolgokat (tehát nem a karperec tudja ezeket), egyfajta kristályszerű formában. Például a kezére nő ez a kristály és az nyúlik meg, hogy elkapjon valakit. Vagy a teste köré nő, hogy védje. Pajzsként használja, lebegő platformokként, hogy azokon ugráljon stb. Nagyon ötletes, nagyon kreatív de a megvalósítás eléggé felemás. Vannak amikor kifejezetten jól néz ki, főleg az utolsó epizódban. Máskor meg annyira tiritarka és béna, annyira látszik rajta, hogy effekt, hogy leesik a képről. Egyszerűen kilóg a környezetből. Főleg akkor jön ez ki, amikor az emberek elalélva nézik, hogy Kamala csinál valamit és egyszerűen tök bénán néz ki. Olyankor méginkább ledobja az embert.

 

Aztán ott vannak az akciójelenetek. Nem fogok hazudni, az utolsó részben van egy… mondjuk korrekt harc néhány fegyveressel de a többi valami elképesztően fantáziátlan és béna! Kergetőzés, fogócskázás, néha azért meghal 1-1 mellékkarakter de semmi extra. Megmondom őszintén, szerintem itt vannak az egész MCU legsemmilyenebb akciójelenetei. Tétét nélküli bohóckodásnak hat. Matinénak! A vágás sokszor kriminális. Kapkodó. Látszik, hogy azokkal próbálnak trükközni. A legszembetűnőbb tré vágás, mikor Kamala Red Daggerrel harcol. Szóval Kamala keze megnyúlik, a srác végigszalad rajta, majd mögé szaltózik. Ezt a kb. 5 másodperces jelenetet három iszonyat gyors vágással tudták csak megoldani. És tele vannak ilyen töketlen megoldásokkal az akció részek. Vagy ha nem ilyen, akkor annyira röhejesen gyerekes, amitől falnak megy az ember. Szintén az utolsó részben van a legkiborítóbb ilyen. Mikor felnőtt kommandósokat, néhány 16 éves srác biciklikkel, porraloltókkal és hordozható hangfalakkal percekig hülyére vesznek és feltartják őket. Annyira idegesítő és fárasztó!

 

De legyen. Mondjuk nem az akción van a fókusz ebben a sorozatban, jó. Esetleg a sztorin? Húha. Nos a központi konfliktus, hogy miről is fog szólni a sorozat, az évad feléig ki sem derül! És amikor kiderül, akkor is leginkább húztam a számat, hogy most komolyan ennyi? Ezt találtátok ki? Van egy faj egy másik dimenzióból akik itt ragadtak, haza akarnak jutni, de valamiért ez csak úgy lehetséges, ha az ő világuk rászakad a miénkre. Hogy miért, nem magyarázzák meg. Egyébként ehhez kötődik Kamala képessége is, mert kiderül, hogy ő is ezeknek a lényeknek az egyik leszármazottja. Konkrétan a dédnagyanyja egy ilyen lény volt, akik Pakisztánban kötöttek ki, akiket dzsinneknek néztek. Tehát próbálták valahogy a képességét a kultúrájához hozzáigazítani. Nem rossz ötlet, de nem hoztak ki belőle igazán semmit és meglehetősen zavaros, hogy most akkor mire is képes ez a lány és hogyan. Mert bizony az egyik ellenfél is hasonló képességekkel fog rendelkezni, de neki valamiért nem kellett a karperec, hogy beinduljon ez a képessége. Igencsak tele van lyukakkal a központi szál és még így is papírvékony. A konfliktusok kezelése és lezárása is elképesztően súlytalanok és hirtelenek. Az évad utolsó előtti részében konkrétan pont került a központi sztori végére. Azzal, hogy a cél előtt Kamala mond néhány elképesztően elcsépelt okosságot a gonosztevőnknek. Aki szó szerint évtizedekig készült erre. És így oké meggyőztél és inkább meghal. Hogy a tökömbe lehetett ezt így komolyan gondolni? Ekkor kerül át egyébként valahogy (tényleg nem értettem hogyan) az ő fiához az a képesség, ami hasonlít Kamaláéhoz. Hogy az utolsó részben őt is, hasonlóan béna szöveggel lerázza, holott pár perccel korábban autókat dobált. “A normalitás nekünk már nem opció, de attól még nem kell gonosznak lennünk” vagy valami hasonló iszonyat gáz szöveggel nyugtatja le a srácot. Ő meg így oké. Nem akartam hinni a szememnek!

 

Ha már a főellenségek szóba jöttek, Malekith és Yellowjacket után egy új mélypontra érkeztünk. Ennél szarabb ellenfelek szerintem sosem voltak az MCU-ban. Eleve későn kerültek be a sztoriba. A motivációjuk persze érthető de kidolgozatlan. Azért, hogy hazajussanak miért kell a mi világunknak elpusztulnia? Plusz semmi karizmája a főfigurának. Bocsánat, hogy nem írok neveket, de esküszöm nem emlékszem kit hogy hívtak. A lényeg, hogy egy női ellenfelünk van az ő sleppje, meg a fia aki már itt született. Aki egyébként Kamala szerelmetes szerelme. És még ebből se tudtak kihozni semmit! Eszetlen mód semmi kémia nincs a két színész között. Nem hittem el, hogy ezek tényleg tetszenek egymásnak. Eleve alig van közös jelenetük így nem is tud működni az, hogy civilben megszeretik egymást de aztán ellenfelekké válnak a… mondjuk úgy “családi” biznisz miatt. Pedig ez megint egy működőképes ötlet.

 

Aztán van valami Kárelhárító egység. Ami mintha a Shield akarna lenni, csak sokkal bénábbak és hülyébbek és FBI köntösben vannak. Ezek a tagok kb. 2 részenként felbukkannak. Semmit nem tudunk meg róluk. Néha kötözködnek 1-1 szereplővel aztán a végén mégis őket akarják kihozni ellenfeleknek.

 

A többi mellékkarakter meg csak szimplán idegesítő. Ott van Bruno, Kamala nerd, tech guru haverja, aki az otthoni laborjában tud vérvizsgálatot is csinálni dőfakk! Aki egyébként szerelmes Kamalába csak ez a csajnak nem esik le az egész évad alatt. De Kamala szülei az évad mélypontjai. Próbálták őket valami vaskalapos, konzervatív embereknek beállítani, akiknek egy lázadó lányuk van… rettenetesen kínosak a közös jeleneteik és mesterkéltek. Hovatovább hiteltelenek.

 

Totál ledobta az agyam a láncot, mikor Kamala anyja nem engedi el a lányát az AvengerCon-ra, mert… mert. Pláne nem Marvel Kapitány ruhában mert az szűk! (Nem az). De ha Hulknak öltözve megy és elmegy vele az apja zöldre festve szintén Hulkként akkor mehet. És beugrik ebben a szettben a papa… Na ott Kamala arckifejezése minden pénzt megér. Én is hasonló pofát vághattam, hogy most tulajdonképpen egy Marvel sorozatot nézek, vagy valami agyhalott Nickelodeon élőszereplős sorozatot, amiket mindig is rühelltem!?

 

Mi ezzel a bajom? Nem a szigor. Szó sincs erről, hanem, hogy egyrészt kínos, másrészt meg nem hiszem el! Miért viselkedik így egy szülő a 16 éves lányával? Nem egy kefélő partira akar elmenni, hanem egy full nerd találkozóra! Konkrétan úgy kezelik a lányt, mintha 10 éves lenne. A karperecet például a padlásra dugja el előle. Én nem tudom… 10 évesen is egyedül mentem már fel a padlásra. Lehet szellemi fogyatékosnak nézi a családja Kamalát.

 

Sőt néha a srácok is úgy viselkednek, mintha kisiskolások lennének. Halál cikik a dumák, a beszólások. Mikor a Bruno gyerek látja, hogy Kamalának tetszik a másik srác akkor direkt közéjük áll. Ezt is alsó tagozatban csináltuk mi. Valaki ilyet csinált volna 14-18 éves korában kiröhögték volna. Konkrétan nem láttam még olyan Marvel produkciót, amin így vagy úgy de nem röhögtem. Itt ez is megtörtént. Még kínomban sem tudtam. Aztán ha a forgatókönyv úgy akarja, akkor kattintanak az értékeken és hirtelen már tiniként viselkednek! Saját összeesküvés elméletem szerint, mikor írták a sorozatot, sokkal fiatalabbnak írták meg a karaktereket, csak menet közben ez változott és nem igazították hozzá a szituációkat az életkorokhoz.

 

Azért megyek ebbe bele ennyire részletesen, mert 1 epizóddal később aztán ugyanez az anyuka, lazán elengedi a lányát egy felnőttek nélküli házibuliba! Mert ott aztán nem lehet leitatni és megerőszakolni. Ilyen nem történhet, csak egy kocka talin… Semmi következetesség nincs a szülők viselkedésében. Aztán mikor kiderül, hogy Kamala szuperhős! “Wow, hát azért vigyázz magadra és ne keresd a bajt!” Ennyivel el van intézve. Édes jó istenem! Fájdalmasan hülye a sorozat! Nyomasztóan ostoba!

 

Na és ott van Kamala. Őszintén szólva, az első részben halálra idegesített. Főleg ezzel a Marvel kapitányos fangirlséggel (amit a 2. rész után totál el is felejtenek, és gyakorlatilag szóba se jön többet. Csak a stáblista utáni jelenetben bukkan fel a karakter, akkor meg nem is találkoznak. Szóval ez megint egy kapufa.). Egyáltalán nem aranyos, vagy cuki volt a rajongása, hanem túltolt és halál fárasztó. Szerencsére azért az évad végére kiépített némi szimpátiát, de őszintén szólva eddig a legkevésbé szerethető Marvel hero nekem ez a lány.

 

És leírom, most először érzem azt Marvel produkciónál, hogy a casting is eléggé félrement. Senki nem volt jó. Nem, a főszereplő sem. Iman Vellani szerintem nem volt jó választás a címszerepre. Kb. mosolyogva néz, meg szomorúan és ennyi. Nem tudtam elhinni róla, hogy ő szuperhős lesz. Nem tudtam elhinni, hogy szerelmes a srácba, vagy hogy érte 2 srác is epekedik. Eleve nem értem miért kellett egy full kezdő színészt rögtön egy ilyen fontos főszerepre bedobni. Szó szerint az első szerepe a lánynak. És nem, nem azzal van a bajom, hogy fiatal lány, vagy hogy pakisztáni származású. Megvan Xochitl Gomez a Doctor Strange 2-ből, mint America Chavez? Ezerszer meggyőzőbb! A karaktere is szimpatikusabb, nem az első szerepe, nem is főszerepet kapott, de fontos szereplő volt! És imádtam azt a lányt! A film egyik ékköve volt, jól csinálta amit csinált. És ő is kisebbségi és szerepe szerint még leszbikus is, szóval nem emiatt ekézem a Ms. Marvelt! Iman Vellani-nál semmi ilyesmit nem érzek. Semmilyen volt! Egyedül akkor mosolyodtam el miatta, mikor táncolt. Ellent mondok magamnak, ott halál cuki volt! Lehet, hogy később jobb lesz, főleg ha kap valami értelmes karakterívet amivel dolgozhat, de egyelőre amit itt produkált egyáltalán nem meggyőző!

 

Na és ott a muszlim szál. Ezzel lett beharangozva, hogy itt az első muszlim szuperhős. Ők is reprezentálva vannak mostantól, szarjatok be! Ezt vártam igazán, hogy ezzel kezdjenek valamit. De az a helyzet, hogy ez csak egy keret marad, amibe egy full sablonos és dedós szuperhős eredettörténetet helyeznek. Attól nem lesz egy vallási közösség reprezentálva, hogy néhány jelenet egy mecsetben játszódik, hogy furán nevezik egymást a családtagok. Én ennél sokkal többet vártam volna.

 

Ezt az egész dzsinnes dolgot is 2 rész alatt kiherélik, hogy igazából mégsem azok a szereplők. A Moon Knight egyik legjobb dolga volt, hogy az Egyiptomi hitvilágot bevonták. Nyilván ott sem egy hű de részletes bemutatás volt, de kellően foglalkoztak vele, érdekes volt és nem az unalomig ismert mítoszokat használták. De mondok mást Daredevil. Katolikus. Sokkal jobban foglalkoztak ezzel! Itt egyetlen részt leszámítva, tényleg csak egy keret volt.

 

A sorozatban van egy sztoriszál, amikor India és Pakisztán különválik. Ott éreztem azt, hogy ezzel tényleg akarnak valamit mondani. És itt felteheti az ember a kérdést, hogy “Dehát az baromi régen volt nem?” De. Ez egy visszaemlékezés. És ehhez konkrétan Kamalát az epizód nagy részéből kikellett vonni! Érted, a nagy muszlim szuperhőst, hogy a muszlim szál szerepelhessen a sztoriban, kikellett szedni! Fuck me!

 

Mert ez a karakter nem reprezentálja a muszlimokat! Kamalát nem érdekli a múltja ezen része! Ő egy full modern, amerikai fiatal, akinek csak teher ez a szarság amit ráakarnak tolni. Szólhatott volna erről is a sorozat, de ezzel se foglalkoznak rendesen! Mit ahogy semmi mással sem!

 

És itt megint belefutunk egy teljesen ambivalens dologba. Ugyanis a sorozat megnézése után az volt az érzésem, hogy túl sok mindennel akartak foglalkozni, de semmire nem volt idő. Illetve az, hogy ehhez képest is fölöslegesen volt elnyújtva csomó minden, főleg ezek az iskolai és családi faszságok. Hazudozások, féltékenykedések, sértődések. Úgy éreztem ugyanazokat a köröket futjuk újra és újra de alig meséltek valamit a sztoriból! Ha önmagában nézzük, hogy miből épül fel a sorozat, mindben van lehetőség! De nem egy 6 részes sorozatban, aminek a leghosszabb része is a stáblistát levágva 44 perc! A legnagyobb baja ennek a sorozatnak… hogy sorozat lett. Semmi értelme nem volt ennek a formátumnak. Egy 2 órás film, ahogy Kamala az iskolai környezetben próbálgatja az erejét és közben megy a balhé a családjával tökéletesen elég lett volna! Aztán a folytatásban jöhetett volna ez az egész másik dimenziós marhaság. De így egybegyúrva egy ilyen nyúlfarknyi sorozatba… ez így teljesen életképtelen! Fókuszt tévesztett és összecsapott hatást kelt!

 

A sorozat, stílusa okán is elbukott nálam már a kezdet kezdetén.
Soha nem tudtam mit kezdeni az ilyen édibédi tündibündi izékkel. Pláne ha még fárasztó gyerekes humor is társul hozzá. Eltudnám ezt fogadni, hogy nem én vagyok a célközönség. De itt konkrétan azt érzem, hogy a fiatal TikTok generáció van kiszúrva de őket is hülyének nézi a sorozat. Nem értem miért kell egy alapvetően fiatalokat megcélzó produkciónak, következetesen idegesítőnek és dedósnak lennie. Ez szerintem a mai lurkók ingerküszöbét nem üti meg. Pedig nem kellett volna messzire menni ötletért, az új Pókember filmekben működtek az iskolai marhaságok. És elvileg ugyanaz a korosztály! Tényleg lenne itt ötlet, meg lehetőség de elbalfaszkodták. Idegesítőek a szereplők, a főszereplőt sem tartom jó színésznőnek ez alapján. Unalmas a sztori, felemás a látvány. Ezek után kicsit félek a She-Hulktól, mert ott még képregényt is olvastam. De ha ott is ennyit hoznak majd ki, hogy azon kell röhögni, hogy van egy nő aki erős meg azért kell sajnálni mert nem tud bepasizni és 2 részenkét bedobnak valami ellenséget, hogy emlékezzünk rá egy Marvel sorozatot nézünk nem a Rosalindat… akkor ott is baj lesz. Az eddigi leggyengébb D+os Marvel sorozat. Remélem nem folytatják.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása