Eleven testek: Kritika

2013.04.12. 14:34

warm-bodies-quad-poster.jpg

 

- Eredeti cím: Warm Bodies

- Műfaj: Vígjáték, horror, paródia, romantikus

- Rendező: Jonathan Levine

- Forgatókönyv: Jonathan Levine, Isaac Marion (regény)

- Szereplők: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich

 

Tele a padlás a zombi témával és sajnos egyre unalmasabb is. A The Walking Dead TV sorozaton kívül, nem látok semmilyen friss, vagy egyedi ötletet ezzel kapcsolatban. Valószínűleg ezt unhatta meg Isaac Marion író is, így elkezdett írni egy zombi komédiát, ami 2010-ben meg is jelent, könyv formájában, Warm Bodies címmel. A könyv sikeres lett, így naná, hogy jött Hollywood és rábukott az ötletre, mint tyúk a takonyra! Filmet csináltak belőle. Tegnap óta játsszák a hazai mozik a filmet, Eleven testek címmel. Azonban jó pár 'sasszemű" egyén, már a trailer alapján rájött, hogy ez bizony Twilight kopi, ez nyálas, ez hülyeség stb. Szomorú az a világ, amiben ezek az emberek élnek, hiszen szó sincs semmi ilyesmiről. De ugye előítéletekkel a tarsolyban, meg látatlanban könnyű okoskodni. A Warm Bodies ugyanis az elmúlt jó pár év, legkreatívabb ötlete és számomra az idei év, legkellemesebb meglepetése.

 

WarmBodies-2.jpg

Zombi járvány tört ki, a világot a csoszogó hullák járják, egy ilyen szerencsétlenül járt figura "R" is. Zombiként nem tehet mást, mint hogy megeszi az élőket, amiért mondjuk nincs oda. Belső monológjait hallgatva megtudhatjuk, hogy nem szereti ezt az állapotot és szeretne barátkozni és élni. De helyzetéből adódóan csak hörögni tud, az pedig nem túl kifinomult módja a kommunikációnak. Egyik útja során, néhány túlélőbe botlik és meglátja Juliet-et, aki rég elfeledett érzelmeket vált ki belőle, ezért megpróbálja megvédeni a lányt.

 

warm-bodies-teresa-palmer-nicholas-hoult.jpg

Senkit ne tévesszen meg a bárgyúnak hangzó sztori, az Eleven testek egy nagyon jó vígjáték! Teljesen abszurd és meglehetősen egyedi humora van a filmnek. Mindezt azzal érik el, hogy a főszereplő egy zombi, de emberként gondolkodik és szinte folyamatosan halljuk a gondolatait. Gyakorlatilag narrálja a filmet. Az ilyen szövegek pedig, ötletesek, sokszor teljesen groteszkek és cinikusak. Viccesek, de sokszor elgondolkodtatóak. Ezek pedig ugye csak a belső monológjai a főhősnek és még nem beszéltünk a helyzet és jellemkomikumokról. Amik nagyon jól kiegészítik egymást. A repülő belsejében játszódó részeket például, végigvigyorogja az ember. A zombi tánc és hasonló őrült dolgok miatt. És később is rengeteg vicces jelenettel találkozunk. Azt viszont le kell szögezni, hogy nem az az üvöltve, sírva röhögős film ez. Hanem sok kis apró vicc található benne, ami együtt tesz ki egy nagy egészet. Sokaknak lehet, hogy pont emiatt nem lesz akkora élmény a mozi és nem fogják tudni értékelni. Hova tovább, talán nem is fogják érteni, hogy mi volt a poén. Mondjuk arra azért kíváncsi vagyok, hogy kinek esett le, a jó pár Rómeó és Júlia utalás.

 

warm-bodies.jpg

Áttérhetünk a romantikus szálra, ami szintén nagyon jóra sikerült. Nyoma sincs giccsnek, vagy nyálas, limonádészerű jeleneteknek. Teljesen rendben vannak. Sokszor, még ezeket is átszövi a remek humor. Így a férfinézők sem fognak kiborulni, egy-egy cukrozottabb jelenettől. A két színész között pedig abszolút jól működik a kémia. Tényleg el lehet hinni, hogy ezek egymásba szerettek. Igen, egy zombi ember kapcsolat. Nem, nem nekrofil propaganda film! Bár Juliet, elég hamar túlteszi magát, a korábbi szerelme halálán. Ezt lehet hibának venni... engem mondjuk nem különösebben érdekelt a dolog, de azért feltűnő.

 

WarmBodies1.jpg

Technikailag sincs gond a filmmel. Na jó, a csontiknak keresztelt szörnyszülöttek, mozgás közben eléggé gyengécskék. De a többi dolog kifogástalan! A helyszínek jól néznek ki és igényesek. A lepusztult épületek és a fényűző paloták is kifogástalanok. Az akciók látványosak és pörgősek, talán lehetett volna kicsit véresebb egy-egy ilyen jelenet. A zombi smink is jól néz ki, de azért ne várjunk The Walking Dead vagy Holtak Hajnalához (2004) hasonló gusztustalan rémpofákat. Szépen vannak felvéve a jelenetek, jó az operatőri munka, a vágás nagyon pöpec! Vannak jelenetek, amikor a kamera körbefordul és megváltozik a világ. Például a film elején a kipusztult repülőtérből egy forgás során, újra élettel teli lesz. Ezzel szimbolizálva "R" gondolatait, majd újra kihalt. Szeretem az ilyen kreatív megoldásokat! A zenei válogatások tetszetősek! Nincs itt hiba.

 

warm-bodies-guys.jpg

Meglepően jó a színészi játék is. Az "R"-t alakító színész, Nicholas Hoult például telitalálat. Nagyon jól elkapta a "zombiságot". Persze lehetne mondani, hogy csak üveges tekintettel kell bambulnia, de ez nem így van. Egyrészt a srácnak olyan mimikája van, amin dőlni lehet a röhögéstől és nagyon viccesek, ahogy lereagál egy-egy helyzetet. Például, mikor a csaj vetkőzik, vagy amikor ki akarják sminkelni. Egyértelműen ő viszi a hátán az egész alkotást. Teresa Palmer, mint "R" oldalbordája is jó választás volt. Bár közel sem annyira emlékezetes, mint a partnere. A karaktereik pedig nagyon szimpatikusak, könnyedén megkedvelhetőek. "R"-t már rögtön a film elejétől megszereti az ember. John Malkovich nem sokat szerepel a filmben, bár elvileg fontos szerepe van. Ő irányítja azt a várost, ahol az emberek még békében éldegélnek. Ebből a tevékenységéből mondjuk, alig látunk valamit, ami egyébként nem baj. Mert nem is erre fókuszál a film.

 

warm-bodies3.jpg

A vicces és romantikus felszín alatt azonban érdekes gondolatok vannak. Már azok számára, akik hajlandóak kicsit a sorok közé olvasni. Egyrészt, egy egészen érdekes kis társadalmi görbetükör is van a filmben. "R"-t például nem tudják hova tenni sem az élők, sem a társai azért, mert próbál kommunikálni és barátkozni. Szerintük ez nem természetes és nem normális dolog (ami egy zombinál valóban így van). Ő viszont tovább folytatja ezt, hogy bizonyítson, nem csak magának, hanem mindenkinek. Ez a gondolatmenet teljesen egyértelműen jelen van a filmben. A Warm Bodies elég egyértelműen kampányol a mellet, hogy nyissunk az embertársaink felé, ismerjük meg őket és segítsünk, ahol tudunk. Mert talán tévesek, vagy hiányosak az ismeretek egymásról. Kissé, közhelyes és elhasznált gondolatok, de megfontolandók.

 

warm_bodies_image_640x360.jpg

Az Eleven testek egy nagyon jó film lett! Félve ültem le elé, mert nem igazán tudtam, hogy mit várjak a filmről. Erre kaptam egy remek és egyedi humorú filmet, egy jól működő szerelmi szálat, egy szimpatikus főhőst és még egy kis rejtett üzenetet is. Teljesen meglepett a film, nem is tudom, hogy mikor csalódtam utoljára, ilyen kellemeset egy filmben. Több ilyen filmecskére volna szükség! Nem egy remekmű, nem egy klasszikus, de nagyon szerethető, kellemes alkotás.

 

8/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása