G.I. Joe - Megtorlás: Kritika

2013.04.05. 13:04

gi-joe-retaliation-logo.jpg

- Eredeti cím: G.I. Joe: Retaliation

- Műfaj: Akció, sci-fi

- Rendező: Jon M. Chu

- Forgatókönyv: Rhett Reese, Paul Wernick

- Szereplők: Dwayne "The Rock" Johnson, Jonathan Pryce, Ray Park, Ray Stevenson, Byung-hun Lee, Channing Tatum

 

Én kisgyerekként hatalmas G.I. Joe rajongó voltam. Imádtam a rajzfilmsorozatot, rengeteg akciófigurám volt és órákat tudtam velük szórakozni. Így vártam az első filmet is, amivel én teljes egészében ki voltam békülve. Igen, gagyi volt a történet, a sztori, de pont ezért tetszett. Nosztalgikus kis idiótaság volt benne, ami nekem tetszett és az akció jelenetek is baromi jók voltak! A film anyagilag sikeres volt, úgyhogy jött is a második rész, amit aztán fél éves késéssel mutattak be, állítólag a 3D-s konvertálás miatt. Mondjuk, én ezt nem hiszem... De a lényeg! Itt a folytatás, még látványosabb, még kidolgozatlanabb és még butább.

gi-joe-retaliation-the-rock.jpg

Az első rész ugye azzal ért véget, hogy Zartan, felvette az USA elnökének alakját így egy Kobra irányítja az Egyesül államokat. Aki néhány hónappal később kieszel egy tervet, megszökteti a Kobra parancsnokot Storm Shadow segítségével, és egy puccsal kiüti a nyeregből a G.I. Joe-kat. Roadblock (The Rock) és a megmaradt Joe-k megpróbálják tisztára mosni a nevüket és visszavágni a Kobráknak.

GI-Joe-Retaliation1.jpg

Nincs értelme kerülgetni a forrókását, a G.I. Joe 2 nem lett jó film. Még azok számára sem, akik szerették az elsőt, vagy a rajzfilmsorozatot, vagy a képregényt. Több ponton is elvérzik a film, leginkább a történet kidolgozatlansága és bugyutasága az, ami totál taccsra vágja a filmet. Hogy miről szól a film? Nem tudom! Az első negyven percben, megtörténik a puccs, aztán felváltva láthatjuk Roadblock és Snake Eyes csapatát, ahogy ide-oda szaladgálnak. Ebből a The Rock-os szál dög unalmas, a Snake Eyes sztoriba meg beleerőszakolnak egy idióta csavart, ami felvet egy kérdést, amit már nem is válaszolnak meg. Ezután, a film végén van egy nagy harc, bosszú, atomrakéták röpülnek. Ez utóbbit egyáltalán nem értettem, kinek volt ez jó, vagy mi volt ezzel a cél? A végén persze győz jó. Húá! És ennyi, ezt nézzük száz percre széthúzva. Miért kell egy akciófilmnek, automatikusan idiótának lennie és értelmetlennek?

gi-joe-retaliation-pict10.jpg

Logikai bukfencekkel is tele van a film. Elmondom a legszembetűnőbbet. Van egy remek bunyó Snake Eyes és Storm Shadow között. Nagyon látványos, pörgős, jó a zene alatta. Az épület egyébként tele vannak más nindzsákkal, akik Storm Shadow-nak dolgoznak, de ők csak akkor jelennek meg, amikor a főnök már rabláncra van verve. Addig hol voltak? Mit csináltak? És sajnos tobzódik az ilyesmikben a film. Amik nagy része talán fel sem tűnne, ha nem ülne le sokszor a cselekmény. Ez leginkább a Roadblock szekvenciára igaz, Snake Eyes része szinte megállás nélkül pörög. A két csapat végül persze összefut, azután jön a film fináléja, amiből viszont hiányzik a tét, mert a nagy terror cselekedett iszonyatosan gagyi és nevetséges. Nem lehet komolyan venni. Meg merem kockáztatni, hogy talán a rajzfilmben sem volt ekkora idiótaság. Amit még érdemes elmondani, hogy ne nézzétek meg a trailer-eket! Ott ellőnek egy, a történetszempontjából fontos dolgot, ami akár üthetett is volna és egy cameo-t is.

gi-joe2.jpg

Nézzük a színészi gárdát. Channing Tatum most is jó volt, akárcsak az első részben, bár különösebben nem kedvelem a fickót. The Rock abszolúte jól hozza a figuráját. Szimpatikus a karaktere, jól is áll neki ez a katona szerep. Ray Stevenson pedig remek színész, itt is megmutatja ezt. Hiszen egy teljesen jellegtelen, üres és felépítetlen karakterbe, a saját kisugárzásával, aurájával lehel életet. Nagyon bírom ezt a fickót! Mindenki más csapnivaló! Én nem tudom, hogy honnan lettek előszedve ezek az arcok, de a legtöbbjüknek, gőzük sincs a színészetről. Rossz nézni őket, semmi jelenlétük nincs és a figuráiknak sem. A legtöbb új karakter, még statisztának is gyenge lenne. És alig van visszatérő szereplő. Hol van Hawk tábornok? Hol van Scarlett és Ripcord? És ha már itt tartunk, Storm Shadow hogy élte túl az első részben történteket? A Kobra parancsnokot meg nem is értettem. Minek hozták vissza, amikor az egész filmben, nagyjából öt percet szerepel, és akkor sem csinál semmit! A film igazi főellensége Zartan, az USA elnök bőrében.

gi_joe_retaliation_trailer16.jpg

Valahogy a G.I. Joe 2-nek, már nincs igazi stílusa sem, a munkálatok során, mintha egyszerűen elveszett volna. Ami azért még az első résznél, szerintem, fellelhető volt. A hangulata hullámzó, többször unalomba fullad, ami egy akció filmnél nagyon gáz! De, ami pedig teljesen hiányzik a filmből, az a humor. Bár próbálkoznak ilyesmivel, nagyjából egyszer mosolyodtam el a film alatt. Nincs egy igazi tökös beszólás sem, vagy valami egysoros. És ezt akárhonnan is nézzük, hiba! Egyáltalán nem működik a vicc faktor sajnos.

Cobra-Commander-in-G.I.-Joe-Retaliation-2012-Movie-Image.jpg

De, hogy ne csak szidjam a filmet. Térjünk át a látványra, ami viszont frenetikus! A harcok pergősek, eszméletlen látványosak, mondjuk nem izgalmasak, de legalább tényleg baromi jól néznek ki. A CGI is jól működik, csak néha-néha bicsaklik meg. A legjobb bunyó természetesen, most is a nindzsákhoz kötődik, de Roadblock és Firefly harcok is dinamikusak. Szintén Roadblock-hoz köthető, a film végi tankos rész, az is veszett jó volt! A zenéket nagyon jól eltaláltak, ütemesek, teljesen jól illeszkednek az akciójelenetekhez. Igazából csak az akciók azok, amik miatt mégsem lehet annyira haragudni a filmre. Mert azokat tényleg tisztességesen megcsinálták. Öröm a szemnek, ha az agy takarékra van állítva. A jelmezek meg fantasztikusak! Storm Shados és Snake Eyes ruhája veszett jól néz ki, meg a többi nindzsáé is. A Kobra parancsnok meg végre nem nevetségesen fest. Az első részben az a maszk nagyon randa volt! Firefly meg, mintha a rajzfilmből ugrott volna elő. Egy az egyben! Ennek nagyon örültem!

url.jpg

Nos, igen. A G.I. Joe folytatása nem jó, de nem is rossz. Szerintem megérdemel egy erős közepest, mert nem erőltettek bele fölösleges szerelmi szálat, nincsenek benne idióta poénok (azért a normális humor tényleg hiányzik). Az akciók látványosak, néha egészen hangulatos is, de tényleg bántóan ostoba és átgondolatlan ez a film. Moziban szerintem fölösleges megnézni, inkább majd DVD-n. Ha mégis elmentek rá, akkor viszont az agyatokat tényleg állítástok őrlángra, úgy egészen szórakoztató tud lenni egyszer, de nem többször.

 

6/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása