Obi-Wan Kenobi: “Kritika”

2022.06.23. 16:33

729c3c6f-82ba-4cdc-ba14-5e72c43275d3.jpeg

FULL SPOILERES!

 

Borzasztóan vártam ezt a sorozatot, annak ellenére, hogy nem tudtam mit akarnak ebből kihozni. Hiszen, pont az lenne a lényeg, hogy Obi-Wan 30 évig bujkál a sivatagban. De gondoltam, ha ennyire beleakarnak megint kavarni a kánonba, biztos kitaláltak valamit. Hát nem.

 

Az Obi-Wannak konkrétan nincs története. A koncepció a sorozat mögött csupán annyi volt, hogy valamiért Darth Vader-nek és Obi-Wan-nak megint verekedni kell egyszer. Semmi más, ami a sorozatban volt, nem működött, sőt elsőre az sem, mert kétszer is harcolnak. Megvolt ez az ötletük és látszólag random dolgokat próbáltak összefűzni, amik erre terelik a 2 karaktert. Egy inkvizítor nagyon keresi Obi-Want, aztán elraboltatja Leai-t. Obi Leia-t kísérgeti. Aztán lázadókkal találkozik, aztán Vaderrel. Aztán ide-oda mennek és megint Vaderrel harcol vége…

 

Egyszerűen rossz nézni, hogy a Disney-nek, filmről filmre, sorozatról sorozatra, fogalma sincs, hogy mit kezdjen a Star Wars-szal. A Mando olyan, mintha egy SW sorozatnak a filler részeit nézegetnénk, A Boba nem arról szólt amiről kellett volna, az Obi-Wan-nál már konkrétan a látszatra sem adtak. Visszajön Hayden és Ewan kardoznak párszor oszt’ majd lesz valami… Hogy lehet ennyire tiszteletlenül bánni a Star Wars-szal?! Komolyan, sokszor felhúzott a Mando és a Boba de ott inkább a fáradságot éreztem magamon és a csalódottságot. Itt viszont sokszor dühös voltam!

 

Dühös, mert 2 rettenet jó karakterrel nem tudtak mihez kezdeni, akikhez visszahívták az eredeti (új eredeti, ne okoskodj!) színészeket is! És mert megint fillérbaszást látok! Komolyan az a tetős üldözés valahol a sorozat elején annyira olcsó és gagyi volt, hogy az vérlázító! Látszott, hogy full olcsó díszletek között rohangálnak az emberek. A lövöldözés meg konkrétan olyan volt, mint a Csupasz pisztolyban. Egy 30 centis izé mögé elbújik Obi-Wan és onnan puffogtat. Anyám! A humanoid alienek sminkje megint olyan, mintha közepesen szar cosplayesek 3 óra alatt összedobták volna. Hogy a tökömbe nézett ki a főinkvizítor? Befestették fehérre a színész fejét és csá…

 

A legtöbb akció jelenet rettenetesen van felvéve, erőtlenek és bénák a koreográfiák, tré módon vannak vágva és nem tudom ki volt az a barom, aki kitalálta, hogy shaky cam-et kell használni még a fénykard párbajoknál is, de sürgősen basszák ki! Remeg össze-vissza a kép! Minek? Persze tudom, mert így ellehet kenni a hibákat. Kb. az évad felétől kezdett el normális lenni a csihipuhi. Az utolsó részre a nagy párbaj már elég jó volt és tele volt ötletekkel.

 

Máskor meg olyan hülyeségeket kell nézni, hogy a 10 éves Leia-t 3 felnőtt ember nem tudja elkapni egy erdőben. Ők esnek-kelnek, mint valami botlábú faszok, sőt nekimennek az ágnak és megállnak tőle! Vagy Leia-t egy köpeny alá elrejtve próbálják kicsempészni. Az egyik inkvizítor egy űrhajó lövedékeit veri vissza centikről. Obi-Wan aki évek óta bujkál és nem akar feltűnést, neki áll beszélgetni egy sikátorban, úgy hogy az utca másik oldalán ott áll 2 inkvizítor és még 2 keresi ki tudja merre.

 

De az abszolút mélypont Vader és Obi-Wan 1. találkozása. Elképesztő mód jól felépítették a jelenetet. Tele volt feszültséggel az epizód. Erre mit kapunk? Este, valami homokbányában vagy sóderek között kergetik egymást. Jézus Máriám, ember de kínos! Sőt Vader le is győzi Obi-Wan-t, megégeti, de nem rántja oda magához, hanem leteszi a földre, szól a rohamosztagosoknak, hogy hozzák elé. Majd a világ legbénább mentésével elviszik a sérült Jedit a szövetségesei. Amit Vader így… néz… 10 méterre áll tőlük kb… Mert ég előtte a föld. jajjajj.

 

Amiben még nagyon csúnyán elhasal a széria, hogy semmi hangulata nincs sokáig. Nem érezni, hogy ez a nagy és híres Star Wars univerzum, csak valami, ami nagyon szeretne az lenni. Hogy mi hiányzott ehhez? A zene! Semmi emlékezetes új taktus, vagy a régiek. Csak az utolsó részben kezdték használni a régi dalokat azokat is csak olcsó fan service-ként, de legalább működött.

 

Az utolsó résznél viszont az a párbaj! Jól is nézett ki, a hülye kamerakezelés ellenére. Az egésznek annyira jó érzelmi katarzisa volt, hogy kicsit be is könnyeztem rajta. Hogy Obi-Wan akkor sem tud lesújtani Vader-re amikor már ő is látja, hogy itt nincs remény. Anakin valószínűleg tényleg meghalt. És Vader izzó gyűlölete Obi-Wan felé, amögött ott van a saját keserűsége, hogy pontosan tudja, minden miatta történt. De nem tud ebbe beletörődni és nem tudja elengedni. Vader minden tragédiája ott van abban a jelenetben.

 

Ewan McGregor a sorozat fénypontja. Látszott rajta, hogy rettenetesen élvezi és örül, hogy újra ezt a figurát játssza. És Obi-Wan bűntudatát nagyon jól bemutatja a színész. Bár nekem fura volt, hogy ezek szerint Obi-Wan nem tudta, hogy Darth Vader életben van? 10 éven át ez az infó nem jutott el hozzá?

 

Christensenről ezt nem tudom elmondani, mert a sorozat 95%-ban a fekete gúnyában van és nem is a saját hangján beszél. Ami biztos, hogy a flashback jelenetnél lehetett volna még valamit kezdeni az arcával, mert rohadtul látszik rajta a +20 év.

 

Sokáig úgy tűnt, hogy a 3. nővér nevű inkvizítor lesz a széria főellenfele. Ez csak részben lett így. Egyébként nem lett volna rossz az ő szála, de túl későn fedik fel az egyébként teljesen nyilvánvaló csavart, másrészt maga a karakter eléggé ostoba és idegesítő és a színésznő sem igazán brillírozik. Ha már inkvizítorok. Nyoma sincs annak a félelmetes aurának, ami a Rebels sorozatból sugárzott belőlük. Még a Főinkvizítornál sem, köszönhetően a hihetetlen olcsó és szar maszknak!

 

Megmondom őszintén, nekem eddig ez az élőszereplős SW sorozatok legalja, mert ettől tényleg vártam valamit. Az előzetesek is biztatóak voltak. De ez így harmatgyenge volt. Koncepciótlan, ötlettelen és rosszul megírt volt a teljes évad és ezek mellé még full amatőrnek és olcsónak is tűnt sokszor. Sajnos pedzzgetik, hogy mégsem minisorozat lesz… legyen… nem fogom megnézni. Óriási csalódás az egész. Semmi nem indokolta ezt a visszarángatást. Pláne nem sorozatként. Filmben talán, 2 órában még működött is volna de így nem. Ebben a 2 és fél csillagban benne van minden jóindulatom és SW szeretetem. De ennyit se érdemelne.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása