images_1.jpg

Eredeti cím: Spawn
Műfaj:  Animációs sorozat
Rendező: Több rendező
Forgatókönyv: Todd McFarlane, Alan B. McElroy

Gondolom a Spawn nevű karaktert nem kell bemutatni senkinek de azért essünk túl a kötelező körön, azok számára akik nincsenek igazából képben. Képregényekben kezdte a pályafutását, megalkotója pedig  Todd McFarlane. Néhány évig hazánkban is futott a képregény sorozat, aztán, ahogy lenni szokott, szépen megszűnt ez is. Hazájában azonban most is nagy népszerűségnek örvend a figura. 1997-ben néhány filmes elérkezettnek látta az időt, hogy filmet készítsenek Spawn kalandjaiból. Sajnos a film finoman szólva sem ütötte meg az elvárásokat, a stúdió teljesen kiherélte az alkotást, Todd McFarlane pedig teljesen elhatárolódott a filmtől. Spawn szellemi atyja, megpróbálta tisztára mosni a karaktere becsületét, így még abban az évben nekiláttak egy animációs sorozatnak. Nem is akármelyik TV társaság harapott rá az ötletre, a híres HBO kezdte el sugározni a Spawnt. A sorozatnak elég sok rajongója van és tényleg sokkal inkább van köze a képregényhez, mint az élőszereplős filmnek de az az igazság, hogy számomra ez a sorozat is egy csalódás lett.

spawn01.jpg

A Spawn főhőse egy Al Simmons nevű titkos ügynök, akit az egyik akciója során, saját főnöke tőrbe csal. Simmons néhány évvel később visszatér, mint a pokol egyik ivadéka és minden követ megmozgat, hogy kiderítse mi történt vele. Mindez persze nem egyszerű feladat, hiszen a lelkét eladta a pokol egyik urának, Melbolgianak, aki nagy igényt tart is rá.

A történet igazából semmi újdonsággal nem szolgál. Gyakorlatilag a Szellemlovas sztorija ez, még sötétebb és még gonoszabb kiadásban. De nem is ezért szeretik sokan Spawn-t, hanem azért, mert teljesen kifordítja a szuperhősökről kialakult nézetet. Spawn nem egy nemes lelkű hős, hanem egy igazi gyilkológép, aki bárkit feltrancsíroz, ha rátámad. A világ sorsa sem igazán érdekli, csak Wanda a felesége. Egy eléggé önző karakterről van szó, mégis a képregényben elérték, hogy az emberek megszeressék. Mindezt ebben a sorozatban is kezdetben elég jól kezelték, de aztán átestek a ló túlsó oldalára. A széria közepe felé engem már rettenetesen idegesített, hogy Spawn a sötétben, szüntelenül Wanda után nyafog, mint valami tini. Ahelyett, hogy tényleg a dolgát tenné és elpusztítaná az ellenségeit, vagy esetleg nyomozna utána, hogy mi a franc történt vele.

hqdefault.jpg

A legnagyobb probléma a Spawn sorozattal az a történetvezetés. Már rögtön a sorozat elején, feldobnak több témát. Pokol és menny harca, maffia, összeesküvés elméletek, sorozatgyilkosok, nyomozások. Ez mind szép és jó, csak egyáltalán nem arányosan szerepelnek a sorozatban. Pont a lényegről, a pokol és menny harcáról nem tudunk meg szinte semmit, a három évad alatt! Nem értettem, hogy miért nem ezzel foglalkoztak az alkotók. Nem, helyette egy teljes évadot szentelnek annak, hogy Spawn egyik régi barátját, Terryt, kergeti a saját ügynöksége, amit Spawn is nyomon követ. Ezt értsétek szó szerint, ugyanis a fickó nem csinál semmit! Többször is ott van a helyszínen, amikor le akarják lőni a barátját de ő csak áll a sötétben és bambul. Jó barát mit ne mondjak. Persze rálehet fogni, hogy nem bízik benne, de ez így akkor is csak egy fölösleges időhúzás. Egyszerűen túl sokáig pörögnek egy-egy témán, amiből aztán később nem lesz semmi érdemleges dolog. Az öreg fickóról például, aki próbálja jó útra téríteni Spawnt, csak a harmadik évadban árulják el, hogy kicsoda, holott, már a kezdetektől tudja a néző. Addig csak osztja az észt és idegesíti Spawn-t (meg minket), hogy ő többet tud nála.

tumblr_mcetrkjajy1qatk7fo1_500.pngDe, hogy ne higgyétek, hogy ez egy rossz sorozat, vagy, hogy utálom, jöjjön egy kis pozitívum is. A hangulat például nagyon is a helyén van. Elképesztően jól elkapták ezt a torz és sötét hangulatot. Tényleg bitang nyomasztó tud lenni. Mindezt a remek rajzokkal és a hatásos zenei aláfestéssel érték el. A hangeffekteket is nagyon jól választották ki, főleg Spawn fura, kígyókra emlékeztető sziszegése ami telitalálat. De a fegyverek hangjai is elég jó lett. A szinkronszínészek hozzák a kötelezőt de a főhősön kívül nincs senki kiemelkedően jó. Spawnnak az a Keith David kölcsönzi a hangját, aki a Mass Effect szériában Andersonnak is. Sajnos a híres/hírhedt Bohóc karakter hangja, nem igazán lett jó. Túlságosan idétlen és túl is játssza a szinkron színész.

2048569-01jason.jpgA sorozat kinézete, ahhoz képest, hogy 1997-1999-ig futott teljesen jó. Még ma is bőven megállná a helyét. Bár nagyon sötét színeket használ és rengeteg az árnyék, tényleg nem néz ki rosszul. Jól néznek ki a helyszínek, a figurák, a fegyverek, a túlvilági dögök és a harcok is egészen látványosak. Legalábbis kezdetben. Az első néhány részben eszméletlen brutális dolgok vannak. Spawn embereket tép darabokra, a gengszterek újságírók fejét lövik szét közvetlen közelről, vadászpuskával. Tényleg nagyon durva. Aztán egyre jobban visszafogják ezeket a dolgokat és végül szinte már teljesen vértelen lesz. Spawn akcióit is teljesen visszafogják. Eleinte a tüskés bokszerrel, fegyverekkel és a láncával is harcol, végül már csak azt az átkozott palástot használja. Semmi eredeti ötlet, mint az elején. Nem értem miért, lehet megdorgálták őket a stúdiófőnökök. De egy szándékosan, felnőtt közönségnek készült rajzfilmnél, ez miért probléma? Az is eléggé zavart, hogy Spawnból is egyre kevesebbet látni, ahogy halad előre a sorozat. Eleinte látni a maszkját, azt a rettenetesen jól megrajzolt és bitang stílusos páncélját. Komolyan mondom, öröm nézni! Aztán már csak a vörös köpenyt és a világító zöld szemét látjuk. Lehet kiapasztották a költséggel a zsebüket idővel, de ez így akkor is röhej.

0.jpgMint fentebb írtam, ez egy felnőtteknek készült rajzfilm. Így van benne erőszak, káromkodás és még szex is. Az utóbbival egy bajom van: Miért? Minek van benne? Mit adott hozzá a történethez? Tele van a sorozat öncélú pucérkodással. A maffia főnöknél állandóan meztelen nők vannak. Az egyik rész végén pedig egy Night clubban ismerünk meg egy rejtélyes figurát, ahol elég „érdekes” jeleneteket láthatunk. Totál fölöslegesnek éreztem őket. Mert még, ha egy-egy ilyen jelenet van, azt mondom rendben van. Na, de szinte minden részben?

spawn10-season1.jpgAz egészen biztos, hogy ez az animációs sorozat, sokkal jobb, mint az élőszereplős film. Sokkal jobban elkapták a képregény hangulatát és sokkal jobban hasonlít is rá. Sajnos azonban ez még így is kevés számomra. Az egész sorozatról elmondható, hogy rettenetesen erősen kezd. Tényleg pillanatok alatt berántja a nézőt. Aztán egyre kevésbé lesz érdekes, elveszíti a lendületét, míg végül teljesen ki is fullad. Valószínűleg a készítők is érezték ezt, mert a harmadik évad végén abba is hagyták a sorozatot. Bármiféle normális lezárás és válaszok nélkül. Újabb fekete pont. Kár érte, mert tényleg lehetett volna egy igazi kis gyöngyszem. Magyarországon az első három rész megjelent, magyar szinkronnal. Ami egyébként pocsék. Sokszor nem is azt mondják a figurák, amit eredetileg és rengeteg karakternek ugyan az a szinkronhangja. Sőt, néha még részen belül is változik. Úgyhogy azt felejtsétek el, nézzétek eredeti nyelven. De ha az igazi Spawn-t akarjátok látni, akkor a képregényeket kell beszerezni.

 

6/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása