fa3e78d5-fa37-4d6c-8ff0-d87a2450f542.jpeg

 

A Disney égisze alatt készülő Star Wars filmek minimum megosztóak lettek. Én abba a táborba tartozom, aki mindet nagyon szerette. Viszont azt én sem tudom vitatni, hogy süt a koncepciótlanság az egész hozzáállásukból. Ugyan Lucas előzménytrilógiájában sokkal bénább filmek vannak, de ott volt egy ötlet. Egy sztori amit elakartak mesélni és a trilógia kiad egy kerek egészet. A Disney SW trilógiája meg olyan, mint a cirkuszkerítés. Miután a rajongók tetemes részét magukra haragították, elkezdték a lehető legkönnyebb módon lekenyerezni a rajongók egy bizonyos rétegét. Befejezték a számomra nézhetetlen Clone Wars-t és elkezdték csinálni a The Mandalorian-t, aminek az első évada még többel is kecsegtetett, de aztán a 2. évaddal bizonyossá vált, hogy semmi trükk nincs a tarsolyában, mint a fan service és filler parádé. Amitől én a 2. évadra teljesen kiégtem. Dehát ha a nagy SW fankoknak ez kell… nézzétek. A 3. évadnak még adok esélyt de ha ugyanez marad akkor nekem kuka.

A fan service hozzáállás a következő Star Wars projektek tetemes részén is megfigyelhető. Obi-Wan sorozat, Ahsoka sorozat, a Bad Batch gyk. egyenes ági folytatása a CW-nak. Nem tagadom, nekem is felkeltette az érdeklődésem néhány projekt de messze ez az animációs sorozat a Visions tűnt a legérdekesebbnek. A What If-hez hasonlóan ez is antológia sorozat és nem szerves része a Star Wars univerzumnak. 3 fő különbség van a két sorozat között. Az egyik hogy itt tényleg semmi közük egymáshoz az epizódoknak. Mind 1-1 saját történet, Star Wars körítésben. A második az animációs stílus. A 9 epizódot 7 különböző stúdió készítette el. Ezért minden epizód homlokegyenest más grafikai stílust képvisel. Ami borzasztó izgalmas dolog. Jó pont. A másik nagy különbség pedig sajnos a színvonal és a kreativitás. Míg a What If egy behatárolt rendszeren belül is tudott kreatív és vad lenni és nem menni egy bizonyos szint alá, addig a Visions ezeket a kritériumokat rendszeresen telibe veri.

Az egyik fő probléma, hogy még egy nem kánon sorozatban SEM tudnak elszakadni az Erőhasználóktól! Minden. Egyes. Tetves. Epizódban. Benne. Vannak. Még egy robot is bakker! Komolyan, egy Galaxisra való idegen lények közül, csak ezek a varázslók az érdekesek? Senki más? Na ne szórakozzunk már! Továbbá valamilyen érthetetlen oknál fogva, az alkotók nagy része, csak feudális japán-alternatív Star Wars világot tud elképzelni. Majdnem az évad fele ilyen témában mocorog. Imádom én ezt persze és adja is magát a dolog, lévén Lucasra bevallottan nagy hatással voltak a szamuráj filmek. De hogy ebbe ennyiszer beleálljanak… Ez már sok! Az már csak hab a tortán, hogy rengeteg rész egyszerűen kínos, dedós, idétlen vagy egyszerűen csak dögunalmas! Ezt úgy értsétek, hogy legalább az évad 1/3-a konkrétan nézhetetlenül rossz! De amikor működik 1-1 epizód, akkor meg annyira erős tud lenni, hogy sokszor tátott szájjal meredtem a képernyőre. Innentől kezdve pedig nincs más hátra, mint a What If bemutatóhoz hasonlóan, részenként megvizsgálni az évadot.

 

The Duel:

A What If anno a leggyengébb epizóddal nyitott, ez a sorozat viszont rögtön az egyik legjobbat szállította. Egy Ronin megérkezik egy Birodalom által nyomorgatott faluba, majd megjelenik egy Sith is és… hát a cím beszédes lehet. Az egyik kedvenc epizódom! Audiovizuálisan elképesztő amit összehoztak. Ez a fekete-fehér, koszos látvány lenyűgöző! És az a pár szín ami legtöbbször valami fényforrás… Hihetetlenül jól fest az egész! És az a bizonyos párbaj! Süt belőle a Star Wars atmoszféra, bár a szabályokat elég rugalmasan kezeli. Nyúlfarknyi hosszúságú, de veszett stílusos. És van egy elég fasza csavar is benne.

 

Tatooine Rhapsody:

Mennyből a pokolba. A 2. résszel el is éri az évad az abszolút mélypontját és lerakja az asztalra a legszarabb részt. Egy Padawanból lett rock zenészt és együttesét kergeti Bobba Fett, majd egy koncertet adnak Jabbanak. És Bobba Fett headbanggel… Gyerekes. Idegesítő. Erőltetett, humortalan és ordenáré szarul néz ki! A Holiday Special óta nem láttam ilyen kínos dolgot Star Wars név alatt.

 

The Twins:

Egy Sith ikerpár éppen nagyon gonosz dolgot tervez, amikor a fiú a lány ellen fordul. A sztori nem lenne rossz, de animésen megalomán, teátrális és szájbarágós. A sztori egy pontján fénykarddal kettévágnak egy csillagrombolót… Erőltetetten használnak ikonikus SW szövegeket. A rajz pedig elképesztően igénytelelen. Borzalmas cringe volt!

 

The Village Bride:

Jedi érkezik egy faluba amit egy nagyon gonosz ember sanyargat. Már megint. Gyönyörű zenéje volt, a minimalista rajzokat szoknom kellett. Volt benne 1-2 emlékezetes jelenet, de igazából semmi extra. Nézhető de felejthető

 

The Ninth Jedi:

9 jedi egy titkos tanácskozáson vesz részt, miközben egy fegyverkovács lánya fénykardokat visz nekik és ellenséges erők üldözni kezdik. Nem kellett csalódnom a Production I.G. munkájában. Csont nélkül szállították a legjobb epizódot. Igazi Star Wars hangulat, remek zene. FANTASZTIKUS rajzok és csavaros sztori. Ebből néznék egy sorozatot!

 

T0-B1:

Egy gyermeki lelkivilágú, Erőhasználó droid felveszi a harcot egy Sith-tel… Megint egy bárgyú, ostoba epizód. Már a droid jedi koncepció is minden kánonnal szembe megy, de ezt tekintsük semmisnek, hiszen semmi sem kánon ebben a sorozatban. Kínosan erőltették, hogy a robot neve összecsengjen Obi-Wan nevével. Obi-Wan=T0-B1 “o bí ván”. Jajj baszki… Ez a kihipózott Astro boy design meg förtelem volt.

 

The Elder:

Egy Jedi Mester és a Padawanja élik a jedik szokványos életét, amikor belefutnak egy veszélyes alakba. Végre megint egy penge epizód. A feudális japán környezet másodjára teszi tiszteletét. De nem panaszkodok miatta, most is működött. Elképesztően jól néz ki. Jók az akciók! Szinte hibátlan!

 

Lop & Ochô:

Egy árván maradt lányt befogad egy tehetős család, akik a bolygó életére nagy befolyással vannak. Évekkel később a testvérek egymás ellen fordulnak, mert az egyik a Birodalmat szolgálja a másik viszont elakarja őket kergetni a bolygóról. A 3. feudális japán környezet. Az elején úgy tűnt, hogy az SW-re jellemző, fekete-fehér világképet kicsit megbolygatják, de a végére sajnos megint visszatértünk az alapokhoz. Az időugrás miatt az árulás nem tud igazán ütni, pedig a 2 karakter nagyon jó.

 

Akakiri:

Egy jedi, mert mi más volt szerelme segítségére siet, mert problémája adódott egy Sith-Sógnnal! Se íze se bűze dögunalom volt az utolsó percig. Aztán történik valami érdekes és vége lett az epizódnak. Elég csúnyák voltak a rajzok és megint szamurájkodás. Meh…

Borzasztó vegyes az összkép. Antológia sorozat, nyilván becsúsznak gyengébb dolgok is, de itt konkrétan az epizódok 1/3-a nézhetetlen kategória. Nem győzöm hangsúlyozni! Ez sok! Főleg úgy, hogy a 9 epizódból a leghosszabb is csak 22 perces! Annyi előnye van, hogy gyorsan lelehet darálni. Az 1. az 5. 7. és 8. epizód az amit szerintem érdemes megnézni és ezekből lehetne akár sorozatot, akár egy egész estés animét csinálni. Őszintén szólva nekem ez a sorozat is full koncepciótlan fejetlenségnek tűnik, mint a Disney eddigi teljes hozzáállása a Star Wars-hoz. Egyszerűen látni, hogy FOGALMUK sincs, hogy mit kellene kezdeni ezzel az univerzummal. Azon túl, hogy már ismert karaktereket használnak fel újra és újra és hogy lekenyerezzék a CW rajongókat. Mintha belennének szorulva valami gödörbe. Kár. Az SW ennél többet érdemelne.

Nekem így jöttek be az epizódok:

The Ninth Jedi>The Duel>The Elder>Lop & Ochô>The Village Bride>Akakiri>The Twins>T0-B1>Tatooine Rhapsody

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása