Invincible "Kritika"

2021.05.08. 16:20

A sorozat IMDb linkje

Nem hallottam a képregényről addig, amíg a show előzetese be nem futott és azóta sem olvastam el. Az előzetes viszont több, mint ígéretes volt. Látszott rajta, hogy a szuperhős sablonokat sajátosan és véresen fogja a sárba tiporni. Meg is tette és sokkal jobban, mint amiről álmodni mertem.

 

Én kimerem jelenteni, hogy ennyire naturalista, nyers és erőszakos animációs sorozatot még életemben nem láttam! Szuperhős témával meg pláne nem. A szuperhős lét romantizálását teljesen figyelmen kívül hagyja. És a lehető legvéresebb, legkegyetlenebb, legmocskosabb módon mutatja be, milyen lenne ha szuperképességű emberek, pl. Superman nem fogná vissza magát. Törnének a csontok, szakadnának a testrészek és liter számra ömlene a vér. Ártatlanoké is. Akkor is ha te vagy a legjobb szuperhős.  És mindezt nem öncélúan használják, hanem mindennek oka van. És a legbestiálisabb erőszakok igazából csak 1 karakterre korlátozódnak, hogy ne legyen rájuk immunis a néző hamar. De amikor belelendül, akkor kő kövön nem marad. És az embernek eszébe sem jut, hogy milyen klassz lehet szupererővel élni, hanem imádkozik, hogy senki ne rendelkezhessen ilyen hatalommal. Mert nem lenne jó vége.

 

Ezt a fajta kíméletlenséget pedig jól megtámogatják felnőtt témákkal, kifejezetten jó fordulatokkal, remek humorral. Elképesztően jó figurákkal, akik mind szinte kivétel nélkül 1-1 DC-s hero kiforgatott verziója. De legalábbis a legtöbbnek felfedezhető az alapja, de tényleg feje tetejére állítják őket. Ezek a figurák káromkodnak, hazudnak, seggfejek, naivak, zavartak, gyilkosok. Egyszóval emberiek. Nincs egy felesleges karakter sem. És sokuknál elég cifra kanyarokat írnak le a kibontásuk és terelésük során.

 

Ha már karakterek. A szinkronszínészek. omg! Tökéletes a casting! Elképesztő munkát végeztek. Nyilván a legkiemelkedőbb (és leghálásabb szerep) J. K. Simmons aka Omni-Man. Hihetetlen a pacák! Mark Hamill azonnal felismerhető, nagy kedvencemre Walton Goggins-ra viszont csak később ismertem rá.

 

A sablonok felbolygatása és a kendőzetlen stílus alatt egyébként egy seggegyszerű "sztori" van. Igazából bármilyen más szuperhős cucc is lehetne, de a nézőpont csere és a hozzáállás ennyit számít. Frissnek és üdítőnek hat. Pedig a szintén Amazon sorozat, a The Boys is hasonló koncepcióra épül, csak az élőszereplős. Bár ott több témával is foglalkoznak és totál másra vannak kihegyezve a dolgok. Ja, amúgy ennek a 2 fő producere Seth Rogen és Evan Goldberg akik a The Boys-nál és a Precher-nél is hasonló pozíciókat töltöttek be. Leborulni illik eléjük ezek után.

 

Kicsit fura volt nekem, hogy a The Boys után miért animációs sorozatban gondolkoznak. Hiszen ott is megoldották a cefet látványt és a kegyetlenkedést. Itt viszont jóval elszálltabbak a képességek és sokan repülnek, szupererősek nem csak 1-2 táposabb figura van. Sőt még kaiju is felbukkan. Ha ezt tényleg olyan igényességgel és alapossággal akarták volna összehozni, mint a The Boys-nál, hát lehet az egész MCU 10 éves költségvetése se lett volna elég. Így biztos olcsóbban jöttek ki és szerintem megvalósíthattak egy csomó vad ötletet, ami lehet hülyén festett volna élőszereplős környezetben.

 

És maga a rajz. Eleve telitalálat ez az art design, amit igazából a mostani modern szuperhős rajzfilmeknél alkalmaznak. Abszolút úgy fest, mint egy Warner DC Animation cucc. Csak 18+ kivitelben, rengeteg trancsírral és jól is áll neki. Viszont amiért iszonyat hálás voltam, az az animáció milyensége és minősége! A mozgás és fázisolás. Mintha vajból lenne. Annyira szép, folyamatos, egységes, követhető. Nincs az a megúszós darabos mozgás, mint egy rakás mostani rajzfilmnél. Lásd Castlevania, ahol gyönyörű az art design, de egy csomószor mintha robotok mozognának, vagy szaggatna az animáció. Itt ennek nyoma sincs és a cgi-t is ügyesen, megfontoltan használják, akkor amikor kell. És a zenék is mindig passzolnak a jelenetekhez. Azt sajnálom, hogy nem volt egy erős fő témája.

 

Megmondom őszintén, nem tudok fogást találni a sorozaton. Próbálkoztam, kerestem a hibát, vagy valamit ami ne tetszett volna de, semmi. Ez egy hibátlan első évad volt, amit még 2 követni fog. Ha ilyen minőségben maradunk akkor ebből egy animációs sorozat mérföldkő lesz. De lehet már most is az.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása