Sólyomszem “Kritika”

2021.12.24. 15:10

81ae1d42-aade-433c-b496-5d004bd7e2f0.jpeg

 

Több szempontból is ez volt számomra a legvártabb Disney+os Marvel sorozat. Egyrészt, mert teljesen egyértelmű volt, hogy street level szinten fog mocorogni a széria. Nem lesz világmegmentés. Nem lesznek félistenek, robotok. Maximum spéci nyilak. Autós üldözés, jó fajta bunyók. Tehát amit leginkább a Netflixes Marvel sorozatok képviseltek egészen addig, míg a Disney el nem vágta mindegyik nyakát meglehetősen pofátlan módon.

Másrészt, mert Clint Barton aka. Sólyomszem a legkihasználatlanabb karaktere volt az MCU-nak a Fekete Özvegy mellett, holott egy parádésan jó figura és Jeremy Renner félelmetesen tökéletes casting volt, a szarkasztikus, de jó szívű íjász szerepre. Ugyanúgy, mint a Fekete Özvegynél, itt vastagon érezhető a bocsánatkérés a Marvel részéről, mind a karakter, mind a színész felé, amiért eddig parlagon hagyták. Csak míg ott elkéstek a rajongók lekenyerezésével, itt még bőven menthető volt a helyzet. Volt még remény. Ezúttal nem esőben kapta a karakter a reményt, hanem hóban.

Harmadrészt, Hailee Steinfeld végre megérkezett az MCU-ba! De úgy, hogy a karaktere már most az egyik kedvencem lett. De erről majd később.

A sorozat legnagyobb vállalása, hogy mer kicsi lenni. Apró. Már-már jelentéktelen. A Roninként elkövetett balhék visszaütnek Clintre és egy fiatal nőre, Kate Bishopra, aki egy megszállott Sólyomszem rajongó. Kettejüknek kell egy alvilági balhéval szembenézniük. Teljesen átlag gengszterekkel, miközben játékosan egymás agyára megy a 2 karakter.

És itt el is értünk a sorozat legnagyobb pozitívumához. A 2 karakterhez. Elképesztő kémia van közöttük. A jeleneteik szórakoztatóak, viccesek, a párbeszédeik pattogósak. A közös akcióik részről részre finomodnak, ahogy összecsiszolódnak. És a két színész egyszerűen remek. Tessék, itt a bizonyíték, hogy Clintből mit lehetett volna kihozni, ha használják a filmekben. Maró, gúnyos egysorosokat ereget, miközben az akciókban állati menő és ezt Renner félelmetesen jól hozza.

Hailee Steinfeld pedig… egy tündér! Egyszerűen annyira imádnivaló, kedves kisugárzása van, amihez foghatót én még nem láttam színésznőnél. És emellé iszonyat tehetséges. Drámai és vicces jelenetekben is a maximumot hozza. Sokszor csak 1-1 tekintetével, vagy mimikával többet mesél a karakteréről, mintha beszélne. Márpedig beszél, megállás nélkül és mégsem idegesítő! Nem tudom, hogy érték el, de megoldották. És az ő dumái is szórakoztatóak. Kate Bishop egy kiforratlan de tettre kész figura, akiben minden lehetőség megvan, hogy egy remek szuperhős lehessen. Borzasztó szimpatikus, egyszerre vagány és esetlen. Emily Dickinson után megint talált magának egy olyan karaktert, amiben valósággal ragyoghat a színésznő!

A mellékkarakterek is mind érdekesek, bár sajnos kicsit kevés teret kapnak. Kate édesanyját Vera Farmiga alakítja. Én teljesen meg voltam elégedve a titkolózó, rideg, de a lányáért és a családjáért mindent elkövető gazdag figurájával. Többeknél is olvastam, hogy amatőr volt a munkája… Hát szerintem aludjatok. Szerintem teljesen egyértelmű, már a kezdet kezdetén, hogy mit akarnak vele és miért viselkedett úgy ahogy de úgy vettem észre, sokaknál nem esett le. Ami fura de legyen.

Ott van Echo/Maya aki egy igazi üde színfoltja a sorozatnak. Egy siketnéma (a színésznő maga is az), lábprotézises gengszter/harcművész. Akinek piszok erős hátteret adtak, de bántóan keveset szerepel. Sokkal többet kellett volna foglalkozni vele, de még a sorozat debütálása előtt kiderült, hogy ő is kap egy saját sorozatot, szóval valószínűleg oda tartogatják a puskaport.

CSAK EZ A BEKEZDÉS A SPOILER!
-
-
-
-
És a Disney azért nem totál szar arc. Ahogy a Pókembernél visszahozták Daredevilt itt az ő nemezisét, Kingpint. És úristen de rohadt jó volt megint! Ugyanaz a kisugárzás, a jelenlét. Hibátlan! Csak kevés. Többet reméltem belőle.
-
-
-

A sorozat humora nagyon maró és dekonstruktív. Tele van önreflexív helyzetekkel és dumákkal. Amikor saját magából, vagy a műfajból csinál hülyét. Sokszor egyenesen idióta. De nem úgy, mint a Thor 3, nem annyira fogykos módon. Ez sokkal kiforrottabb és finomabb. Mintha egy Die Hard, vagy más hasonszőrű film lenne. Valahol Shane Black és John McTiernan stílusának Marvelesített nyomvonalán mozog. Mínusz a durva erőszak (azért 1-2 befigyel) és a parancsszóra kurva anyázás. Bár azért ezen a téren is kicsit elengedte magát a sorozat. Nem olyan durva káromkodás a shit de egész sűrűn előfordul.

Egyébként ha már szóba került a 2 úriember, akik szeretnek akciófilmeket Karácsonyi környezetbe helyezni. Hát ez is megihlette a sorozatot. Ez is ízig vérig Karácsonyi “mozi.” Clint folyamatosan a családjához szeretne hazajutni Karácsonyra, de mindig egyre nagyobb baromságba keveredik Kate-tel. És ez mocsok jól áll a sorozatnak. Nem az agyonhasznált karácsonyi nótákkal pakolták tele a sorozatot. Sok a fura feldolgozás/átdolgozás. Nem vagyok az a típus, aki Karácsonykor karácsonyi tematikájú filmeket/sorozatokat néz, de most kaptam egy elég combos alternatívát.

Az akciók baromi jól néznek ki. Jók a koreográfiák. Nagyon odafigyeltek, hogy Clint profinak tűnjön, míg mellette Kate kissé esetlen és tapasztalatlan, hogy az évad végére már ő is egész magabiztos legyen. A 3. rész több percig tartó, vágatlan autós üldözése, amit a kocsiból vettek fel, pedig lélegzetelállító. Baromi jól néz ki, izgalmas és nagyon vicces is egyszerre! Ez egyébként szinte az összes akcióra igaz, hogy állati menő, de mindig van benne valami olyan, amin elvigyorodik az ember.

A sorozat látványvilága is eléggé sajátos. Nagyon sok a közeli felvétel a szereplők arcáról. Ezzel is érzékeltetve, hogy ez egy földhözragadtabb, emberi történet. Hogy szinte ott vagy az egész közepén. Ezt nagyon szerettem. Azt már annyira nem, hogy a CGI és a vetített háttér bár csak pár másodpercre, de néha egészen kriminálisan szar tud lenni.

Van még valami ami nem feltétlen negatívum, hiszen ez csak azokat érinti, akik hetiben nézték a sorozatot. Hát pontosan ez. Ez a heti bontás. Itt éreztem leginkább, hogy ez nem működik túl jól. A WandaVision-nél a rövid epizódok miatt nem volt szerencsés ez. Egyrészt itt is, bár nem olyan durva a helyzet, mint a boszorkánynál de erről később. Sokkal inkább az a probléma, amit a Marvel már jó előre elmondott, hogy ezek a sorozatok, igazából filmek. Nagyon hosszú filmek (egyébként a Hawkeye eredetileg tényleg filmnek indult) és itt nem volt ez a darabolás túl szerencsés. Egyrészt, szinte minden egyes epizód koppra ugyanonnan folytatódik, ahol korábban el lett vágva és sokszor azt éreztem, hogy kikapnak az élményből, megtörik a lendület pedig nézném tovább. Ezt igenis egyben ki kellett volna dobni. Vagy ugyanúgy párosával megjelentetni az epizódokat, mint az első kettőt. De azt is csak azért csinálták így, hogy a dagi bobát idén eltudják indítani és ne legyen ütközés, hogy egy nap jön egy sw és egy marvel sorozat.

A másik hasonló problémám az epizódok hossza. Ahhoz képest, hogy azt beszélték, hogy 1 órás epizódok lesznek… hát a valóság az, hogy egyik sincs 1 óra körül. A leghosszabb rész az évadzáró de az is 59 perc stáblistával ami szerintem nettó 5 percet simán kitesz. A legrövidebb pedig 39 perc szintén stáblistával. Ezt én baromira keveslem. Hiszen ahogy mondtam, pont hogy lehetett volna foglalkozni a mellékkarakterekkel és minimum 45 perces epizódokkal végig lehetett volna operálni.

Plusz az az ominózus 39 perces rész. Ez a 4. epizód, nekem kicsit csalódás volt. Messze ezt éreztem a leggyengébbnek. Mert ebben az epizódban a történet konkrétan nem ment sehova. Egy laza, szó szerint pihengetős rész volt. Persze Kate és Clint párosa elvitte a hátán megint, de könyörgök ez már az évad második fele, egy 6 részes szériából! Egy 39 perces, kvázi filler rész az évad közepén, szerintem kurva nagy luxus!

Az epizód vége azért eléggé felpörgött és végre jött Jelena és Jelena így és Jelena úgy… komolyan mondom kezdett egy idő után felidegesíteni ez a hype. Ez egy Sólyomszem sorozat, a főszerepben 2 sokkal érdekesebb figurával, nem ettől a csajtól kéne magömlést kapni (persze mindenkinek gusztusa szerint, most magáról a karakterről beszélnek, nem a kinézetéről), akit pár hónapja már láttunk remekül akciózni a Fekete Özvegyben. És sipákoltak az emberek, hogy keveset szerepel. Dude, ez nem az ő sorozata…

De ez igazából most már meg is szűnt, hiszen aki most nézi most már darálhatja. Ez igazából egy speciális probléma, amit túl lehet élni, de engem bosszantott.

Jó ideje borzoltam a twitteres ismerősök idegeit, hogy majd ez lesz a legjobb Disney Marvel sorozat (igazából nem hittem én ebben, a Lokira tettem volna minden pénzem) de meglepő mód, tényleg ez lett az. És pont az előzetes elvárásaim miatt. A street level és szuperképesség nélküli hősködés mindig is érdekesebb lesz számomra, szóval itt már nyert a sorozat. Hasonlít a Netflixes sorozatokra ebben, abban is, hogy eléggé ráérősen indul be. De itt erre szükség volt, hiszen egy tök új főszereplőt kellett bemutatni. Van nem is egy, hanem rögtön 2 remek karakterünk 2 állati tehetséges színész tolmácsolásában. Jó dumák, fasza akciók. Önreflexív poénok, egy cuki kutya és Karácsony és… Ez a sorozat egyszerűen nézeti magát! Hatalmas szíve van, állati hangulatos! Nálam nagyon célba talált!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása