What If..?: “Kritika”

2021.12.05. 15:33

9b3c3074-e9d7-404e-9ef9-141770be58b8.jpeg

 

Ezt is megértük. Az első animációs széria, ami kapcsolódik az MCU-hoz. A What If… ? egy igen régóta létező képregény sorozat a Marvelen belül. A lényege, hogy vesznek egy már ismert sztorit, vagy karaktert és teljesen kiforgatják azt. Mivel nem kapcsolódnak a Marvel fősorához, ezért kontroll és megkötések nélkül tudnak a legelvetemültebb ötletekkel is operálni. Ezekből a történetekből egyébként, akár teljesen új univerzumok is kisarjadhatnak. Peter lánya, May Parker aki Póklány lett például, szintén egy What If füzetből nőtte ki magát. Ez a sorozat pedig ezt a képregény szériát szerette volna mozgóképre varázsolni. És tette ezt igen ügyesen, bár kissé hullámzó minőségben.

De kezdjük az elején. A sorozat valódi főszereplője a narrátora a Watcher (Szemlélő, Figyelő, ki hogy fordítja) nevezetű kozmikus lény. Aki a háttérből figyeli az alternatív idővonalakat és valóságokat de sohasem avatkozik közbe. Hagyja, hogy a hősök vagy gonosztevők tegyék azt amit szeretnének. Eleinte úgy tűnt, hogy antológia széria lesz. Tehát minden egyes epizód 1-1 különálló sztori, amik nem kapcsolódnak egymáshoz, de még az MCU fő idővonalához sem igazán. Ez a sorozat végére megváltozott. Bár már a korai részekben is el volt rejtve 1-2 utalás, hogy itt bizony pár szál azért összefog érni és az évad végére ez tényleg meg is történt. És nekem nagyon tetszett, ahogy megoldották, hogy végül mégis lett egy központi szál. Bár sajnos nem sikerült hibátlanul ezt megoldaniuk, ugyanis az eredetileg 10 részesre tervezett évad csonka lett a Covid miatt. Egy epizódot nem tudtak időben befejezni. Elvileg majd a 2. évadban ismerhetjük meg a hiányzó történetet és karaktert, és az az évad már 9 részesre lesz tervezve. Ugyanígy 30 perces epizódokkal.

Az írók amennyire csak tudták kihasználták a megkötések hiányát és próbáltak igazán kreatívak lenni. Ez persze nem sikerült mindig a legjobban, de egészen friss levegőt engedett be az MCU-ba még így is. Szárnyalhatott a képzeletük szinte teljesen szabadon. A látvány elsőrangú! Gyönyörű, gördülékeny animációk cell shaded-szerű grafikai stílus. Számítógépes animációval próbálnak, kézzel rajzolt, rajzfilmes hatást kelteni. Mocsok jól áll a sorozatnak! Ez egy összefogó habarcs a sorozatban. Nincs különböző rajzstílus epizódonként. Nem is hiányzott. A zenék is egész jók, bár a főtémán kívül igazán fülbemászó dallam nincs. Talán csak a Doctor Strange-es epizódban, A szinkronhangok viszont kifogástalan munkát végeztek. A karakterek 80%-nak ugyanaz a színész a hangja aki a filmekben is életre kelti. Akinek nem, annak viszont szinte kivétel nélkül találtak olyan hangot, ami nagyon hasonlít a színész eredeti hangjára. Én például megvoltam győződve, hogy Chris Evans a hangja Steve Rogers-nek, pedig nem.

Mivel epizódikus jellegű a széria felépítése nehéz arról beszélni, hogy mi működik és mi nem a sorozatban. Ahogy azt már többször is említettem, az epizódok minősége hullámzó. Persze nem nagyon, de nem tudtak tartani egy konstans szintet. Ez az antológia sorozatok egyik alapvető gyerekbetegsége. Nincs olyan sorozat szerintem, ami epizódonként másról szól és mindegyik ugyanannyira bejön mindenkinek. Viszont mindig ott a lehetőség, hogy a következő adag fantasztikus lehet. Így a legjobb az lenne, ha epizódonként végigvennénk a sorozatot. És innentől masszív spoiler! Lássuk:

 

1. rész: What If... Captain Carter Were the First Avenger?:

A cím önmagáért beszél. Peggy kapja a szuperkatona szérumot, Rogers pedig a II. VH Vasembere lesz kvázi. Baromi pörgős, nagyon látványos de egyébként semmi meglepő nem volt még. Egyértelműen itt még csak tapogatóztak az írók, hogy mit is lehet csinálni. Nem túl kreatív, vagy merész, csak pár dolgot variáltak. Viszont eléggé kapkodtak. Messze ez az évad leggyengébb epizódja, úgyhogy ezután még ne adjátok fel. Ennél csak jobb lesz.

 

2. rész: What If... T'Challa Became a Star-Lord?:

Itt már elengedték a gyeplőt. Sokkal vadabb dolgokat léptek meg, mint az 1. részben. Star-Lord kompetens és talpraesett. Még Thanost is meggyőzte, hogy mondjon le az eszelős tervéről és inkább segítsen neki. Nebula egy végzetasszony lett. A Gyűjtő, mint főellenfél kellően vad elmebaj. Baromi szórakoztató volt és nem érződött annyira kapkodósnak. Star-Lord figurájának teljes megfordítása csillagos ötös! Boseman pedig méltósággal lett elbúcsúztatva, annak ellenére, hogy még pár epizódban feltűnik.

 

3. rész: What If… the World Lost Its Mightiest Heroes?:

Mielőtt összeállhatnának a Bosszúállók, valaki szisztematikusan levadássza őket. Loki pedig megérkezik, hogy megbosszulja testvére halálát. Szóval Nick Furynak valamit villámgyorsan ki kell találnia. Teljesen kiszámíthatatlan, tuti nem az történik amire számítasz, nem attól az embertől és nem oda fut ki mint gondolnád. Tökös, pörgős, meglepő. Well Done!

 

4. rész: What If… Doctor Strange Lost His Heart Instead of His Hands:

A legsúlyosabb, legkomolyabb és legkomorabb epizód. Strangenek a balesetben, nem a keze megy tönkre, hanem a barátnője hal meg. Felkerekedik, hogy varázslat segítségével ezt megváltoztassa, de csak egy időhurokba gabalyodik, ahol a barátnője minden igyekezete ellenére meghal. Így még tovább merészkedik a varázslatokkal. Tetszett, hogy nem egyszerű jó és gonosz Strange konfliktus lett belőle, hanem sokkal árnyaltabb és a vége ezért baromi nagy pofon. Itt volt az első komoly utalás rá, hogy valami nagyszabású dolog lappang a háttérben és ez a “gonosz” Doctor Strange később még felbukkanhat. A kedvenc epizódom. Cumberbatch pedig kiváló szinkronszínész is.

 

5. rész: What If… Zombies!?:

Kell ezt magyarázni? A zombivá vált hősök kiirtják a Földet. Tele a tököm a zombikkal egy ideje, de Marvelék ebből is egész érdekes dolgot hoztak ki. Bár a képregény még ennél is vadabb, groteszkebb és undorítóbb. Meglepően véres helyenként és tele van fasza ötletekkel. De azt éreztem, hogy nagyon kevés most a 30 perc, nem volt idő mindenre. Kapkodtak.

 

6. rész: What If… Killmonger Rescued Tony Stark?:

T’Challa uncsitesója megementi Tonyt a sivatagban, akiből így sohasem válik Vasember. Viszont Erik válik a legfőbb bizalmasává és együtt megannyi fejlesztést és változást hoznak a világba. Miközben mindenki aggódik, hogy Killmonger valójában tervez valamit. Örülök, hogy az egyik legjobb Marvel főgonosz kapott egy kis saját játszóteret. Bár eléggé nyakatekert terve volt. Nagyon szórakoztató volt de igazából semmi extra.

 

7. rész: What If… Thor Were an Only Child?:

Odin nem fogadja örökbe Lokit, hanem visszaadja a Jégóriásoknak, akik felnevelik. Ezért Thor egy elkényeztetett, felelőtlen hülyévé válik aki semmit és senkit nem vesz komolyan. Teljesen komolyan vehetetlen epizód. Full baromság, de pont ezért szórakoztató! Könnyed, vicces. Loki megint lopja a show-t bár keveset szerepel. Itt már teljesen egyértelműen utalnak rá, hogy lesz egy központi, átívelő történetszál, ami majd összerántja az epizódokat.

 

8. rész:What If… Ultron Won?:

A Bosszúállóknak nem sikerül megállítani Ultront, hogy Vízió testébe költözzön. Legyőzi őket és az emberiség nagy részét is kiirtja. Még Thanost is megöli és megszerzi az összes Végtelen Követ és a Kesztyűt is. Ebből az epizódból sarjad ki a központi történet. A túl erőssé vált Ultront a Figyelőnek meg kell állítania, de ez egyedül nem megy neki. Nagyon jó sodrású és igazán elszállt epizód. Bár megint volt 1-2 logikai bakugrás, hogy működjön a sztori.

 

9. rész: What If… The Watcher Broke His Oath?:

A Figyelő nem bír egyedül az istenné vált Ultronnal, ezért létrehozza a Multiverzum Őrzői nevű formációt és együtt szállnak szembe vele. Az évad csúcspontja. Gigászi csata, jópofa karakterek akik között működik az összhang. Remek a humor. Ízig-vérig Marvel recept kifaszázva. Még egész jó fordulatra is futotta. Egyedül Gamora lógott ki, hiszen neki nem jutott epizód a járvány miatt. Tulajdonképpen háttér és történet nélkül lóg a levegőben, míg minden más karaktert már jól ismer a néző. Majd a 2. évadban javítják ezt a hibát. Egyébként utalnak rá, hogy pár történetet a 2. évadban így vagy úgy de folytatni fognak, bár eredetileg nem erről volt szó.

 

Összességében egy remek sorozatról beszélünk, ami simán a 2. legjobb Disney+ Marvel sorozat a Loki mögött. Nyilván aki nem kedveli a szuperhősöket, vagy már unja a Marvel témát, annak ez sem fog bejönni. Aki viszont szeretne egy kicsit elszálltabb Marvel portékát látni, annak melegen ajánlott.

 

Az epizódok tetszési indexe nálam, valahogy így néz ki:

Strange>Guardians of the Multiverse>Ultron>Avengers>Tchalla>Killmonger>Thor>Zombik>Carter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása