Best-Of-2012-badge.gif

Szevasztok kedves látogatók! Én KongFan vagyok és ez az új blogom. Korábban is volt már egy, ami szintén hasonló tematikájú oldalacska volt, amit azóta töröltem, mivel a HunGamer nevű csapat tagja lettem elég hosszú időre. Novemberben viszont úgy döntöttem, hogy az ottani munkásságomat befejezem. Ennek több oka is volt, most nem szeretném kifejteni.

A tavalyi év úgy gondolom eléggé erősre sikeredett, játékok és filmek terén is. Összeállítottam egy listát a kedvenc 2012-es filmjeim ás játékaim alapján. Az első kör a filmeké lesz. Íme:

 

Silent Hill: Kinyilatkoztatás 3D

Az első Silent Hill film a valaha készített legjobb, élőszereplős videojáték adaptáció volt. A játékokat is szerettem és pontosan azt az élményt adta vissza, amiket ott tapasztaltam. Így nagyon vártam a folytatást, ami tavaly megérkezett és szintén nem okozott csalódást. Sokan persze szidják és értelmetlennek titulálják. Nos, ez csak akkor fordulhat elő, ha a játékokat egyáltalán nem ismered. Ezt a filmet ugyanis a játék (főleg a harmadik rész) rajongóinak szánták és nem a laikus nézőknek. Ezen lehetne vitázni, hogy jó döntés-e így leforgatni egy filmet. Én örültem neki, hogy nem akarják lebutítani a Resident Evil filmek szintjére csak azért, hogy több mozijegyet adjanak el. A filmnek megvan ugyanaz a groteszk hangulata, mint a játékoknak. A szereplők mintha egyenesen onnan ugrottak volna ki és tele van utalásokkal a játékok felé. Én elégedett voltam vele.

 

 

Felhőatlasz

Ezt a mesterművet a Wachowksi tesóknak és Tom Tykwernek köszönhetjük. Egy egészen elképesztő vállalkozás ez a film. Hat különböző történetet mutat be a film, amik bizonyos pontokon kapcsolódnak egymáshoz és minden színész több, kisebb-nagyobb szerepet játszik, mindegyik történetben. A filmnek egy nagyon érdekes és számomra megkapó üzenete van. A hat történet remekül van vezetve és bemutatva és mind gyönyörűen van felvéve. A látvány egészen elképesztő tud lenni. A jelmezek, maszkok és sminkek díjat érdemelnének, akárcsak a film (úgysem fognak, ismerjük már annyira az Oscart). A színészek pedig remekelnek. Főleg Tom Hanks, akit én már elég régen láttam. Három órás, gyönyörű filmművészet. Ez a Felhőatlasz.

 

 

 

A kaptár: Kárhozat

Listám egyetlen animációs filmje, a csak DVD-n és Blu-Ray-en megjelent Resident Evil film. Hogy miért? Akárcsak a Silent Hill, itt is nekünk, a játék ismerőinek készítették a filmet és nem nézi a nézőt teljesen hülyének. Bár ezt az is fogja érteni, aki nem játszott a játékokkal, de nekik nem fog akkora élmény okozni. A látvány remek, a történet egyszerű, igazi kis stílusos, "B" kategóriás sztori, aminek megvan a maga hangulata és bája. Aki tudni akarja, milyen az igazi Resident Evil, az nézze meg ezt és az előző animációs filmet és felejtse el Paul W.S. Anderson ökörségeit.

 

 

Az utolsó műszak

Kézikamerás zsaru dráma. Na, ilyen még nem volt. A rendőr filmjeiről ismert David Ayer tavalyi filmje valami döbbenetesen erős darab lett. Az áldokumentarista stílussal még közelebb hozta, Los Angeles mocskát és karaktereit. Főleg a két főhőst. Jake Gyllenhaal és Michael Pena talán soha nem voltak még ennyire elemükben. A film végig elhiteti velünk, hogy ez a két karakter hatalmas jó barát és velünk is megszeretteti őket. A film stílusa miatt, néha rálép néhány bakira de elhanyagolhatóak a problémák. Kötelező darab!

 

 

Fékezhetetlen

Egy remek gengszter film is érkezett 2012-ben, a Fékezhetetlen. A film egy igaz történetet dolgoz fel. A szesztilalom idején Amerikában, három testvér szembeszállt, a rájuk akaszkodott korrupt rendőrrel. A film remekül mutatja be az akkori vidéki Amerikát. Végre nem egy nagyvárosban láthatjuk, hogyan működött a szeszcsempészet. A Fékezhetetlen igazi ütőkártyája Tom Hardy, aki az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb "új" színésze. Zseni a pali! A korrupt ellenfél szerepében pedig Guy Pearce brillírozik. Iszonyatosan erős mozi!

 

 

A sötét lovag: Felemelkedés

Nem hiányozhat a listáról az eddigi legjobb Batman trilógia záródarabja. Bár kétségtelen, hogy nem érte el az előző rész szintjét és belefutott pár bakiba. Nolan megpróbált egy nagy, monumentális, epikus, sok karaktert mozgató lezárást. Ami egyszerre kedvez minden nézőnek, kicsit visszatér a Batman: Kezdődik! misztikusabb történetéhez de a Sötét lovag realista stílusában. Nos, ez egy lehetetlen vállalkozás lett. A film többször is elcsúszik a megfelelési kényszernek, egyszerűen túl nagyok voltak az elvárások és mégis! Ez a film egy élmény volt! Szépen lezárta a trilógiát, kicsit szájbarágósan de szépen. A szereplők most is remekül teljesítettek, Tom Hardy (jé, megint itt van) a főgonosz, Bane szerepében is remekelt, hiába takarta el az arcát egy maszk, a teljes játékidőben. Köszönjük szépen ezt a filmet!

 

 

A diktátor

Sascha Baron Cohen nem százas, de nem is várjuk el tőle. Mit akarunk? Polgárpukkasztást, egy jó nagy adag társadalom kritikát (amit sokan nem is vesznek észre) és egy szélsőséges főfigurát. Ezt mindet megkaptuk A diktátorban. Személy szerint, nekem ez a filmje tetszett a legjobban eddig. Könnyesre röhögtem magam szinte minden egyes jelenetén. Persze Cohen humora távol áll az ízlésestől és ezzel sokakat kikészít, neki mégis jól áll és jól előtudja adni magát. Imádtam!

 

 

Bosszúállók

Nem mostanában volt már, hogy a Marvel megelégelte a hullámzó minőségű adaptációkat, és inkább egy saját filmstúdiót nyitottak, hogy az ő felügyeletük alatt készüljenek el, az újabb képregényfilmek. Ez egy nagyon sikeres vállalkozássá nőtte ki magát az évek során, és tavaly megtörtént a csoda. A The Avengers nevű szuperhőscsapatról elkészült a film, ami a 2012-es év egyik legjobb popcorn mozija lett. Két és fél órás akció orgia, remek humorral, érdekes karakterekkel. Egy igazi, tökös munka volt ez, és bizony nem állnak le vele! A Bosszúállókból még két film lesz, és a többi szuperhőssel is találkozunk még. Jöhetnek!

 

 

Amerikai pite: A találkozó

Én még általános iskolába jártam, amikor a Pite filmeket rászabadították a világra de nem sok idő kellett hozzá, hogy a mi korosztályunk is felfedezze magának ezeket a mozikat. A három film sikere igazából egyszerű: egy csapat szeretni való marha, idióta helyzetek ás jó pár tabu döntögetés a humorban. A harmadik film után a DVD-re gyártott félfolytatások, eléggé megtépázták a Pite filmek becsületét. Tavaly azonban helyre állt a rend! Az osztálytalálkozó körül bonyolódó, igazi negyedik rész megint egy remek kis mozi lett! Az egészet végigröhögtem! És azt kell mondanom, nekem eddig ez a rész tetszett a legjobban. Több rész nem hiszem, hogy lesz, de ez méltó búcsú volt!

 

 

Ház az erdő mélyén

Adva van néhány jó barát, akik elutaznak egy erdei házikóba bulizni. Már az úton furcsa dolgok történnek és a házban is meglepő dolgokat találnak. Ismerős? Naná, mert ez egy igazi, kliséket felhasználó zsánerparódia! A film alapötlete egy egészen kreatív ötletre épül, amit inkább nem is mondanék el, nagyobb lesz az élmény ha ti jöttök rá, hogy mi is az. Trailert inkább nem pakolnék ide be, mert lelövik a film legfontosabb részét. De tegyetek vele egy próbát, ilyen filmet nem hiszem, hogy láttatok.

 

cabin-in-the-woods-poster.png

 

Az erő krónikája

Újabb kézikamerás alkotás, ami nem rendőrökről, szellemekről, vagy óriási szörnyekről készített felvételeket, hanem három középiskolás haverról, akik egy nap szuper-képességekre tesznek szert. Mindhárman máshogy próbálják a képességeiket kamatoztatni, viszont az egyikük komoly lelki sérüléseket hordoz, így ő hamarosan a többiek ellen fordul. Eszméletlen látványos és egészen elgondolkodtató mozi. Egy próbát megér, érdekes próbálkozás volt!

 

 

A tetovált lány

"Hogy merészeled ezt a szar amerikai változatot beválogatni te paraszt?!" Sokakban felmerül majd ez a kérdés. Egész egyszerűen azért, mert David Fincher amerikai Tetovált lánya, szinte minden tekintetben lenyomta a svéd mozit. Egyedül a címszereplőnél van holtverseny. Igen, szerintem Fincher munkája sokkal szebb, nincs olyan TV filmes hatása, sokkal hihetőbben van bemutatva a sztori és a két főszereplő kapcsolata. Sokkal jobb a ritmusa, nem ül le annyiszor a cselekmény, ordít róla a profizmus! És még el kell mondanom, hogy az utóbbi évek egyik legjobb főcímét készítették a filmhez, egy remek zenével (a trailerben az megy)!Kíváncsian várom, mi sül ki a két folytatásból, Fincher mester keze alatt.


 

Sherlock Holmes: Árnyjáték

Nekem nagyon bejött Guy Ritchie újraértelmezett Sherlock-ja, így piszkosul vártam a folytatást is, ami szintén nem okozott csalódást. Jude Law és Robert Downey Jr. párosa most is kifogástalanul működött. A látvány egészen elképesztő és a főgonosz is megint érdekes figura volt. Az akciók eszméletlen jól néztek ki akárcsak a belassított jelenetek, amiket Sherlock narrációjában nézhetjük. Elvileg még egy rész lesz. Várom!

 

 

J. Edgar - Az FBI embere

Clint Eastwood még mindig egy eléggé dolgos filmes. Tavaly nálunk is megjelent DVD-n a legújabb filmje, ami a híres/hírhedt J. Edgar-ról szólt, az FBI alapítójáról. Megosztotta a film az embereket. Sokaknak lassú és unalmas és többet megakartak tudni az FBI-ról. Én mégis beválogattam ide, mert nem az FBI megalakulására és minden egyes növekedésére voltam kíváncsi, hanem az emberre, J. Edgarra, akit viszont nagyon részletesen bemutattak nekünk. Furcsa kapcsolatát az édesanyjával és a mégfurcsább kapcsolatát a társával. Leonardo DiCaprio pedig pálya futása legjobb alakítását tette le az asztalra. A díjazása ekkor is elmaradt. Szégyen! A filmet viszont imádtam!

 

 

Anonymus

William Shakespeare nevét mindenki ismeri. Színdarabjait a mai napig játsszák és az iskolákban a tananyag része. Egy művész ennél nagyobb elismerést talán el sem érhet. Viszont létezik egy összeesküvés elmélet, mely szerint a drága írónk, még csak írni sem tudott és minden egyes művét egy nemesúr írta, hiszen akkoriban az arisztokrácia tagjai nem foglalkozhattak irodalommal és hasonló művészetekkel. Mindez csak a film kiindulópontja ennél még sokkal több dolog kiderül a filmből. Persze a filmet korántsem nevezhetjük hitelesnek, kis utánajárással találhatunk rengeteg ellentmondást de még így is megéri a filmmel foglalkozni. A korrajz remek, a díszletek és jelmezek gyönyörűek. Rhys Ifans pedig kirobbanó alakítást nyújt. A filmet az a Roland Emmerich rendezte, akinek a sok bugyutábbnál bugyutább, de nagyon látványos katasztrófa filmeket is köszönhetjük. Nem értem, ha tud ilyet, akkor miért Holnapuánnal meg 2012-vel fáraszt minket. Ilyeneket kérünk még!

 

 

A hatalom árnyékában

Kényes terep a politika mindenütt, nálunk meg... hagyjuk is. Hollywood környékén, már a színészek is elég látványosan kiveszik a részüket a politikából, az egyik ilyen élharcos George Clooney. Ő odáig merészkedett, hogy egy politikai drámát rendezett, melyet tavaly év elején mi is láthattunk a hazai filmszínházakban. A film egy demokrata elnökjelölt, kampánycsapatának munkáját mutatja be. A Ryan Gosling által alakított fiatal, ambiciózus kampánymenedzser mindent megtesz, hogy a jelöltje nyerjen. A dráma pedig itt kapcsolódik be, ugyanis ennek az embernek a karrierje felemelkedését követhetjük nyomon, ami azzal járt együtt, hogy morálisan totálisan elbukik. Iszonyatosan erős mozi, remek karakter dráma. Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman és Paul Giamatti alakítása pedig zseniális. Kötelező darab!

 

 

Warrior - A végső menet

Tom Hardy megint idepofátlankodott egy zseniális alakítással de nem sajnálom tőle. A Warrior az egyik legmeghatóbb sportdráma amit valaha láttam. Egy testvérpárról szól, akik nincsenek igazán jóban sem egymással sem az apjukkal de mindketten profi ketrecharcosok. Egymás tudta nélkül benveznek ugyanarra a bajnokságra de teljesen más célokkal. Ez a film egész egyszerűen zseniális, a bunyók kegyetlen jók, gyönyörűen van felvéve az egész a színészek kifogástalanul játszanak. Nick Nolte alakítása simán díjat érdemelt volna. A film vége majdnem giccsbe fullad de szerencsére ez nem történik meg. Gyönyörű ez a film!

 

 

A hobbit: Váratlan utazás

Peter Jackson háromszor sikerrel vette az akadályt, hogy Tolkien műveket adaptáljon a mozivászonra. Jó pár évvel később felmerült az ötlet, hogy a Gyűrűk Ura előzményét, a Hobbitot is elkészítsék. Eleinte úgy tűnt, hogy Guillermo Del Toro fogja dirigálni az alkotást, de ő inkább elment Pacific Rimet rendezni (a trailer alapján jól döntött). Peter Jackson elvállalta a melót, a háromszáz oldalas könyvecskéből is egy trilógiát készít. Számomra kissé érthetetlen volt ez a döntés és maga a film sem hozott lázba de a filmet nézve, kb. 10 perc kellett, hogy újra magába szippantson Középfölde. Ez a film egy igazi élmény! A látvány továbbra is gyönyörű, a zenék fantasztikusak, Martin Freeman, mint Bilbó tökéletes választás volt. Kissé gyerekesebb, nem olyan nagy horderejű a sztori de méltó a korábbi trilógiához!

 

 

Akkor most kiválasztanám az év filmjét ami nem más mint: Felhőatlasz. Ennek a filmnek minden egyes képkockája egy csoda! A hat történet összekapcsolása és bemutatása, gyakorlatilag példa nélküli. A színészek pedig iszonyatosan odatették magukat! Hiába három órás a film, baromi gyorsan elpörög. Tessék megnézni!

 

A listában olyan filmek szerepelnek, amik idehaza, 2012-ben futott a mozikban, vagy akkor jelent meg DVD-n.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása