Feledés: Kritika

2013.04.16. 17:40

oblivion_tom_cruise_poster.jpg

- Eredeti cím: Oblivion

- Műfaj: Akció, sci-fi, képregény feldolgozás

- Rendező: Joseph Kosinski

- Forgatókönyv: Joseph Kosinski, Karl Gajdusek, Michael Arndt, Joseph Kosinski (képregény), Arvid Nelson (képregény)

- Szereplők: Tom Cruise, Olga Kurylenko, Morgan Freeman

 

A sci-fi rajongók ebben az évben el lesznek kényeztetve. Idén jön a Pacific Rim, az Elysium, következő hónapban pedig az új Star Trek is megérkezik. És bizony áprilisra is kaptunk egy sci-fi alkotást, az Oblivion személyében. A trailer rögtön felkeltette az érdeklődésemet, de nem különösebben jártam utána, hogy mire lehet számítani a filmmel kapcsolatban. Például a mai napig azt sem tudtam, hogy képregényből készült. Csupán a kerettörténettel voltam tisztában. Szóval, tegnap leültem a film elé, a bő két órás játékidő elég hamar elröppent, és végül úgy keltem fel előle, hogy ez, egy ezer helyről összelopkodott sztorival, de bitang jó látványvilággal operáló, szórakoztató filmecske lett.

 cruise_large_verge_medium_landscape.jpg

 

A nem túl távoli jövőben, a Dögevőknek keresztelt idegen faj, elpusztította a Holdat, ezzel természeti katasztrófákat idézve elő a Földön, majd elkezdték a bolygót lerohanni. Az emberiség végül legyőzte az idegeneket, de csak atombombával kerekedtek fölül rajtuk, így a Föld nagy része lakhatatlan lett, ezért az emberek elmenekültek a Titánra, a Szaturnusz egyik holdjára. Néhány embert viszont hátra hagytak, hogy javítsák azokat a gépeket, amik a bolygót próbálják helyrehozni és a Földön maradt Dögevőket pusztítják. Jack (Tom Cruise) is egy ilyen karbantartó, aki mindennap elindul, hogy a saját körzetében végezze a feladatát. Egyik nap furcsa dolgok történnek, és olyan eseményeket indít el, amik más megvilágításba helyezik Jack egész addigi életét.

 

2417-TP-00034R-jpg_220724.jpg 

Talán a film a legerősebb pontjával kellene kezdeni, az pedig a látvány és az akciók. Az Oblivion képi világa félelmetesen jóra sikerült! A CGI nagyon profi, a romba dőlt Föld maradványai elképesztően jól néznek ki, akárcsak a díszletek és jelmezek. Gyönyörűek a modern hatást keltő helyszínek, ruhák, fegyverek és járművek. A főhős repülője és motorja valami fantasztikus dizájnt kapott, akárcsak a lakása, a kórház fehér szín csak hab a tortán. Ezt pedig remekül ellensúlyozza, a már említett kihalt és lerombolt külvilág. Az akciók pedig iszonyatosan pörgősek, látványosak! Végig remek tempót diktál a film, bár néha-néha kicsit leül, de aztán újult erővel indul be. A 120 milliós költségvetés nagy részét biztos, hogy a látványra fordították és ez meg is látszik! Nagyon igényes munka. 2013-ban egy sci-finek, igenis ilyen effektekkel kell rendelkeznie! Az Olivion zenéje egyszerűen gyönyörű! Még a film látványvilága nélkül, önállóan is működik, aki teheti, hallgasson bele!

 Oblivion starring Tom Cruise.jpg

 

Az Oblivion atmoszférájában sem találtam semmi kivetnivalót. A film elején a főhős felvázolja a világ helyzetét, ezzel megalapozva a szükséges alaphangulatot, amit aztán a remek CGI-vel és a zenével megtámogatnak és a film végéig ki is tart. Véleményem szerint, ha az elején elkapott a film hangulata, utána nem is hagy magadra, hanem magával sodor. Hiszen, ahogy fentebb is említettem, eléggé lendületes alkotással van dolgunk. Nagyon könnyen el tudja varázsolni azokat az embereket, akik egy látványos, jó tempójú és hangulatos akció filmet akarnak látni. Ha viszont a film közben gondolkodunk (ugye van ilyen?) és jobban odafigyelünk...

 

2417_FPT_00013R.jpg

Akkor előbújnak a problémák. A sztorit gyakorlatilag, az elmúlt harminc-negyven év sci-fijeiből gyurmázták össze, ezzel azt elérve, hogy a harmincadik perctől, már mindent előre tud az ember, még a fordulatot is. Példákat nem hoznék fel, mert már az is SPOILER lenne. Meglepetést maximum azoknak fog okozni a film, akiknek ez az első sci-fi az életükben. Másnak biztosan nem. Ezzel még nem is lenne baj, mert a végeredmény egyáltalán nem rossz. Sőt! Csak éppen jó pár átgondolatlanságra és logikai bukfencekre is ráfutottak az írók, amikről megint csak SPOILER-esen lehetne beszélni. Továbbá engem az is zavart, hogy sok dologra nem is kapjuk meg a válaszokat. Nem tudom, hogy a képregény is ennyire likacsos volt sztori terén, vagy a forgatókönyvírók machináltak valamit félre, de nagyon feltűnőek az ilyen hibák. Akik pedig az átlagosnál érzékenyebbek az ilyesmikre, könnyedén kizökkenhetnek a film nézése közben. Nekem is elég hamar feltűntek, a bakik, de összességében, én túl tudtam magam tenni rajtuk.

 

2417-D008-00110RV2-CROP-jpg_230402.jpg

Tom Cruise főszereplőnek nagyon jó döntés volt! Én nagyon jó színésznek tartom, az egyik kedvencem (magánemberként viszont nem nagyon tudom mire vélni azt, amit az életével művel. A szcientológus, szektás dolgai felett meg nem tudok napirendre térni) és itt is helytáll. Bár nem ez lesz élete fő műve (az a Collateral), nem is akart ilyen babérokra törni. Az igazságot kereső munkás, sablonos szerepét is megtölti élettel. Sajnos azonban, csak az ő alakítása emlékezetes. Ennek az Olga Kurylenko-nak például, semmi keresnivalója nincs a színészi pályán! Mimikája nincs, jelenléte a vásznon zéró! Különösebben dekoratívnak sem mondanám. Hollywoodban azért lehetett volna találni tehetségesebb és szebb színésznőt is. Morgan Freeman, mint "a titkok titkára" /copyright by Tony Stark/ egészen jó is lehetne, de a két órás filmben, nagyjából tíz percet szerepel és akkor is, a legtöbbször egy ronda, sötét napszemüvegben szambázik. Ráadásul nem is igazán erőltette meg magát, hogy emlékezetes alakítást nyújtson. Kár.

 

2417_FPT_00378R.jpg

Az Oblivion szerintem jó film lett! Minden hibája ellenére is. Sok benne a logikai baki, sok helyről lett összeszedve a sztori és Tom Cruise-on kívül mindenki felejthető, de mégis működik! A látvány, a zene, a főhős, a sodró lendület és az akciók engem bőven kárpótoltak a hiányosságokért. Abszolút moziban nézős darabról van szó. Év végén valószínűleg nem lesz ott a legjobbak között (nálam legalábbis biztos nem), de vállalható, szórakoztató filmmel van dolgunk.

 

7/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása