Rozsomák: Kritika

2013.08.12. 12:49

The-Wolverine.jpg

- Eredeti cím: The Wolverine

- Műfaj: Képregény adaptáció

- Rendező: James Mangold

- Forgatókönyv: Mark Bomback, Scott Frank

- Szereplők: Hugh Jackman, Tao Okamoto, Rila Fukushima

Nem! Nem farkas és kész! Köszönöm! Szóval, Rozsomák kapott már korábban egy önálló filmet, ami eléggé vegyes érzelmeket váltott ki az emberekből. Valóban voltak gyengeségei a filmnek, de én jól elvoltam vele és furcsa módon, a hozzá készült videojáték is meglepően jó volt. Logan népszerű karakter, mind a film és mind a képregények rajongó körében, így nem volt meglepő, hogy egy újabb produkcióban lesz főszereplő. A The Wolverine elhagyta az X-men címet és James Mangold rendezőnek hála (Na, meg egy jó alapanyagnak), egészen elképesztő módon, a hatodik X-men témájú film is, hozza az elvárt és magas színvonalat.

575189_493869867343091_1996586375_n.jpg

A harmadik X-men film után járunk jó pár évvel. Logan nem tudja túltenni magát azon, hogy megölte Jean-t/Főnixet, így remeteként él egy erdőben. Önmarcangolását megzavarja egy japán nő, Yukio felbukkanása, aki megkéri, menjen vele Tokióba. A Yashida vállalat igazgatóját megmentette, még a II. világháborúban Logan és szeretne vele találkozni, mert haldoklik. Logan nem túl nagy kedvvel, de elfogadja a meghívást és meglátogatja a férfit. Amint megérkezik, gyanús dolgokat fedez fel és hamar egy jakuza háborúba keveredik, amiben meg kell védenie Yashida unokáját, Mariko-t.

WolverineMarikoAW-620x349.jpg

Van egy Adósság és Becsület című mini képregénysorozat, ami Rozsomákról szól. Arról, hogy Japánba kell utaznia, egy Mariko nevű nő miatt. Ez a gyöngyszem szerencsére nálunk is megjelent, érdemes elolvasnia annak, aki érdeklődik a karakter iránt. Ez a film is azt vette alapul, de nem konkrétan azt adaptálták mozivászonra. Bizonyos elemeket átvettek (a medvés felvezetést, szinte egy az egyben), volt, amin változtattak és tettek bele teljesen új dolgokat is. Ez pedig nagyon jó ötlet volt! Tetszett, hogy mertek belenyúlni egy ilyen fontos és sokak által kedvelt anyagba, és amit kihoztak belőle, az nagyon is jól össze lett rántva, a sok változtatás ellenére is. Nem lett kusza vagy erőltetett. Akció filmhez képest, egészen érdekes sztorit rittyentettek a filmhez, amibe még jó kis fordulatokat is sikerült belepakolni. Jó látni, hogy nem minden filmes gondolja úgy, hogy egy akció filmhez, ma már elég az, hogy nonstop lőnek, meg verekednek, hanem történetet is kitalálnak hozzá, és még valamiféle filozófiát is megpróbálnak közvetíteni vele.

64105_506613519402059_180728265_n.jpg

Bizony, filozófiát. Méghozzá szamuráj filozófiát. Kissé sután és felszínesen közelítik meg ezt a témát, de elég fontos szerepe van a filmben. Főként Logan-re nézve. Többször hívják róninnak, aki becsületért küzd és hasonlók. Ami tényleg nem áll távol a figurától, és egyértelműen ebbe az irányba terelték tovább ezt a karaktert, ebben a filmben. Remélhetőleg a továbbiakban is erre halad majd. Ha már úgy is szóba került a japán kultúra, érdemes még ezzel foglalkozni. A film 95%-a Tokióban játszódik és akárcsak az X-men: Az Elsőknél, úgy itt is rettenetesen frissnek és üdítőnek hat, az új és szokatlan környezet. Elképesztően stílusos és gyönyörű helyeken forgatták a filmet. Régi stílusú épületek mellett, ott vannak az elképesztő méretű és futurisztikus kinézetű, modern építmények. A sok furcsa kütyü. Lenyűgöző az összhatás. Egy magamfajta Japán mániásnak meg maga a Kánaán volt!

529130_506614419401969_1871648036_n.jpg

A Rozsomák egy akciófilm. Gondolom erre azért mindenki rájött. A legfontosabb dolog, hogy az akciójelenetek működjenek. Működnek? Hát hogy a viharba ne!? Olyannyira, hogy szerintem ebben az X-men filmen vannak a leglátványosabb és legjobban megkoreografált bunyók és harcjelenetek. Az előzetesben mutogatott vonatos bunyónál a szám tátva volt, annyira veszett jól nézett ki, a nindzsás összecsapás is kifogástalan volt. A film végi nagy finálé pedig feltette a koronát a filmre. Ott egyébként meglépnek, egy eléggé radikális, talán visszafordíthatatlan dolgot, amit sokan hőbörögve fogadtak. Legalábbis ezt szűrtem le a kommentekből. Én is meglepődtem, de nekem tetszett. Kíváncsi vagyok, hogy a következő X-men filmben, hogyan megy majd ez a dolog tovább. Visszatérve az akciókra, pörgősek, dinamikusak, jól vannak vágva. Minden kivehető, nem közelítenek rá túlságosan a harcosokra, nem rángatják a kamerát. Remekül megoldották! Bár szerintem lehetett volna kicsit véresebb.

13912_506613769402034_298001200_n.jpg

Hugh Jackman alakítja újra a főhőst, a szinte elpusztíthatatlan Rozsomákot, és nem túl meglepő módon, most is nagyon jól hozza a karakterét. Talán most sikerült leginkább elkapnia, az eredeti képregényfigura jellemét. Nyilván valamivel szofisztikáltabban, a képregényes Rozsomákot csak 18-as korhatár besorolású filmben lehetne bemutatni. Például többet káromkodik most, az ellenfeleit vadul kaszabolja, jók a dumái, de közben ott van benne a rónin és többször is előbújik belőle. Sokkal jobban ráfeküdtek a karakter jellemére és annak fejlődésére, mint bármikor máskor. Ez pedig nagyon jó ötlet volt. Sokkal személyesebb hangvételű ez által az egész film. Rila Fukushima, Yukio szerepére nagyon jó választás volt. Bár hozzáteszem, aki ugyanolyan karaktert vár tőle, mint amilyen a képregényben volt, az csalatkozni fog. Elég rendesen átírták a jellemét, viszont ezzel együtt sokkal szimpatikusabb is lett. Én legalábbis nagyon megszerettem és a színésznő is teljesen jól hozza a figuráját. Tao Okamoto természetesen, a főhős új szerelmét játssza. Igazából semmi extra nincs az alakításában, teszi, amit kell és kész. A karaktere meg a szokásos, eleinte kissé rideg úri lány, aki aztán megenyhül és előhozza a vademberből a rónint. Kicsit szirupos, meg nyálas, de működik.

407094_506614382735306_933747494_n.jpg

James Mangold rendező munkáit nagyon csípem, a Börtönvonat Yumába és A nyughatatlan című alkotásait nagyon imádom, de azért kicsit tartottam tőle, hogy hogyan fogja összehozni ezt a filmet. Hiszen eddig ilyen filmet nem készített. A már emlegetett két filmből az első egy western remake, a másik meg Johnny Cash önéletrajzi filmje. Kételyeim alaptalannak bizonyultak. Mangold, egy ilyen akciódús és lendületes filmet is magabiztosan és hozzáértően készített el. Úgy tűnik, hogy ő egy elég sokoldalú rendező, szóval rá kell repülni a korábbi filmjeire is és nagyon odafigyelni rá. Ki tudja, mi lesz a következő dobása. Egyébként eleinte úgy volt, hogy a másik nagy kedvenc rendezőm, Darren Aronofsky dirigálja le ezt a filmet, de ő visszalépett. Kíváncsi vagyok, hogy ő hogyan képzelte volna el ezt a filmet. Biztosan jobban elment volna a karakter jellemének bemutatása felé és egészen biztosan jól is sült volna el. Hiszen Aronofsky és Jackman már készített együtt filmet. Méghozzá az egyik nagy kedvencemet, A forrást. A filmnek egész jó humora is van. Leginkább a főhős beszólásain és viselkedésén lehet jókat nevetni. Az erkélyes jelenetnél például szakadtam a röhögéstől. Szerencsére nem erőltetik, csak akkor használják, amikor tényleg szükséges. Igazából ez is a rendező jó arányérzékére utal.

the-wolverine-new-footage-galore-in-cinemacon-trailer.jpg

A Rozsomák egy igazi nyári akciómozi, ami remek szórakozást nyújthat, igazából bárkinek. Annyira nem kellenek a korábbi filmek, hogy ezzel az alkotással képben legyünk. Pörgős, látványos, van egy karizmatikus és szimpatikus főhős. Jó a hangulata, a története is jól ki van találva. Képregényes fronton nem hiszem, hogy lesz idén ellenfele, főleg amennyire beégett nálam és még sokaknál a legutóbbi Superman film. Egyedül talán az új Thor mozi tudja majd megszorongatni. X-men rajongóknak kötelező ez a film, és aki teheti, várja meg a stáblistát, mert ott olyat fog látni, amitől nekem tátva maradt a szám! Nem az eddigi legjobb X-men film, de hogy akcióban mindet lepipálja, az egészen biztos.

9/10

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása