A nagy Gatsby: Kritika

2013.05.24. 13:19

the_great_gatsby_movie-wide.jpg

- Eredeti cím: The Great Gatsby

- Műfaj: Dráma, romantikus

- Rendező: Baz Luhrmann

- Forgatókönyv: Baz Luhrmann, Craig Pearce

- Szereplők: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire

 

Különösebb elvárások nélkül huppantam le, A nagy Gatsby elé. A főszereplő triumvirátus és a kor, amiben a film játszódik, győzött meg arról, hogy ezt a filmet meg kell néznem. Nem olvastam a könyvet, nem láttam a hetvennégyes eredetit sem. Így senki se várja el tőlem, hogy majd jól összehasonlítom a korábbi filmmel vagy a könyvvel. A rendező, Baz Luhrmann korábbi filmjeit sem láttam. A sztoriról is csak annyit tudtam, hogy a DiCaprio által játszott, dúsgazdag karakter, szeretné visszahódítani a volt asszonykáját. Abszolút csak kikapcsolódás, és kíváncsiság céljából ültem le a film elé és tetszett is, jó filmről van szó, de...

 

great_gatsby.jpg

1922-ben járunk, New York-ban. A fiatal bróker, Nick Carraway szomszédságában egy hatalmas villa terül el. Szinte minden nap vad és fékezhetetlen partikat ad a tulajdonos, a rejtélyes Gatsby. A férfiról hihetetlen mendemondák keringenek a városban, amiken Nick is igen jól mulat. Egy nap meghívót kap Gatsby-től és megismerkedik vele. Nagyon hamar barátokká válnak és kiderül, hogy Gatsby a pénzét és a vagyonát csak azért szerezte, hogy magára vonja egy személy figyelmét, akit Nick is igen jól ismer.

 

great-gatsby.jpg

A film legerősebb pontjával kezdeném, a színészi játékkal, ami fantasztikus! Leonardo DiCaprio iszonyatosan elegánsan és hitelesen kelti életre, a tehetős gentleman-t, aki a múltja és az álmai rabja. Féltem tőle, hogy valami pökhendi, pénzes ficsúr figura lesz Gatsby, de szerencsére nem így van. Elejétől végéig szimpatikus és érdekes szereplő, aki a végsőkig kitart és remél, ami egyben a karakter drámája is. DiCaprio pedig higgadt magabiztossággal oldotta meg a feladatát. Ha ezért sem fog Oscar díjat kapni, tényleg sikító frászt kapok! Tobey Maguire is meglepően jól hozta a karakterét. Bár finoman szólva sem játszik egy ligában, a főszereplővel. Ő meséli el a sztorit, és igazából ő a főhős egyetlen és igazi barátja. Bár egy idő után (amikor a nagy találkozás megtörténik), Carraway eléggé háttérbe szorul, néha olyan, mintha ott sem lenne egy-egy jelenetben. Aztán a film végére megint előtérbe kerül. Szó se róla, egy jó szívű és jó emberről van szó, de olyan, mintha csak az író belevetülése lenne a saját művébe. Kicsit fölöslegesnek éreztem. A barátnő jelöltjét meg, akár ki is hagyhatták volna. Carey Mulligan már a Drive-ban és a Shame-ben is nagyon jó volt, és itt sem vall szégyent. A karaktere is eleinte szimpatikus és kedves. Aki után bármilyen hapsi szaladna. Eleinte. Aztán kiderül, hogy valójában egy borzasztó és felszínes ember, akire kár az időt vesztegetni. Mulligan pedig remekül játssza el, ahogy két ember között vergődik.

 

great-gatsby2.jpg

A nagy Gatsby látványvilága elképesztően erős! Iszonyatosan jól keltették életre az 1920-as évek New York-ját. A díszletek és jelmezek kifogástalanok, gyönyörűek! Jó magam rajongok ezért a korszakért, ahogy a Gengszterosztag kritikájánál már kifejtettem. Így, engem pillanatok alatt sikerült kilóra megvenni. Meglepő módon, elég sok CGI-t használ a film. Amik szintén, elég jól néznek ki, de azért nem a legprofibb munka. Viszont volt vele problémám. Sokszor úgy éreztem, hogy csak azért pakolták tele ilyen jelenetekkel a filmet, hogy legyenek benne. Különösebb célt nem szolgálnak, pusztán vizuális kockacukor, és a nézők figyelmét akarja visszacsábítani (erről sajnos még lesz szó). Egyébként azt valaki árulja már el, hogy mi a maszatos francnak kell egy romantikus-drámát 3D-ben adni? Mi indokolja? Mármint az anyagi részét leszámítva. Nekem sikerült 2D-ben megnézni, de mindenhol azt olvasom, hogy semmi értelme nem volt a 3D-nek. A film zenéi fantasztikusak. A legtöbb zene mai, modern muzsika, amik fura módon, tökéletesen illeszkednek a filmhez. Úgy képzeljétek el, hogy miközben megy egy parti, Willi.am, Bang bang című száma hallható alatta és hasonlók. Ez nagyon bizarrul hangzik, de működik. A legtöbb zene egyébként abszolút távol áll tőlem, ha a rádióban hallanám, tuti nem hallgatnám végig. Filmzeneként viszont nagyon jól működnek.

 

movies-the-great-gatsby-02.jpg

A film egyébként egy egész jó korrajzzal rendelkezik. Őszintén mutatja be a felszínes csillogást, a partik totális értelmetlenségét. Hogy az akkor jó módú embereket, semmi más nem érdekelte, csak, hogy a szesztilalom idején is kezeltethessék a májukat megfelelő italokkal. Közben pedig azzal szembesülünk, hogy a társadalmi ranglétra alján az embereknek, mindenért meg kell dolgozniuk. Főleg Carraway szemén keresztül láthatjuk ezt, aki afféle középosztálybeli, nem túl tehetős ember. Sajnos ez a társadalomkritika, eléggé marginális témája a filmnek. A történet valódi középpontjában, Gatsby hódítása áll. Ami nem baj, de lehetett volna több társadalomkritika, hogy egyensúly legyen. Emiatt az arányok eléggé eltolódnak, először a romantika, majd ahogy bontakozik ki a sztori, a dráma felé.

 

the-great-gatsby.jpeg

A nagy Gatsby-nek, kellemesen hullámzó hangulata van. Szépen, felváltva használja a romantikát, a vicces és szórakoztató részt és a drámát. Aztán, valahol a hetvenedik perc környékén megtörik a hullámzás, egyre többet és többet markol a drámából és a hangulat is úgy lesz egyre szomorkásabb, nyomottabb. Ez után, már egyre biztosabbak leszünk abban, hogy valami rettenetesen balul fog elsülni, és valaki vagy valakik élete, tuti, hogy egy zátony felé hajókázik. Embere válogatja, hogy ki és mennyire tud erre ráhangolódni. Nekem tetszett.

 

The-Great-Gatsby-Baz-Luhrmann-myLusciousLife.com-Carey-Mulligan-Leonardo-DiCaprio.jpeg

A film legnagyobb hibája viszont a hossza. Több mint két órás, majdnem száznegyven perces és az a baj, hogy nem tudja fenn tartani végig, a néző érdeklődését. Véleményem szerint ezért dobálták tele Csili-vili effektekkel, ahogy már fentebb kicsit pedzegettem a témát. Valamivel vissza kell terelni a nézők figyelmét, mert tudták, hogy egy idő után, az ember gondolat el fog kalandozni. Sokszor fullad unalomba és érdektelenségbe, A nagy Gatsby. Szerintem, legalább húsz-harminc percet lehetett volna vágni a filmből. Biztosan nem legyen ennyire dagályos és üres helyenként. Carraway nagy lerészegedése például tök fölösleges, és van még néhány, ehhez hasonló, nem túl releváns, vagy éppen fölöslegesen elnyújtott rész. Pedig az első egy óra tényleg zseniális, ahogy halljuk a városi legendákat Gatsby-ről, és ahogy jobban megismerjük a három szereplőt. Nagyon gyorsan elpörög, hangulatos és élvezetes, de aztán a sebességváltó beragad, valahol az egyes környékén, és így totyorgunk tovább, az elkerülhetetlen és eléggé kiszámítható vég felé.

 

the-great-gatsby.jpg

Végértékelés következik. A nagy Gatsby egy jó film. Stílusos, hangulatos, audiovizuálisan erős. A színészjáték pazar. Megéri megnézni moziban és később megvenni DVD-n, vagy Bluray-en. De túl hosszú és egy óra után, sokszor válik unalmassá. Száz percben sokkal jobb lenne ez a film, sokkal feszesebb lenne, és ha még jobban ráfeküdtek volna a korrajzra, akkor egy egészen fantasztikus film is lehetett volna. Így viszont "csak" egy jó film lett. Igazából bátran tudom ajánlani bárkinek, mert tényleg egy igényes darabról van szó, de senki ne számítson valami extra pörgős filmre.

 

8/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jorosz5 2013.08.21. 19:41:53

Sok megállapításoddal egyetértek, magam is láttam a filmet. Egy megjegyzésem azért, elnézésedet kérve, lenne, méghozzá a helyesírásoddal kapcsolatban. Ha valaki egy ilyen hosszú lélegzetű kritikát ír, és nincs tisztában az egybeírás-különírás valamint a vesszőhasználat szabályaival, miért nem nézeti át közlés előtt valakivel?

KongFan 2013.08.21. 19:50:25

@jorosz5: Nem kell elnézést kérni, az építőjellegű kritikát, mindig szívesen fogadom.
Azért nem szoktam átnézetni mással az irományaimat, mert különben úgy sem tanulok belőle. Én magam szoktam ezeket átnézni és igen, sokszor marad benne hiba is, ahogy ebben is. Pont pár napja nézegettem ezt a kritikát és észrevettem a bakikat. Gondolkoztam is rajta, hogy javítok és pont jött a te kommented. Sorsszerű :)
Szövegszerkesztővel is leszoktam futtatni a cikkeket, ha ott nem talál bakit akkor már csak egyszer szoktam átolvasni.
Szokása az embereknek fröcsögni másokkal szemben, hogy rosszul ír és hasonlók, örülök, hogy te normálisan tudtad kifejezni magad. Viszont a magyar helyesírási szabályokat, szerintem képtelenség megtanulni 100%-ra. Annyi minden van benne, hogy az valami óborzalom. Amíg érthető amiket ide irkálok, szerintem nincsen baj.

jorosz5 2013.08.22. 18:40:43

@KongFan: Örülök, hogy ilyen nagyvonalúan és nem sértődötten reagáltál, az írásaidra a jövőben is kíváncsi leszek és el fogom olvasni azokat, mert érdekelnek.
süti beállítások módosítása