Gonosz halott: Kritika

2013.07.25. 18:42

Evil-Dead-wallpaper-9.jpg

- Eredeti cím: Evil Dead

- Műfaj: Horror

- Rendező: Fede Alvarez

- Forgatókönyv: Fede Alvarez, Rodo Sayagues

- Szereplők: Jane Levy, Shiloh Fernandez

 

Sami Raimi egy érdekes rendező. Dirigált már western filmet, drámát, fantasy-t és trash-t is. Hogy mennyire jó rendező? Hát, azért az már kérdéses. Általában nincs nagy problémám az alkotásaival (Pókember 1-2, Gyorsabb a halálnál), de az utóbbi három filmje, inkább csalódást okozott  Főleg a Pokolba taszítva, szerintem borzalmas az a film. Pályája elején három, ahhoz nagyon hasonló filmet is rendezett, amit a mai napig kultikusnak tekint nem kevés ember. Ez pedig az Evil Dead trilógia. Már itt megmutatkozott Raimi különleges filmezési felfogása és technikái. Spéci kamerakezelés, horror és humor furcsa keveréke stb. Az Evil Dead első része nekem tetszett. Hangulatos volt, ijesztő, persze technikailag mára már egy rossz vicc. Aztán megnéztem a sokak által legjobbnak tartott második részt, ami igazából, sokkal inkább remake. Raimi fogta ugyanazt a sztorit és tele pakolta ökörködéssel és humorizálással. Már-már paródiaszerű az a film. Én emiatt nem is szeretem azt a filmet. Számomra nem volt vicces, sokkal inkább idegesítő és nevetséges és a harmadik résszel is ugyanez a helyzet. A sokak által Istenként imádott Ash-t sem tudtam igazán elfogadni. Semmi olyat nem kaptam attól a figurától, ami miatt imádnám. Ezért is vártam Fede Alvarez feldolgozását. Az új Evil Dead pedig kijavította a számomra idegesítő hibákat, viszont hozott újakat is. Bőven!

 

evil-dead-image10.jpg

Történetünk egy erdei viskóban veszi kezdetét. Néhány barát érkezik ide, hogy a Mia nevű drogfüggő ismerősüket leszoktassák a szerről. Ahogy megérkeznek, furcsa dolgokra lesznek figyelmesek. Valakik korábban betörtek a házba, rettenetes bűz terjeng. A pincében valamilyen rituálé maradványait fedezik fel és egy becsomagolt könyvet. Az egyikük felolvas a könyvből, ami miatt egy démon, elkezdi terrorizálni a drogfüggő lányt. A többiek nem hisznek neki, betudják az elvonási tüneteknek a furcsa viselkedést, de hamar rájönnek, hogy a lányt valóban megszállta valami és kénytelenek felvenni a harcot a gonosszal.

 evil-dead-2013_13643711531.jpg

 

Fede Alvarez Evil Dead feldolgozása, mert változtatásokat eszközölni, az alap koncepción, ami nagyon is dicséretes dolog. Látszik, hogy próbálkozott és nem csak a nagy múltú nevet akarta meglovagolni. Az alapszituáció megvariálása például jól jött ki. Tetszett, hogy azért nem hisznek egy ideig a drogos csajszinak, mert azt hiszik, csak el akar menni az "elvonó kúráról." Ash nélkülözéséhez viszont nem igazán tudok érdemben hozzászólni. Sokak szerint nincs Evil Dead Ash nélkül. Szerintem jobb volt így, hogy nem került bele végül a filmbe, ha ráosszák valami fiatal színészre, hogy legyen az "új' Ash, abból még nagyobb balhé lett volna. Bruce Campbell egyszerűen eggyé vált már ezzel a figurával, jobb, hogy inkább nem piszkálták. Bár Jackie Earle Haley, mint az új Freddy nagyon jó választás volt anno, az új Rémálom filmnél.

 Evil-dead-2013-movie-download.jpg

 

Az alapok megkeverése tehát egészen jól sikerült, de van még miért dicsérni a filmet. Az pedig a látvány. Az Evil Dead, valami eszetlen brutálisra sikerült! Gyomorforgató, gusztustalan és undorító jeleneteket halmoznak fel a filmben. Amiknek nagy részét, CGI nélkül oldottak meg. Amit ebben a filmben látunk, az szinte mind maszkmesteri és sminkelési bravúr és jó sok liternyi művér. Rettenetesen örültem ennek, látszik, hogy vannak még ezekben a szakmákban is profi szakemberek. Fede Alverez-t pedig hatalmas dicséret illeti, hogy ezt bemerte vállalni. Azért egy elsőfilmes (korábban csak rövid filmeket forgatott) rendezőhöz képest, nagyon tökös ez a fickó! Elképesztően brutális gyilkosságok vannak a filmben és mind profin néznek ki. Két problémám volt ezekkel. Egy: a red band trailer szinte az összes brutális jelenetet tartalmazta, ez eléggé rontotta számomra az élményt. Kettő: egy idő után, annyira alap lesz a vérengzés, annyira megszokjuk, hogy nem is nagyon képes már tovább sokkolni minket az alkotás.

SPOILER ON

A film végén a véresős rész már teljesen abszurd volt. A fejemet fogtam ott.

SPOILER OFF

Bár lehet csak én voltam így vele. A film zenei anyagát is dicséret illeti. Elég jó, libabőrt okozó zenéket komponáltak a filmhez. Egy megfelelő zenei album, nagyon sokat tesz hozzá, egy horrorfilmhez. Az Evil Dead-be pedig nagyon belesimul a zenéje.

 

evil-dead05-1.jpg

Technikai szempontokat tekintve, semmi gond nincs a filmmel. Véres, brutális, jól néz ki, de sajnos semmi másban nem kiemelkedő. A film legnagyobb hibája, hogy egyáltalán nem félelmetes. Hiába vannak mindenféle ronda rémek a filmben, attól még nem fogunk feltétlenül megijedni, vagy borzongani. Próbálkoznak, ez látszik, de egyáltalán nem jött össze. Pedig az eredeti film, az tényleg félelmetes volt, még most is rám tudná hozni a frászt. Egy minimális feszültséget sem tudtak belevinni.  Az előzetes alapján bizakodtam, hogy ez a film egyszerre lesz félelmetes és kegyetlenül durva, de ebből csak az utóbbi valósult meg, legnagyobb sajnálatomra. Az Evil Dead hangulata meg... nem is tudom. Nincs valami egyedi atmoszférája, igazából ezt bármelyik másik trancsír horror képes lenne szállítani. A másik nagy hiba a filmben, hogy kiszámítható. Már az elejétől fogva tudjuk, hogy ki fog meghalni, nem tudunk kiért izgulni és nem is akarunk (erről még lesz szó), emiatt egy idő után unalomba fullad az egész. Bár a végén van egy kisebb csavar, amire nem számítottam, azért az felrázta a dolgokat, de utána már csak tíz-tizenöt perc van hátra a filmből. Annak viszont nagyon örültem, hogy nem vittek bele semmiféle erőltetett humort. Mint ár mondtam, számomra az Evil Dead folytatásokat ezek nyírták ki.

 

evil-dead-2013-screenshot-35.jpg

A végső kegyelemdöfést, a karakterek révén kapja a film. Azon egyszerű oknál fogva, hogy az öt szereplőből három, rettenetesen idegesítő és idiótán viselkedik. A drogos csajt gondolom, nem kell ecsetelni, mi miatt hozott ki a sodromból és mi miatt visszataszító a viselkedése. A színes bőrű nő, egy beképzelt idióta, aki megpróbál mindent kontroll alatt tartani és eljátszani, hogy ő most itt a góré. Utálom az ilyen embereket! A másik figura, akin kiakadtam, a hosszú szőke hajú fickó. Ez az ürge, egy vadbarom! Nem tudok rá mit mondani. Képzeljük bele magunkat a helyébe. Találunk egy bőrbe csomagolt könyvet, ami még dróttal is körbe van tekerve. Fogjuk rá, ezt még a kíváncsiság miatt lebontanánk róla. Rendben. Na de, amikor meglátjuk, hogy az a címe, hogy "A holtak könyve" és vérrel van beleírva az, hogy "hagyd békén, ne használd, dobd el, ne olvass belőle", akkor mit tennénk? Naná, hogy felolvasnánk belőle! Persze, ráadásul hangosan! Ilyen van? Ugyan már! Értem én, hogy valahogyan el kell indítani a démonjárást, de miért így? Aki ilyen hülye, az ott pusztuljon el, ahol van! Ökör! A férfi főszereplő pedig teljesen jellegtelen, semmit nem ad hozzá, a filmhez, a barátnőjéről meg ne is beszéljünk. Ha nem volt a képernyőn, akkor el is felejtettem, hogy van még egy csaj a házban. A színészekről sem tudok sok jót elmondani, látszik rajtuk, hogy kezdők és, hogy egyikük sem valami jó a mesterségükben. Eléggé amatőrök.

 

evil-dead-2013-picture-4.jpg

A cikk végére talán úgy tűnik, hogy az Evil Dead remake egy rossz film, de nem. Felemás lett az igaz, de szerintem, egy erős közepest abszolút megérdemel. Lehetett volna sokkal jobb, de igazából, mint remake, nem is rossz. Nem egy vállalhatatlan szutyok, nem sározza be a régi filmek hírnevét. Szerintem egyszeri kikapcsolódásra, teljesen korrekt, de az biztos, hogy nem emiatt fog az emlékezetünkbe vésődni az Evil Dead név. Újoncoknak és Evil Dead rajongóknak is bőven ajánlható, de ne lepődjön meg senki, ha nem ez lesz a legparásabb élménye.

 

6/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása