Boszorkányvadászok: Kritika

2013.07.13. 14:11

Hansel-and-Gretel-Witch-Hunters-2012-Movie-Poster.jpg

- Eredeti cím: Hansel and Gretel: Witch Hunters

- Műfaj: Akció

- Rendező: Tommy Wirkola

- Forgatókönyv: Tommy Wirkola

- Szereplők: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Jannsen

 

Hollywood iszonyatosan ráállt arra mostanában, hogy klasszikus meséket dolgoznak fel újra, nagy költségvetésű fantasy-ként. Idén volt Az óriásölő, az Óz, a hatalmas. Tavaly Hófehér és a vadász s a többi. Iszonyatos pénzeket ölnek ezekbe az alkotásokba, viszont a végeredmények, számomra mindig csalódással telik voltak. Az óriásölő bicskája beletört abba, hogy szélesebb célközönségnek akart szólni. Egyszerre felnőtteknek és gyerekeknek, emiatt pedig nem lett egységes a végeredmény. Az Óz második felére pedig elvesztette a lendületét, a látványvilága pedig undorítóan színes volt. Idén viszont Jancsi és Juliska történetét is újra elővették. A trailer-t látva, fogalmam sem volt, hogy milyen lesz a végeredmény. A film a múlthéten jelent meg DVD-n, megnéztem és megdöbbenve tapasztaltam, hogy valami veszett szórakoztató alkotás lett, a Boszorkányvadászok.

 

Hansel2.jpg

A sztori, a már jól ismert mese folytatása, ha úgy tetszik. Miután Jancsi és Juliska, bevágta a boszorkányt a kemencébe, elhatározták, hogy legyilkolnak annyi csúfságot, amennyit csak tudnak. A munkájuk egész jól is halad, spéci fegyverekkel szabadulnak meg a banyáktól és az sem jön rosszul, hogy rájuk, valamiért nem hatnak azok a varázslatok, amiket a boszik használnak. Legújabb küldetésük egy kis faluba vezeti a testvérpárt, ahol rengeteg gyerek tűnt el és egészen biztosra vehető, hogy egy banya áll a dolog mögött. A boszorkányvadászok természetesen felkerekednek és a rejtély nyomába erednek.

 

hansel-and-gretel-witch-hunters-famke-janssen1.jpg

Miért is jött be nekem a Boszorkányvadászok? Egyrészt azért, mert pontosan tudta, hogy hol van a helye. A Hófehér például azt hitte, hogy a rettenetesen jó audiovizualitástól és fantasy környezettől, már epikus is lesz vagy egy gyöngyszem. Megpróbálta magát úgy eladni, mintha fontos film lenne. Ezzel szemben a Boszorkányvadászok, magasról tesz erre. Ez a film tudja, hogy egy agyatlan és brutális akció-trash keverék és ezt fel is vállalja és nem is akar más lenni! Már emiatt is sokkal szimpatikusabb, mint a korábbi mese feldolgozások. A másik fontos szempont az, hogy vállalta a magas korhatár besorolást. Nem akart egyszerre szólni mindenkinek és ez jó! Ezen csúszott el az Óriásölő is. A film célközönsége azok az emberek, akik kilencven percre ki akarnak kapcsolódni, egy vérgőzös, egyáltalán nem komoly akció túrával. Én speciel így ültem le a film elé és ezeket, szinte maradéktalanul hozta is a film.

 

hansel-and-gretel-witch-hunters-gemma-arterton-jeremy-renner.jpg

Elsőként a látványra térnék ki, mert ez az egyik legerősebb pontja a Boszorkányvadászoknak. A díszletek például teljesen jók. Nem kimagaslóan jók, nem egyediek, de a célnak megfelelnek. A jelmezek már emlékezetesebbek, főleg a két főszereplőé. Bad ass bőrszerkóban boszorkányokat kergetni... Iszonyatosan jól állt a színészeknek. A fegyverek kinézete stílusos, részletgazdag és menő! A sminkekkel sem volt semmi baj, a boszorkányok igazi formája, kellően visszataszító és undorító volt. A CGI részek sem voltak rosszak, bár néha volt egy-egy elnagyoltabb és kidolgozatlanabb effekt. Sebaj, elfér. A zenék nagyon jók! Harc közben igazi zúzós számok mennek, megkeverve Kelet-Európai hangzású, népdalokra emlékeztető motívumokkal. Talán a The Witcher zenei világa áll hozzá a legközelebb. Jól asszisztál a látványvilághoz és így együtt, egy több mint korrekt atmoszférát építenek fel. Sötét, groteszk, de mégis könnyed, laza és nem komolyan vehető. Az utóbbi is szándékos, ne felejtsük el!

 

Jeremy-Renner-in-Hansel-and-Gretel-Witch-Hunters-2013-Movie-Image-2.jpg

A Boszorkányvadászok akció jelenetei nagyon jóra sikerültek. Látszik, hogy ez volt a lényeg, ez volt a fő szempont az alkotók számára. Brutálisak, de veszettül! Robbannak a fejek, szakadnak a testrészek, fröcsög a vér. Pörgős és veszett látványos! Jók a harci koreográfiák, az operatőr nem kapkod annyira, nem rángatja össze-vissza a kamerát, mint ahogy az manapság divat. Egy akció filmnek ezt szállítania kell. Mi az, amit annyira nem sikerült hoznia? Az izgalmat. Bár többször keverednek bajba a főhőseink, sajnos pontosan tudjuk, hogy úgysem esik komolyabb bántódásuk és úgysem fognak meghalni. Persze McClane-ről is tudtuk, hogy nem fog meghalni, de érte azért lehetett izgulni, mert egy átlagember volt. Itt meg azt látjuk, hogy a két bőrszerkós arcra, még a boszorkányok varázslatai sem érvényesek. Ettől a függetlenül, a film nem unalmas, leköti az ember figyelmét, de marad egy bizonyos hiányérzet a nézőben. Kicsit tét nélkülinek hat a dolog. Szerencsére ezt még valamennyire ellensúlyozzák, az egysoros beszólások és a fekete humor. Jókat lehet ezeken röhögni, már aki vevő az ilyesmire.

 

055f9-hansel-gretel-witch-hunters-3.jpg

A színészekről is érdemes szót ejteni, az egyik címszereplőt, Jánost (egy kicsit azért vicces) az egyik kedvenc színészem játssza, Jeremy Renner. Bár, nagyon nem kellett megerőltetnie magát. Nézz csúnyán, laza dumái vannak és ennyi. Nem túl összetett feladat, de megállja a helyét és jól is áll neki. A testvérét alakító színésznővel viszont már voltak problémáim. Gemma Arterton ugyanazzal a kifejezéstelen, balta arccal játssza végig a teljes játékidőt. Aurája a vásznon szinte alig alig van. Abszolút kicserélhető lenne a színésznő. Pedig egyébként egy csinos nőről van szó (nyaktól lefelé), de azért a színész mesterséghez az kevés. Jobb és tehetségesebb partner kellett volna Renner mellé. A főgonoszt alakító Famke Jannsen sokkal emlékezetesebb, bár nem lesz belőle egy ikonikus gonosztevő. Egy átlagos főellenfél semmi egyéb.

 

hansel-and-gretel-witch-hunters-jeremy-renner-gemma-arterton.jpg

Kellemes csalódás volt a Boszorkányvadászok. Nem lesz belőle hivatkozási alap, de kikapcsolódásnak szinte tökéletes. Brutális, pörgős, vicces, látványos és van néhány előrelátható csavar is. Látszik, hogy volt vele munka. Tény, hogy lehetett volna még ennél is jobb, picit több költségvetéssel, érdekesebb gonosztevővel és egy jobb Júliával, de még így is ajánlható. Nekem bejött!

 

7/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása