texaschainsaw3d-755x1024.jpg

- Eredeti cím: Texas Chainsaw 3D

- Műfaj: Horror

- Rendező: John Luessenhop

- Forgatókönyv: Adam Marcus, Debra Sullivan, Kirsten Elms

- Szereplők: Alexandra Daddario, Dan Yeager

 

1974-ben, Tobe Hooper rendezésében egy legenda született. Ekkor jelent meg a mozikban, A texasi láncfűrészes mészárlás című, mára már kultfim státuszt elfoglaló alkotás. A filmet hatalmas botrány övezte, sokkoló jelenetei miatt. Egy kritikust például kirúgtak munkahelyéről, mert jókat merészelt írni a filmről. Sajnos én még nem láttam az eredetit, valamiért mindig elkerüljük egymást. De, ami késik, nem múlik! Viszont láttam, az 1995-ös, A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér, című opuszt. A filmről van egy érdekes sztorim, mikor az egyik haverom látta, azt hitte, hogy egy paródia. Szerintem ez mindent elmond arról a filmről. Illetve láttam a 2003-as és 2006-os filmeket, amik viszont tetszettek. Jelenlegi alanyunk, a láncfűrészes gyilkos sokadik feltűnése, ami az eredeti 74-es filmnek a folytatása! Tehát nem remake, vagy reboot. Sajnos azonban a végeredmény harmatgyenge lett.

 

409.fi.fi.ao.alsoopeningTexasChainsawMasscare3D.jpg

A texasi láncfűrészes: Az örökség, az eredeti film végén veszi fel a fonalat. Egyébként stílusosan, az eredeti film jelenetei vannak összevágva főcímként, szép kis tisztelgés a legenda előtt! Láthatjuk, ahogy a város lakói, a kannibál család ellen fordulnak és rájuk gyújtják a házat. Egy pár magához vesz egy csecsemőt az őrült családtól és sajátjaként neveli fel. Itt ugrunk egy jó nagyot az időben, a kisbabából egy szempillantás alatt, egy nagyon dögös csajszi válik (Alexandra Daddario), aki megörököl egy texasi ingatlant. Barátaival elutazik a házhoz, azt viszont nem tudják, hogy a láncfűrészes gyilkos, még mindig abban a házban tengeti mindennapjait. Amikor megérkeznek, akkor pedig elszabadul a pokol, pillanatok alatt. ’Sóhaj’

 

Alexandra-Daddario-in-Texas-Chainsaw-3D-2013-Movie-Image-2-660x360.jpeg

Mitől is lett gyenge mozi, a Texas Chainsaw 3D? Sok mindentől. Először is attól, hogy az égvilágon semmi eredeti nincs (illetve van, de arról később) benne. Ugyanazt a sémát követi, mint bármelyik másik slasher film. Olyannyira panelekből épül fel, hogy az már bántó és sértő a nézőt tekintve. Ebből adódóan, a film rettenetesen unalmas, már a kezdetektől. Gyakorlatilag az egész film cselekményét ki lehet találni. Jöhetne az ember azzal, hogy egy ilyen típusú horrortól nem kell többet várni. De kell! Mert egyszerűen idegesítő az, hogy ma már szinte minden horror, vagy kézikamerás baromság, vagy egy kiszámítható kaszabolás! Nem hiszem el, hogy ez a műfaj nem tud fejlődni! De tud, csak meg kellene erőltetnie magát az alkotóknak! Azt meg egyenesen felháborítónak tartom, hogy egy harminckilenc éves legendát akarnak a filmesek még mindig meglovagolni. Látva a film fogadtatását anyagilag és kritikailag, úgy tűnik, nem vagyok egyedül a véleményemmel. Az USA-ban, tehát a célközönségnél, alig termelt ki harmincnégy millió dollárt! Bár igaz, hogy a tízmilliós költségvetéshez képest egész jónak is mondható, de szerintem többet remélt a stúdió.

 

chainsaw3D111820128.jpeg

Na, akkor térjünk a lényegre. A horror film mit tud nyújtani az embernek? Elborzasztja, félelemmel tölti el, izgulunk egy-egy karakterért, ne hogy meghaljon, vagy egyszerűen csak várjuk azt, hogy minél látványosabb legyen a trancsír. Mit szállít ebből a Texas Chainsaw 3D? Az égvilágon semmit! Mint már írtam, olyan sablonos a film, hogy a feszültséggel teli izgalom megteremtése helyből kiesik. Félni lehetetlen a filmen, mert semmi félelmetes nincsen benne. Hangulata szintén zéró! Maradnak hát a karakterek és a látványos gyilkolászások. Utóbbival kezdeném, ami kimeríti a semmi extra fogalmát. Egyetlen egy valóban véres, és rettenetesen jól kinéző gyilkosság van a filmben, amikor egy embert szó szerint kettéfűrészel Bőrpofa. Slussz! A többi fantáziátlan és eléggé gagyi gyilkosság. Sokszor annyira látszik, hogy bábuk fejét verik szét és hasonlók. Illetve van a film végén, egy borzasztó CGI vérengzés is. Valami iszonyatosan igénytelenül néz ki, rossz volt nézni mi zajlik a TV-ben. Nekem volt ciki! Meg egyébként is! Mi az, hogy horrorban CGI-t alkalmaznak? Ha már ehhez folyamodnak, nézzen már ki valahogy! Ne ilyen összecsapott módon tegyék bele!

 

texas-3.jpg

A karakterekre igazából kár szót vesztegetni, mert nincsenek! Inkább jelzők vannak a filmben. A csini főhősnő, a fekete srác, a ribanc, a tolvaj, meg a... a... az ötödik arcra még jelzőt se találok. A lényeg az, hogy egyikük sem szimpatikus. Miért is lennének? Hiszen semmit sem tudunk meg róluk. Sajnos a "színészek" sem erőltetik meg magukat. Olyan no name huszárokat sikerült összetrombitálni, hogy az már művészet! Mindegyik "színész" borzasztóan játszik, bár tényleg elég nehéz jelzőkkel dolgozni. Ebbe még DiCaprio is belebukna. A főszereplőt játszó Alexandra Daddario-ról elég sokat elárul az, hogy az eddigi legnagyobb filmes szereplése a Percy Jackson-os baromság volt! Cserébe viszont iszonyatosan jól néz k! Kár, hogy túl sok rajta a ruha. Feldobta volna legalább picit a filmet, ha pucérkodik időnként. De nem! Még ezt is elveszik tőlünk ezek a szemetek!

 

texas-chainsaw-3d-img07.jpg

Kicsit furán érzem magam, mert nem szokásom spoiler-ekről írni, most viszont muszáj lesz! Ahhoz, hogy az ember megértse a film bizonyos hibáit, bele kell mászni az alkotás fontosabb pillanataiba. Uzsgyi!

SPOILER ON

Fentebb már említettem, hogy ez a film a hetvennégyes alkotás folytatása. Ezzel nem is lenne gond, viszont a bevezető után, a cselekmény egyértelműen a jelenben játszódik! Modern autók, okostelefonok az embereknél stb. De... Ezt mégis hogy? Drága gyilkosunk, ha mondjuk hetvennégyben huszonéves volt, akkor itt legalább hatvanévesnek kellene lennie! Tehát ez az ürge nem öregszik? Mert olyan bika testfelépítése volt itt, hogy az nem igaz! Plusz, még rettenetesen fitt is! A főszereplő csajszinak is legalább negyvenévesnek kellene lennie! Helyette kerítettek, egy huszonhét éves nőt. Elmés! Aztán kérdem én, a drága nagyanyót, aki ráhagyta a házat, azt miért nem kergette el a város a bús francba? Mégiscsak kannibálok voltak a családtagjai! Őt valamiért megkímélték. Az egyik jelenetben, a főszereplő meglát a házban egy oszladozó tetemet. Oké, de hogy került oda? Kiásta a gyilkos? Ha igen, minek? Az meg külön röhej, hogy az egyik "fontos" szereplő, autóbalesetben hal meg. Mennyire ciki már ez, egy horrornak?!

Ami viszont végkép kiakasztott, az a csavar a filmben! Erről írtam már fentebb is. Szóval, a film elején, van egy fekete rendőr, aki megpróbálja békésen megoldani a helyzetet, de a csőcselék megtámadja a családot. Itt kialakul egy konfrontáció egy suttyó fazon és a tiszt között. Később kiderül, hogy a suttyó, már polgármester, és amikor rájön, hogy a főszereplő csaj rokona a gyilkosnak, és hogy az életben van, hajtó vadászatot indít ellenük! Erre még azt mondtam, hogy érdekes húzás, de amit végül kihoztak belőle... Jézus Atyaúristen! Kapjatok a tökötökhöz! A főszereplő csaj megsajnálja a gyilkost! Azt, aki kinyírta a barátait és összefognak! Meg hozzájuk csapódik a fekete rendőr és eltusolják a polgármester halálát! Ilyen van? Ekkora egetverő baromság?! Nem akartam elhinni mit látok! A főszereplő csaj így, átesik egy totál hihetetlen jellemfejlődésen. Megtudja, hogy szegény, ártatlanokat öldöső kannibál rokonait kinyírták és már csak a láncfűrészes tag az egyetlen élő családtagja. Szegény fogyatékos, nem tehet róla, hogy embereket ölt meg, köztük a barátait is. Meg van bocsájtva. Szeressük egymást gyerekek! Nem értem, ez hogy maradt benne a filmben... Valóban érdekes ötlet, de hiteltelen, egy baromság az egész! Hogy hihették az alkotók, hogy ez működik? Egyszerűen föl nem fogom! Bár értékeltem az igyekezetet, hogy próbáltak valami új dolgot kitalálni. Tudjátok mi a legnagyobb baj ezzel? Hogy akár működhetett is volna! Ha mondjuk, a főszereplő egyedül megy a városba, és nem a haverjait mészárolják le! Ha látnánk, hogy mennyire rossz a kapcsolata a nevelő szüleivel. Van erre egy utalás, de azért az édeskevés... Így viszont egy akkora kapufa, hogy öröm nézni!

SPOILER OFF

 

texas-chainsaw-3d-09.jpg

Gondolom kellően érzékeltettem a film hibáit, ezzel az irománnyal. A Texas Chainsaw 3D egy teljesen fölösleges, ötlettelen folytatás, amit csak a nagy múltú előddel akartak eladni. Sajnos nélkülöz mindenféle izgalmat és a vérengzés sem túlságosan emlékezetes. Helyette van egy merész, de logikátlan és hihetetlen fordulat, ami akár jó is lehetett volna. Múlt héten jelent meg a film DVD-n, de nem ajánlom senkinek. Nem éri meg pénzt kiadni rá. Nézzétek meg az eredetit, vagy a 2003-sa remake-et, vagy annak a 2006-os előzmény filmjét! Sokkal stílusosabb és ezerszer szórakoztatóbb, mint ez a szörnyszülött!

 

4/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clint00 2013.10.30. 15:38:47

Ezt a kritikát akár én is írhattam volna... Minden ahogy leírtad mintha saját magam mondtam volna erről a filmről...
egy 10 éves írta a forgatókönyvet??
A többi texasi remek volt...

KongFan 2013.10.30. 15:42:05

@clint00: Erről a filmről szinte mindenkinek ez a véleménye. Közütálatnak "örvend" teljesen jogosan.
Olvasd a többi bejegyzésemet is! ;)
www.pcguru.hu/blog/kongfanworld
Most itt szoktam írni, mert a blog.hu kikészített :P
süti beállítások módosítása