Frankenweenie-Poster-002.jpg

- Eredeti cím: Frankenweenie

- Műfaj: Animációs, horror, vígjáték

- Rendező: Tim Burton

- Forgatókönyv: Tim Burton, Leonard Ripps, John August

- Hangok: Charlie Tahan, Martin Landau, Winona Ryder

 

Imádom Tim Burton munkásságát! A gyermetegebb alkotásaihoz is, hozzá tudja adni egyedi stílusát és látásmódját. Kedvenc filmjeim tőle Az Álmosvölgy legendája és a Sweeney Todd. Mindkettő sötét atmoszférájú és látványvilágú, bizarr, groteszk, de egyben rettenetesen szórakoztató filmek, és még viccesek is tudnak lenni! Sajnos azonban az utolsó két filmje eléggé balul sült el. Az Alice Csodaországban totál súlytalan volt, jellegtelen, tét nélküli és üres. Az Éjsötét Árnyékot pedig a mai napig nem tudom hova tenni. Volt benne gyerek humor, felnőtt humor. brutalitás. De hogy kinek készült? Én nem tudom. Nagyon összecsapott volt az egész. Tim Burton valószínűleg meghallotta a sirámokat, mert a legújabb filmjével bebizonyította, hogy ő, még mindig egy őrült zseni, és ha akar, megint tud olyan filmet készíteni, amiért megszerettük. A Frankenweenie pedig, a mester egyik legjobb munkája lett!

 

3703066_0c461e17c1e531561bf9f1739925cf51_x.jpg

Victor legjobb barátja Sparky, a kutyája. A szülei aggódnak miatta, mert állandóan vele tölti a szabadidejét, vagy saját készítésű rémfilmeket gyárt. A barátság viszont úgy tűnik nem tart örökké. Egy baleset folytán Sparky elpusztul, Victor pedig nem tudja magát túltenni, a kisállat elvesztésén. Úgy dönt, hogy kísérletbe kezd és megpróbálja feléleszteni a kutyáját. Ez sikerül is neki, Sparky újraéled, de titokban kell tartania ezt. Ami sajnos nem túl egyszerű feladat.

 

film-review-frankenweenie-.jpeg2-1280x960.jpg

A Frankenweenie egy stop-motion animációs film. Ami azt jelenti, hogy különböző bábukat használnak a film leforgatására. A figurákat, egy megfelelő pozícióba állítják, lefényképezik, majd kicsit mozdítanak rajtuk és újra lefényképezik. Ezután fűzik össze a több millió (!) képet, ez adja a mozgást, így készül el végül a film. Ezért néznek ki jóval furcsábban ezek az alkotások, ezért darabosabb a mozgása a karaktereknek. Nekem tetszik ez a megvalósítás, mert baromi egyedi, stílusos és időigényes munka. Felüdülés, a sok CGI animációs film dömpingben, egy ilyet újra látni. Sokan vannak, akik nem szeretik ezt a stílust, sokan vannak, akik viszont igen. Nem tisztem eldönteni, hogy kinek van igaza, de az biztos, hogy én mindig ki fogok állni a stop-motion mellett. Tim Burton pedig rettenetesen ért hozzá. A Halott menyasszonyt is ezzel a technikával készítette, illetve Henry Selick-kel közösen készítették, minden idők egyik legjobb ilyen filmjét, a Karácsonyi lidércnyomást. Ezt a tudását pedig tovább kamatoztatja a Frankenweenie-ben.

 

foto-frankenweenie.jpg

A film fantasztikusan néz ki! A már ecsetelt technikai megvalósítás, valósággal brillírozik a Frankenweenine-ben. Sajátos hangulatot és bájt kölcsönöz az alkotásnak. Elképesztően gyönyörű a Frankenweenie. Ráadásul fekete-fehér az egész mozi! Ami további hangulatfokozó elem. A karakterek remekül festenek és üvölt minden egyes képkockáról, hogy kinek a keze munkája. Pálcika karok és lábak, furcsa, nagy, karikás szemek, mindenki sápadt. És persze a film igazi sztárja Sparky, az élőholt kutyus is fantasztikusan fest. Lélegzetelállító, ahogy kinéz ez a film, egyszerűen nem tudtam betelni a látványával, annyira magával ragadó, egyedi és gyönyörű! CGI-t nem túl sokat használtak, néhány hátteret ezzel oldottak meg, de a film nagy része valóban, bábukból és makettekből lett összerakva.

 

frankenweenie2_2318039b.jpg

Tim Burton szeret együtt dolgozni Danny Elfman zeneszerzővel. Már rengetegszer alkottak együtt fantasztikus dolgokat, így újra őt kérte fel. Elfman pedig megint valami zseniális zenéket alkotott! Amikre azonnal rá lehet ismerni, ha már hallottunk általa komponált zenét. Kissé szomorkás, de fülbemászó és gyönyörű szép nagyzenekari műveket készített eddig is és most is. Egyszerűen képtelen hibázni ez az ember! Bár a Dark Shadows-nál ő sem erőltette meg magát túlzottan. A szinkronhangokat is illik dicsérni. Legalábbis az eredeti hangokat. A magyarokat nem lehet, mert nincs. Hazánkban és úgy tudom, hogy a világ minden pontján, csak eredeti nyelven jelent meg a film. Nem készült hozzá semmilyen más szinkron. Többek között, emiatt sem ment nálunk a film moziban. Csak sutyiban kiadták (de legalább kiadták) DVD-re és Bluray-re májusban. Hiszen ki nézne meg moziban, egy fekete-fehér, feliratos stop-motion filmet ugye? Nagyon rossz hozzáállás. Visszatérve a szinkronhangokra, tényleg nagyon jók lettek! Fura mód, most sem Burton felesége, Helena Bonham Carter, sem országos cimborája, Johnny Depp nem vett részt a filmben. Helyettük viszont volt Martin Landau és Winona Ryder, akik azért nem kis nevek a szakmában, és már velük is forgatott együtt Burton. Nem is vallottak szégyent! Charlie Tahan, mint Victor megszólaltatója is ügyes volt. Élettel teli és hiteles.

 

Frankenweenie-Photo-3-610x302.jpg

A film rendkívül szórakoztató. Vicces és érzelmekkel teli. A kisfiú helyzetét nagyon könnyen át lehet érezni és az azonosulással sem lesznek gondok. Hiszen aki veszített már el, a szívének kedves állatot az tudja, hogy ez nem egy egyszerű helyzet, és biztos mindenki szeretné, valamelyik kedvencét visszahozni az életbe. A humorfaktor is nagyon jól működik. Bár hozzá teszem, kell a nyitottság és egyfajta hozzáállás, hogy ezt a fajta viccelődést, be tudja fogadni az ember. Igazi finom, fekete humor van a filmben, amire nem biztos, hogy vevő mindenki. Sőt, egészen biztos! De a Tim Burton rajongók el lesznek kényeztetve. Abszolút átjön a rá jellemző, magából teljesen kifordult humor. De nem csak ezek miatt lesz, iszonyatosan szórakoztató a Frankenweenie. A rendező rengeteg utalást tett bele a filmbe. Nagy rajongója a régi szörnyfilmeknek és főleg ezekre kacsint ki. A cím elég beszédes, mindenki tudja, mire utal, de ennél jóval tovább ment Burton. A főhős teljes neve ugyanis Victor Frankenstein. A szomszéd kislány nevére is érdemes oda figyelni. Rengeteg ilyen poén van a filmben. És nem csak puszta hepp miatt fekete-fehér a film. A filmek nagy része, amikre utal szintén ilyenek voltak, illetve az 1984-es rövid filmje a Frankenweenie is fekete-fehérben forgott. Az egy élőszereplős alkotás, ezt forgatta most újra.

 

FrankenweenieReviewKirkfull02a.jpg

A Frankenweenie-t egyébként nem csak a Tim Burton rajongók fogják élvezni, hiszen ez egy családi filmecske. Mégis csak a Disney égisze alatt jött ki az alkotás és most szerencsére nem nyomták el a rendező zsenijét, ahogy tették azt az Alice-nál. Úgy tűnik tanultak a hibájukból. Viszont a tizenkettes korhatáros karika, nem véletlenül került a filmre! Ezt jobb, ha mindenki tudja! Kisebb gyerekeknek ez a film, akár rettenetesen ijesztő is lehet! Eléggé félelmetes tud lenni, és a karakterek kinézete egyáltalán nem cuki-muki, ölelgetni való Disney gyönyörűségek. Persze meg van a maguk bája és szépsége, de az tuti, hogy egy nagyon fiatal gyerkőcnek nem engedném, hogy megnézze. Azért ehhez érettebb fej kell.

 

frankenweenie-rzykruski.jpg

Tim Burton végre megint, egy felejthetetlen gyöngyszemet alkotott! Ami a legutóbbi Oscar gálán is szerepelt, mint jelölt, a legjobb animációs film kategóriában. És ezek az idióták odaadták a díjat a Meridának... Az tuti, hogy nálam az év végi összeállításban ott lesz ez a film, a legjobbak között és azt is megmerem kockáztatni, hogy ennél jobb animációs film idén már nem fog nálunk megjelenni! Gyönyörű szép, vicces, érzelmes és még üzenete is van a filmnek! Aki egy kicsit is érdeklődik a film iránt, az menjen és nézze meg, mert elképesztő élményben lesz része. Ezt garantálom!

 

10/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xx18Rolandxx 2013.06.03. 07:40:18

Jómagam ngay Tim Burton fan vagyok,ímádom a filmjeit és a stop-motion technika is nagyon bejövős számomra. Talán a hangulata vagy a bábok és szerelők mozgása teszi nem tudom de rohadtul szeretem ezt a műfajt. A Karácsonyi Lidércnyomás ebben a műfajban alapmű. A Frankenweenie is nagyon jó volt csak sajnos nem moziban láttam és bevallom a legijesztőbb dolog a filmben a nagyszemű kiscsaj volt a macskájával.

És még mindig nemértem hogy hogy nyerhetett a Merida az Oscar-on holott feleannyit se dolgoztak rajta mint amennyit ezen mert azért valljuk be egy stop motion fimet megcsinálni nem kis időbe telik. Ráadásul a kritikusok is eléggé lehúzták a Meridát szóval talán csak azért nyert mert Disney film és ennyi. Azért remélem Tim mester egyszer megkapja az Arany Bácsi szobrot :) Mondjuk szó volt róla hogy megcsinálja az Addams Family-t is stop-motion-ben de nem lett belőle semmi sem sajnos.

KongFan 2013.06.03. 07:56:04

@xx18Rolandxx: Sajnos mi magyarok, ha vért hugyoztunk volna, akkor se tudtuk volna megnézni a filmet a moziban. Szemétség, hogy nem adták le nálunk.
Az Addams Family-t én is várom, tényleg kezdhetne azzal valamit.
Üvölt, Tim Burton-ért az az egész ötlet.
süti beállítások módosítása