Erőnek erejével: Kritika

2013.05.28. 13:55

the-last-stand-poster1.jpg

- Eredeti cím: The Last Stand

- Műfaj: Akció

- Rendező: Kim Jee-Woon

- Forgatókönyv: Andrew Knauer

- Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Johnny Knoxville, Peter Stormare

 

A kiöregedett, egykori akciósztárok nem nagyon akarnak nyugton, maradni. Stallone néhány éve tért vissza újra Rocky és Rambo bőrébe és a The Expendables is tovább fog bővülni egy harmadik résszel. Bruce Willis mind a mai napig filmezget és ő is próbálja régi dicsőségét feleleveníteni. Legutóbb, a Die Hard ötödik részével vallott csúfos kudarcot ilyen téren. Egy kritikával is megemlékeztem róla. A harmadik hatalmas ikon pedig Arnold Schwarzenegger, aki a politikusi karrierje után, újra feltűnt idén, Az Erőnek erejével (mi ez a magyar cím már megint?) című filmmel. Kissé szkeptikus voltam az alkotással kapcsolatban, a trailer-ek egyáltalán nem győztek meg és én, a The Expendables filmeket sem tartom akkora eresztésnek. Ezért a The Last Stand-et nem is néztem meg mozi premierrel egy időben. Megvártam, míg megjelenik DVD-n. Szerencsére kellemes csalódás ért.

 

The-Last-Stand-Movie-600.jpg

A Mexikói határhoz nagyon közel terül el, egy apró kis városka, melynek seriffje Ray Owens (Arnold Schwarzenegger). Az egykori tökös, Los Angeles-i rendőr, szándékosan választotta ezt a csendes várost. Békességet és nyugalmat akart. Ez egy ideig jól is alakult, de a városba érkezik néhány gengszter, akik előkészítik a helyszínt, hogy segítsenek egy szökésben lévő kartell főnöknek, átjutni a poros határon. Az FBI nem tud időben erősítést küldeni, így Ray-re és kollégáira hárul a feladat, hogy feltartóztassák a férfit, és kipucolják a városukat.

 

934379521-THE-LAST-STAND-2-The-Last-Stand-3HO.jpg

A The Last Stand, egy régi vágású akció film, ami nem akar bölcsességeket, vagy mély üzeneteket megosztani velünk, nem akar elgondolkodtatni sem. Egyszerűen csak szórakoztatni akar minket, száz percen keresztül. Erre a célra pedig tökéletesen megfelel. Célközönsége pedig az a korosztály, akik a már fentebb említett trió filmjein nőttek fel. Kizárt dolognak tartom, hogy a Transformers-en és más hasonló filmeken nevelkedett korosztály, tudja majd értékelni az alkotást. Nekünk viszont kellemes és nosztalgikus élményt fog nyújtani a film. Nem azért, mert annyira jó, vagy felejthetetlen lenne. Hanem azért, mert ezt a fajta stílust, nem lehet pótolni CGI orgiával. Ha vért hugyoznak a filmesek, akkor sem! Sajnos az ilyen kaliberű filmek kihalásra vannak ítélve, mert nincs olyan akció filmes színész, aki akár megközelítőleg is hasonlítana a nagy öregekre. Jason Statham az egyetlen ilyen utód, de őt meg annyira erőltetik, hogy már a "zs" kategóriás filmekben is ott van. Pedig van igény az ilyen, jobb fajta B-filmekre. A The Last Stand pedig egészen jól próbálja ezt az űrt kitölteni.

 

Genesis-Rodriguez-and-Eduardo-Noriega-in-The-Last-Stand-2013-Movie-Image-600x250.jpg

Minimális CGI támogatással dolgozik a film. Egy-két véresebb és durvább jelenet és csókolom! Minden mást kaszkadőri feladatokkal oldottak meg. A bunyókat, az autók lezúzását is. Amit kellett tényleg felrobbantottak, ledöntöttek, összetörtek. Ez egy nagyon jó húzás volt, ez is csak tovább erősíti a nosztalgia faktort és látványnak sem utolsó a dolog. Félre értés ne essék, én is imádom a CGI dolgokat, a Pacific Rim trailer-ektől majdnem magam alá csináltam. De azért jó látni, hogy nem akarnak mindent számítógéppel kiváltani. Az akciók jók, egész látványosak és meglepően brutálisak. Emberek szakadnak ketté, fröcsög a vér, autókat törnek, lőnek ripityomra. Bár a John Rambo és/vagy a Dredd után nem annyira mellbevágó a dolog. Csak néha olyan hirtelen jön a brutalitás, hogy meglepődünk rajta.

 

Jaimie-Alexander-in-The-Last-Stand-2013-Movie-Image.jpg

Színészi játék terén, már nem tud villantani a film! Arnold Schwarzenegger-től nyilván nem fogunk Hamletet várni, nem is vele van problémám, hanem a többiekkel. Schwarzenegger jól hozza a figuráját, bár nem egy nagy teljesítmény, hogy egy öregember eljátssza... Gyakorlatilag önmagát, de nincs is ezzel semmi baj. Hozza, amit kell, kissé megfáradtan, kissé öregesen, de akkor is hozza. A karaktere szimpatikus és nagyon kemény, ennyi komplexitás van a figurában, ezt pedig megoldotta Arnold bácsi. A kollégáit játszó színészek viszont katasztrofálisak! Luis Guzmán abszolút hiteltelen és fogalmam sincs, hogy mit keres ez az arc a színészi pályán. Jamie Alexander olyan, mint a víz. Színtelen, szagtalan, de nem éltető elem! Peter Stormare színészi alakítása kimerül abban, hogy halál laza, de ezzel együtt nem válik idegesítővé. Így a mellékszereplők közül, messze ő a legemlékezetesebb. Johnny Knoxville a kisváros, fegyvermániás idiótája (ki más?). Eléggé keveset szerepel és nincs túl sok olyan jelenete, ami megmarad később az ember fejében. Talán a villanypóznás mutatvány az egyetlen. Forest Whitaker viszont nem tudom, mit keres itt. Egy Oscar-díjas színész, egy B-kategóriás akció filmben... Fölfoghatatlan. Mindenesetre rajta látszik is, hogy tudja, mi fán terem a színész mesterség. Így egy totál sablonos FBI ügynököt is, jól el tud játszani.

 

Johnny-Knoxville-in-The-Last-Stand-2013-Movie-Image-e1358784326728.jpg

Ahogy már leírtam, a The Last Stand, egy B-kategóriás film. Annak minden bájával és sajnos hibájával is. Elég sok logikátlan és átgondolatlanság került a filmbe. A trailer-ben lehetett látni, ahogy egy Mad Max-ből elszabadult jármű és néhány másik terepjáró áttöri a rendőrségi blokádot. Látványos jelenet szó se róla, de ezek az autók később hova lettek? Mert nem szerepelnek. A kartell főnök menekítéséhez szükséges eszközt, hogy a fenébe tudták ilyen gyorsan és feltűnésmentesen felépíteni? Illetve a filmben van még, egy teljesen súlytalan és fölösleges csavar is, amit a film végén huszáros csapással el is vágnak. Jamie Alexander párkapcsolati hacacáréjának sem volt semmi értelme. Azt is elég röhejesen oldják meg végül. Ami még nem tetszett, az a túl hosszú felvezetés. A film elején rögtön van egy látványos szöktetés, ez után viszont fél órát kell várni, míg újra beindul a cselekmény. Addig viszont, a teljesen üres karaktereket próbálják megismertetni és megszerettetni velünk. Egyáltalán nem volt indokolt ez a ráérős stílus, hiszen a figurák mind kétdimenziós, sablon figurák.

 

the-last-stand-forest-whitaker-arnold-schwarzenegger.jpg

A filmben természetesen, nem csak akciók vannak. Hanem humor faktor is, és egészen jól működik. Rengeteg az önirónia, főleg Schwarzenegger felé. Sok a vicces helyzet és van jó pár tökös, egysoros beszólás. Ezeket pedig sikerült úgy tálalni, hogy ne váljanak röhejessé. Ami azért nem egyszerű feladat, akárhonnan is nézzük. A Schwarzenegger rajongók egyébként, találhatnak néhány utalást is, ha nyitva tartják a szemüket. Nem fogom leírni, hogy mit kell keresni, nagyobb lesz az öröm, ha ti fedezitek fel őket. A filmet egyébként magyar szinkronnal néztem és nem kifogásoltam semmit. Schwarzenegger-nek újra Gáti Oszkár a hangja. Gesztesi Károly is nagyon passzol Whitaker-höz. És elmondható a szinkronról, hogy közel sem lett visszafogott. Elég emberes odamondogatások és káromkodások hallhatóak, amik nagyon jól illenek a filmbe. Persze a széplelkűek háboroghatnak, hogy nem illik, meg bunkóság... Ugyan már. Nem léteznének ezek a szavak, ha nem használnák őket az emberek. És miért ne használnák, nem egy kulturális adást nézünk, hanem egy akció filmet.

 

THE-LAST-STAND-Image-06.jpg

A The Last Stand egy teljesen vállalható, szórakoztató akció film. Nem vállal magára túl sokat, de azt igenis teljesíti. Igazi hiánypótló alkotás, egy megöregedett legendával a főszerepben. Érdemes megnézni a filmet, mert tényleg jól sikerült. Nem egy filmes mérföldkő, nem lesz belőle hivatkozási alap, és nem mérhető, Schwarzenegger régi, klasszikus filmjeihez. Viszont az alatt a száz perc alatt, amíg tart, kikapcsolja a nézőt és jól el van vele. Egy B-kategóriás filmtől pedig ezt várja az ember.

 

7/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása