Hellsing Ultimate OVA: Kritika

2013.03.22. 15:37

hellsing2.jpg

"Hermész madara a nevem. Engedelmes úgy lettem, hogy szárnyaimat elnyeltem."

- Eredeti cím: Hellsing Ultimate OVA

- Műfaj: Anime, akció

- Rendező: Tomokazu Tokoro, Hiroyuki Tanaka

- Forgatókönyv: Hideyuki Kurata, Yōsuke Kuroda, Hirano Kouta (manga)

 

2001-ben megjelent egy anime sorozat a Hellsing. Ez a tizenhárom részes széria, a népszerű manga alapján készült és rögtön rengeteg rajongót szerzett magának. Sok ember számára máig az egyik legjobb akció anime sorozat. Számomra viszont csak egy középszer sorozat maradt. Az ok nagyon egyszerű. Mivel a sorozat a második felére iszonyatos nagy színvonalesésen ment keresztül. A történet pocsék lett a főgonosz figurája egy rossz vicc volt, és a lezárásnak semmi értelme nem volt. Ennek nagyon egyszerű okai voltak. Mikor az anime-t készítették, akkor a manga még futott (2008-ban ért véget) és az írón kívül senki nem tudta, hogy hogyan fog folytatódni Alucard kalandja. Így az anime írói egy saját történetet találtak ki, ami katasztrofális sztorit eredményezett. A manga írója, Hirano Kouta, látva a tizenhárom részes sorozatot, teljesen elhatárolódott tőle és nem túl szép szavakkal véleményezte az alkotást. A Geneon kiadó 2006-ban elhatározta, hogy visszaállítja a Hellsing név becsületét és újraforgatják a teljes sorozatot, ezúttal hűen követve a mangát. A kiadó nem is tökölt sokáig, és OVA sorozatként indította újra a Hellsing-et.

 

Az OVA az Original Video Animation rövidítése. Ennek lényege, hogy a sorozatot nem TV-ben, vagy mozikban adják, hanem rögtön valamilyen adathordozón kerül kiadásra. Jelen esetben DVD-n és Blu-ray-en. Az ilyen produkciókba sokkal több pénzt ölnek, így a legtöbb esetben, sokkal szebbek a rajzok és úgy általában, színvonalasabb, nívósabb alkotásokról beszélhetünk. Nagy volt a kitűzött cél, nagy volt az elvárás én is nagy lelkesedéssel ültem az OVA elé és bizony, ezek sikerrel jártak!

 Hellsing-Ultimate.png

 

Történetünk Nagy-Britanniában játszódik. Itt működik egy titkos Protestáns lovagrend, a Hellsing, melynek az a célja, hogy elhárítsa a szigetországban, a természetfeletti lények okozta problémákat. A csoport vezetője Sir Integra Fairbrook Wingates Hellsing. A nő vasfegyelemmel irányítja a szervezetét és nagyon jó munkákat is végeznek. A szervezet ütőkártyája egy Alucard (olvasd visszafelé a nevét) nevű ősvámpír, aki minden bizonnyal a legelső és legerősebb ilyen lény. Alucard hűséget esküdött a szervezet vezetőjének, mert egykoron Integra apja legyőzte őt, ezért tiszteli a családot és csak tőle fogad el utasításokat. Egy rutin feladat végrehajtása közben, Alucard maga mellé veszi Seras Victoria-t és vámpírrá változtatja. Közben pedig feltűnik egy rejtélyes náci szervezet, a Millennium, akiknek feltett szándékuk, hogy elpusztítsák a Hellsing-et, Angliát és Alucard-ot. A harcba még a Vatikán is belekeveredik.

 hellsing-ultimate-10.jpg

 

Nos, aki csak a tizenhárom részes szörnyszülött alapján ismeri a Hellsing-et, az már az előző bekezdésben is talált újdonságokat. Igen, itt nincsenek chippel létrehozott vámpírok, nincs Incognito és a többi blőd marhaság, amivel a korábbi sorozatot taccsra vágták. Ebben a sorozatban Alucard a Millennium nevű, élőholtakból álló náci csapattal csap össze. Akik az ötven évvel korábbi felszerelésükkel szálnak harcba és természetfeletti erejükkel. Már ebben sokkal erősebb az OVA, mint a TV sorozat. Sokkal stílusosabbak az ellenfelek és érezni, hogy ennek a csatának igenis tétje van. És nem csak az ötlettelenség szülte az ellenfeleket, hanem tényleg jól ki vannak találva, hogy ki, mit és miért csinál.

 hellsing-ultimate-ova-10-final-pv-001-614x333.jpg

 

Az OVA nem csak sztorijában különbözik a TV sorozattól. Hanem sok minden másban is, például a hosszában. Az OVA "csupán" tíz részből áll, de még így is sokkal hosszabb elődjénél. Lévén itt egy rész minimum negyven perces (!), de akadnak részek, amik ötven fölé is mennek. A záró epizód a leghosszabb, majdnem hetven percesre sikerült. Az első két rész még a TV sorozat nézőinek is ismerős lehet. Ebben a két epizódban nagyjából a korábbi sorozat első hat részének eseményei köszönnek vissza (Seras vámpírrá válása, Valentine tesók ostroma stb.), csak sokkal jobb és élvezetesebb minőségben. Ajánlatos ezeket is megnézni, mert már itt is több eltérés is szerepel, amik viszont a későbbi részek megértéséhez kellenek. Bár egy akció központú alkotással van dolgunk, azért a történet kellően ki van dolgozva és elveszítheti a fonalat az, aki nem az elejétől követi a sorozatot. Egyébként az Ending részeket is érdemes megnézni, mert azok alatt is érdekes dolgok mennek és néha egy-egy stáblista utáni jelenetet is elrejtettek.

 di-JLH5-hellsing-ultimate-ova-8.png

 

A Hellsing Ultimate valami döbbenetesen jól néz ki! A rajzok elképesztően gyönyörűek és stílusosak. A színek sokkal élénkebbek a TV sorozaténál, a mozgások kidolgozottabbak. Meg úgy ánblokk sokkal jobban néz ki minden. A harcok lélegzetelállítóan látványosak és borzasztóan izgalmasak és nagyon nagyon véresek! A Hellsing Ultimate kifejezetten brutális, talán az egyik legdurvább anime, amit valaha láttam. Mégis, a brutalitás és az eltúlzott mennyiségű vér látványa nem undort, hanem valamiféle csodálatot vált ki a nézőkből. Feltéve, ha az ellenséggel történik valami, ha pozitív hősökkel, akkor eléggé padlóra tudja küldeni az embert. Jó pár helyen egyébként CGI technikát is alkalmaztak, amik nagyon hülyén szoktak kinézni a kézzel rajzolt dolgok mellett. Szerencsére itt szó nincs ilyesmiről. A CGI dolgok tökéletesen belesimulnak a többi animációba, nem lóg ki, nem zökkenti ki az embert. Baromi jól néznek ki. A zenék kiválasztása is igazi profi munka, mindig sikerült megtalálni, a jelenethez passzoló muzsikát. Sokaknak hiányzott az első sorozat opening zenéje, ami tényleg elég jó, de nekem fel sem tűnt ennek hiánya. Inkább egy bizonyos zenében reménykedtem, hogy hátha ebben is benne lesz és bizony az egyik ending alatt pont az a szám megy. Szerintem, aki látta a tizenhárom részest, azok közül mindenki tudja, melyikre gondolok. Az eredeti japán szinkron, pedig úgy ahogy van tökéletes, ezen nincs mit ragozni.

 

0.jpg

A Hellsing Ultimate bitang stílusos anime. A véres és pörgős akció jelenetek, a remek zene és szinkron és a magából teljesen kifordított világ, egy egészen sajátos stílussá áll össze és ezzel együtt az atmoszféra is egészen egyedi. A sorozat egyébként nem is feltétlenül veszi magát komolyan, minden egyes percében. Sokszor történnek teljesen abszurd és vicces dolgok. Igazi éjsötét fekete humora van a sorozatnak, amihez persze kell egy bizonyos nyitottság, hogy élvezni lehessen, szerencsére én vagyok annyira elborult. Amit viszont nem tudtam hova tenni, azok a paródiák. Néhány másodperces jelenetekről van szó, ahol megváltozik a rajzstílus sokkal csúnyább minden, az egész sokkal színesebb tiritarkább ezek közben pedig ellőnek néhány, számomra vagy erőltetett, vagy teljesen értelmezhetetlen, idióta poént. Egy példa: Seras és Schrödinger (az egyik náci főellenség) állnak egymással szemben. Pocsékul megrajzolt 2D-s alakok, undorító rózsaszín háttér előtt merednek egymásra majdnem fél percig, majd Schrödinger azt mondja: "Jó napot". Esküszöm nem értem, itt például mi volt a poén? Hogy egy náci tud köszönni és nem egy tahó vagy mi? De tessék itt a jelenet, ha rájöttök az értelmére, írjátok meg. Több vallási (a Vatikán nagyon megkapja a magáét) és történelmi fricska is szerepel a sorozatban, amikre néhány arra alkalmas ember, lehet allergiás lesz. Csak figyelmeztetés gyanánt.

 

 

Mindenképpen szót kell ejteni a karakterekről is. A széria ütőkártyája természetesen Alucard. Ez a fickó valami fergeteges karakter! Egy igazi szörnyeteg, akinek lételeme a harc, imád küzdeni, de vannak emberi érzelmei is és elvei. Ezzel, több alkalommal is szembesülünk. És tiszteli azokat az embereket (nem vámpírok és hasonlók) akik kiállnak vele. Így az igazi nemezise, nem a Millenniumból kerül ki, hanem a Vatikáni csapatból (lesz róla szó, nyugi). Roppant érdekes, árnyalt figuráról van szó, akit szerintem nem lehet nem kedvelni. Az én személyes kedvencem viszont pont a főhős nagy ellenfele, Alexander Anderson (epic bad ass mother fucker!) atya. A Vatikán 13. rendjének, az Iscariot-nak az egyik lovagja. Egy inkvizítor és rettenetesen jó karakter! Igazi ellenpólusa Alucard-nak és a sorozat végére egy egészen érdekes jellemfejlődésen megy keresztül. Mondjuk én már a kezdetek óta bírtam a fickót. Amikor rákezd, valami imát mormolni karddal a kezében, az valami frenetikus! Imádom!

 

Hellsing-Ultimate-V-VIII.png

Két fontos karakter van még, az egyik Seras Victoria. Aki emberként kezdi, majd elég hamar vámpír lesz. Vele mutatják meg, hogy milyen egy újszülött vámpír és az idősebbek közti különbség. Egyébként egy nagyon szimpatikus és szeretnivaló karakterről van szó, de amikor harcra kerül a sor, akkor jobb, ha nem vagyunk az ellensége. A legnagyobb jellemfejlődésen egyébként ő megy keresztül. A kedves és kissé naiv lányból, a sorozat végére egy igazi tömeggyilkos bad ass bitch válik. Az utolsó figura, akire kitérnék az Integra, a Hellsing vezetője. Ő volt az a karakter, akivel nem tudtam mit kezdeni a tizenhárom részes sorozatban. Túlságosan pökhendi volt és nagyképű. Egyáltalán nem volt szimpatikus. Itt viszont megdöbbenve tapasztaltam, hogy ő is egy remek szereplő. Talán az is közrejátszott, hogy azt a sztori szálat, hogy hogyan lett a Hellsing góréja, hamar megismerjük. Lévén az első epizód rögtön ezzel nyit. Illetve több alkalommal láthatjuk azt, hogy egy igenis emberi karakter és nagyon nehéz teher nyomja a vállát azzal, hogy ezt a szervezetet vezeti és sokszor olyan döntéseket kell hoznia, amik életekbe kerülnek. Bravó! Ez volt az, ami totál hiányzott a TV sorozatból. Lehetne még beszélni a többi figuráról is, de például a Millennium vezetőjéről csak spoileresen lehetne érdemben beszélni. A többi figura meg annyira nem érdekes, vagy szintén spoilerbe futnánk bele.

 

sirelectraandhermanservant.jpg

 

A Hellsing Ultimate OVA egy zseniális alkotás! Baromi jók a szereplők, az egész gyönyörűen néz ki, baromi látványos és izgalmas! A történet nagyon groteszk, pont ettől annyira emlékezetes. Remek a hangulata, és a humora. Egyedül ezeket a paródia részeket tudnám felhozni negatívumként, amik ha nem lennének nem is hiányoznának. Amit inkább furcsálltam az, az, hogy pont az utolsó részben a főhős alig szerepel. De összességében, még így sem von le szinte semmit az értékéből. Az egyik legjobb anime sorozat, amit valaha készítettek, kategóriájában pedig number one! Minden anime rajongónak kutya kötelessége megnézni!

 

10/10

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása