a-good-day-to-die-hard-competition-header.jpgx.jpg

- Eredeti cím: A Good Day to Die Hard

- Műfaj: Akció

- Rendező John Moore

- Forgatókönyv: Skip Woods

- Szereplők: Bruce Willis, Jai Cortney,

Nem tudom, hogy ki hogyan fog visszaemlékezni a 2013-as esztendőre, de az biztos, hogy bennem lesz egy mély szomorúság és egy határtalan gyűlölet és bizony a jelenlegi kritika alanya miatt. John McClane és a Die Hard széria meghalt, meggyalázták és még le is hugyozták ezzel a filmmel! Az előző Die Hard filmek számomra, minden idők egyik legjobb akciófilm tetralógiája, a Halálos fegyver filmek mellett. Azért, mert az akciók eszméletlen látványosak és pörgősek, jók a karakterek, vannak tökös beszólások és ügyesen egyensúlyozik, a humor és a féktelen akciók mezsgyéjén. És hogy mi hiányzik az ötödik részből? Gyakorlatilag minden!

 

055205-die-hard-5.jpg

John McClane Oroszországba utazik, mert a fiát letartóztatták. A tárgyalására siet, amikor is orosz terroristák szétlövik a bíróságot, a fia pedig kimenekít onnan egy másik elítéltet. Apa és fia találkozása nem túl rózsás, de felveszik a kesztyűt a rosszarcúakkal.

 

A-Good-Day-to-Die-Hard_01.jpg

Ennyi a történet. Nem, nem viccelek. Semmi másból nem áll a film, minthogy a két MacClane ide-oda kísérget egy szakállas ruszkit, és mindenkit lelőnek, akivel találkoznak. Nem is értem, hogy volt pofájuk egy ennyire primitív és semmilyen sztorit egy Die Hard film aláhányni. Bár az előző filmeket sem a részletekig megírt sztori miatt szerettük, de azért azok megálltak a maguk lábán és nem fértek el egy zsebkendőre. Semmi egyedi ötlettel vagy újdonsággal nem szolgál ez a sztori. A tálalás is teljesen össze van csapva, annyira pörgetni akarták a filmet, hogy semmit nem dolgoztak ki normálisan. McClane a film első tizenöt percében eljut Oroszországba, megtalálja a bíróságot és egy tűzpárbaj közepén kiszúrja a fiát egy teherautóból. Hogy? Nagy gond van a film végére szánt "óriási" csavarral is. Az, hogy az égvilágon semmi hatása nincs. Nem meglepő, nincs normálisan felvezetve, semmilyen az egész. Még pedig azért, mert az egész film totálisan jellegtelen és senki nem kíváncsi már rá, hogy az utolsó tíz percben mit akarnak lenyomni a torkunkon, csak azt várjuk, hogy végre érjen véget ez a rémálom.

 

a-good-day-to-die-hard-3.jpg

John Moore már a Max Payne filmmel is bebizonyította, hogy pocsék rendező és hogy gőze nincs hozzá, milyennek kell lennie egy tökös akciófilmnek. Ezt a "tudását" itt is kamatoztatja. A film elején lévő autós üldözésen (az oroszok sofőrje Ganxta Zolee) kívül egy emlékezetes és izgalmas akció jelenet sincs. Ez az egy viszont veszett látványos és itt tényleg éreztem, valami nagyon minimális Die Hard-os életérzést. De ezzel is volt problémám, méghozzá a pofátlan, és tenyérbemászó Mercedes seggnyaló reklámozás! John McClane vénségére a seggébe növesztett egy Mercedes mágnest, mással nem hinném, hogy magyarázható lenne, az, hogy Merciből Mercibe ugrál állandóan. Nem is vettem volna észre és nem is zavarna, ha nem közelítenének rá állandóan arra a retkes logóra! Komolyan, sokszor már úgy éreztem, hogy valami reklámfilmet nézek. A többi akció jelenet viszont tényleg semmilyen. Nincs semmi ereje a pufogtatásoknak, súlytalan az egész és egyáltalán nem látványosak. Talán az ablakon kiugrás volt még jó, vagy korrektnek nevezhető. Tudjátok, amit már a trailerben is megmutattak. És van egy rettenetesen röhejes jelenet is. McClane egy iszonyatos kaliberű géppuskával céloz egy bejáratra, ahová ruszki barátaink úgy rohannak, mint a Postal 2 című játék idióta ellenfelei. Bele a golyózáporba minden ész nélkül, gyakorlatilag a hullák már egy rakáson fekszenek. Nevetséges!

 

A-Good-Day-to-Die-Hard-Box-Office-Results-Day-1.jpg

Továbbá a Die Hard 5-ben a humor, mint olyan nem létezik. Egy vicces beszólás, vagy egy tökös egysoros sincs. Lehet poénnak szánták, amikor McClane a fiát kiosztja, hogy a nagy CIA-s felakarja adni és mondja neki, hogy ne sírjon, majd főz neki kakaót, meg mit tudom én. Nem röhögtem rajta, inkább a fejemet fogtam ennél a jelenetnél, annyira kínos volt. Ráadásul teljesen karakter idegen is. Soha nem beszélt így John, még a barátaival sem. Káromkodás persze van, több is, mint a négyben, de egy "baszd meg"-től még nem kezdek felkacagni. A Die Hard harmadik részét, a mai napig végigtudom röhögni, ha angolul, ha magyarul nézem, tök mindegy! Itt viszont tényleg nulla a poénok száma!

 

A-GOOD-DAY-TO-DIE-HARD-Image-021.jpg

A Die Hard új részét Magyarországon forgatták, mert Budapest gyönyörű és olyan szép város és... BULLSHIT! MERT OLCSÓ VOLT, AZÉRT! Aki kicsit is olvas filmes híreket, az tudja, hogy annyi film készül már, hogy a stúdiókban is alig férnek el a filmesek, a helyszínek kibérlése meg méregdrágák odaát. Magyarországon meg bagóért tudnak bérelni egy rakás helyszínt, meg gondolom a negyvenöt évig tartó "barátság" is közrejátszott. Olvastam valahol, hogy egy ember azt írta, hogy olyan jó felfedezni az ismert helyszíneket. Pfff! Egy Die Hard filmtől ez aztán rohadt nagy erény, mit ne mondjak! Büszkék lehetünk rá, hogy Budapesten vágták le Die Hard szériát, de tényleg!

 

A-GOOD-DAY-TO-DIE-HARD-Official-Trailer-2-2013-H-1735.jpg

Bruce Willis egy akció sztár, de azért tegyük hozzá, hogy egy nagyon tehetséges színész is. Fiatalon és mostanában is meg tudja mutatni, hogyha megfelelő alapanyagot kap, akkor tud mit kezdeni vele. Na, most itt... semmi! Bruce Willis áll, néz csúnyán, néha mond valamit, kocog a fia után (egyébként látni rajta, hogy hulla fáradt) és megmerem kockáztatni, sokszor azt se tudja hol van. És mindez nem Bruce hibája, hanem a forgatókönyv íróé, aki nem írt neki semmi normális szöveget és a rendezőé, aki nem tud instrukciókat adni és színészt vezetni. Ez a figura, akit Bruce most hozott, nem tudom ki volt, de nem John McClane. Ez csak valami kopasz öregember volt, aki keménynek akart látszani, de egy komolyabb pofontól még a lábszára is szilánkosra törne. Jai Cortney meg egyszerűen katasztrófa! Ő "játssza" John fiát, de egyszerűen borzasztó! Ez a csávó balta arccal mered előre kilencven percen keresztül és veszekedik az apjával, ennyi! Honnan ásták elő ezt a tehetségtelen senkiházit? Főgonosz meg nincs a filmben, vagy ha volt én nem vettem észre, gondolom ez is a csavarhoz tartozott. Először azt hisszük ő az, aztán a másik és aztán megint egy másik. Az egyik ilyen szerencsétlen, ahelyett, hogy lelőné, azonnal a két amerikait elkezd előttük táncolni! Nem hülyéskedek, elkezd előttük táncolni, majd benyögi ezt: "Táncosnak készültem." Ki a faszt érdekel? Ki kérdezte te szerencsétlen?! A Gruber testvérek forognak a sírjukban!

 

willis-courtney-A-GOOD-DAY-TO-DIE-HARD.jpg

Sajnos ez van, a Die Hard legújabb része egy vállalhatatlan, pocsék, unalmas, semmitmondó és unalmas film lett! Ez egyszerűen nem Die Hard film, mert nincs Die Hard stílusa, nincs benne John McClane! Akciófilmként is gyenge! Ha egy DVD-re gyártott film lenne más címmel és Willis nélkül, akkor is erőtlen lenne, így viszont egyenesen felháborító! Szembeköptek egy huszonöt éves legendát! John Moore, meg takarodjon szenet lapátolni, vagy bányászni, de filmek közelébe NE ENGEDJÉK! Ez egy kontár! Megmerem kockáztatni, már most, hogy ez lesz az idei év legrosszabb filmje!

 

3/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása