terminator_the_sarah_connor_chronicles.jpg

- Eredeti cím: Terminator: The Sarah Connor Chronicles

- Műfaj:  Sci-fi, akció, sorozat

- Rendező: Több rendező

- Forgatókönyv: Több író

- Szereplők: Lena Headey, Thomas Dekker, Summer Glau

 

A 2008-as évben indult, útjára a Fox TV csatornán a Terminator sorozat, ami nem könyvelt el osztatlan sikert. Én egy hazai TV csatornán néztem meg az első részt és olyan szinten csalódást okozott számomra, hogy évekig nem mentem a közelébe. Nem tudott meggyőzni, hogy ez a sorozat méltó alkotás lenne, az első két film mellett. Aztán úgy hozta a sors, hogy ismét kereszteztük egymás útját. Vagy én lettem engedékenyebb, vagy az első találkozáskor elnéztem valamit, de egészen megváltozott a véleményem a sorozatról mostanra. A cikkben csak úgy tudok fontos dolgokról beszélni, hogy jó néhány "érdekességet" elárulok a történetből, így aki mégis meg akarja nézni a sorozatot, az inkább ne olvasson bele a kritikába.

 

terminator-sarah-connor-chronicles-lena-headey-e1294165662662.jpg

 

A második Terminator film után kezdődik el a sorozat története. Sarah és John továbbra is bujkál a hatóságok elől, mert több ember megölésével vádolják őket és a Cyberdyne felrobbantásával (ez utóbbi egyébként igaz). Miután elköltöznek, álnéven próbálnak új életet kezdeni. A középiskolában John megismerkedik egy Cameron nevű lánnyal, aki nagyon érdeklődik John iránt. Még aznap egy terminator támad a srácra, akit a lány ment meg. Kiderül, hogy ő is egy kiborg, és John küldte vissza az időben, hogy segítsen nekik. Így a harc a gépekkel tovább folytatódik.

 

terminator-the-sarah-connor-chronicles-20090416021624940_640w.jpg

 

Amit rögtön a cikk elején le kell szögezni, az az, hogy a Sarah Connor Krónikái nem egyeztethető össze a harmadik és negyedik filmmel. Egyáltalán nem kapcsolódik hozzá és a történet sem abba az irányba halad, amerre a filmek végül kilyukadtak. A sorozat teljesen figyelmen kívül hagyja azokat az alkotásokat és szerintem ez nem is baj. Tetszett, hogy bizonyos történetszálakkal és eseményekkel meg tudott lepni a széria, amik ugye nem is történhettek volna meg, ha a sorozat kapcsolódott volna a harmadik és negyedik filmhez. Baromi jó ötlet volt és szerintem szükségszerű is. Így igazából, egy alternatív terminator univerzum jött létre és csak az első két film ismerete kell ahhoz, hogy a sorozatot élvezni tudja a néző. A sorozat összesen két évadot élt meg, ami harmincegy epizódot foglal magába. Ezután sajnos beszüntették a sorozatot, mert nem hozta a várt eredményeket. Így például normális lezárást sem kapunk, a második évad végén. Bár olvastam olyan véleményt, hogy ez is tekinthető végül is befejezésnek. Szerintem meg nagyon nem!

 

2.jpg

 

A Sarah Connor krónikái elég sok hátránnyal indult. Hiszen egy kult-klasszikus és sokak által szeretett univerzumban kellett helytállnia úgy, hogy a két (remek) film rajongóit is a TV elé csalogassa és hozzon új nézőket is. Ebbe sajnos belebukott a sorozat, nem hiába állították le két évad után. Sokan csak egy közepes sci-finek tartják, amit megpróbáltak a nagy névvel eladni. Ezzel egyébként nagyon nem értek egyet, mert igenis volt ebben a sorozatban annyi ötlet és kakaó, hogy egy lapon lehessen említeni az első két mozifilmmel. Rögtön az első rész zárása is nagyon ötletes és erős volt. Mivel abban az idősíkban folyamatosan vadásznak John-ra és az anyjára, Cameron elviszi őket egy bankba, ahol a páncélteremben egy időgép alkatrészeit helyezték el és előreutaznak, hogy ne tudják megtalálni őket! Ez egyszerűen zseniális volt, kár, hogy kissé sántít a dolog. Hogy nem vette észre senki, hogy valaki vagy valakik ilyen cuccokat pakoltak be egy bankba? A csúnyábbik terminator, hogy tudott velük együtt elutazni, ha nem volt rajta már emberi szövet? Illetve ugyanez a jószág a későbbiekben, hogy tud fej nélkül mozogni, és a testét miért vitték el a roncstelepre? Senkinek nem tűnt fel, hogy egy hatalmas robotcsontváz van a kukában vagy mi? Igazából ez a két baki vagy furcsaság, hívjuk őket akárhogy is, a sorozat legszemetszúróbb hibái. Ha ezeken túltesszük magunkat, már nem szaladunk bele hasonlókba.

 

BDDefinitionsarahconnorS2-e1080.jpg

 

A színészek vállára is elég nagy súly nehezedett, hiszen az összes fontos karaktert más játssza. Lena Headey (Trónok Harca, Dredd) például Linda Hamilton örökébe lépett, ő játssza a címszereplőt, méghozzá kifogástalanul! A legtöbb színészi véna, egyértelműen nála fedezhető fel a csapatból, hitelesen alakítja a figuráját még úgy is, hogy az arca alapjáraton, eléggé barátságtalan. Sokan lehet vitába szálnak majd velem, de annyira szúrós tekintete van ennek a nőnek, még a civil fotókon is, hogy az ijesztő. A John Connor-t játszó srác, Thomas Dekker teljesen elfogadható. Semmi kiemelkedő, vagy éppen emlékezetes dolog nem kötődik hozzá, de amit kellet, azt bizony megoldotta. Viszont a legemlékezetesebb a Cameron-t játszó Summer Glau. Iszonyatosan jól áll neki a szerep bár sajnálatos, hogy legtöbbször hűvös tekintettel kell előre merednie. És bizony fontos fegyvertény az is, hogy egy nagyon csinos hölgyeményről van szó. Egyébként messze az ő figurája, a legérdekesebb karakter. Többször is megpendítik azt a húrt, hogy ő sokkalta emberibb, mint a többi gép. Az egyik részben például valami elromlik "belül", és azt hiszi magáról, hogy ember.

 

shirley-manson-violins-terminator-the-sarah-connor-chronicles-HD-Wallpapers.jpg

 

A sorozat fő történeti szála igazából az, hogy Sarah és a kis csapata, megpróbálják kideríteni, hogy melyik az a cég, vagy ki az a személy, aki folytatta a Cyberdyne munkáját, hiszen egyértelmű az, hogy hiába robbantották fel az irodaházat mindenestül, a gépek még mindig szabadon garázdálkodnak. Később persze bonyolódnak majd a dolgok. Előkerül Derek Reese, John nagybátyja, akit szintén visszaküldtek az időben és lesznek olyanok is, akik az időgépet használva dezertáltak az emberek seregéből. De lesznek rossz korba visszaküldött gépek is. Valószínű, hogy több mindent szerettek volna az alkotók kihozni még a sorozatból, de mivel a második évad után vége lett a sorozatnak. Jó pár dolgot nem tudtak normálisan elvarrni az írók. Egyszerűen túl sok volt a kérdőjel! Ami még engem személy szerint nagyon zavart, hogy nem kezdtek végül semmit John és Cameron kapcsolatával. Többször is megemlítik, hogy a jövőben John, már csak a terminator lányban bízik igazán és nem is beszélget mással. Erre semmiféle magyarázatot nem kapunk, hogy miért van így. És nyugodtan gondoljatok betegnek, de szerintem a sztori megkövetelte volna azt, hogy végül valahogy összejöjjenek. Hiába gép Cameron, látni, hogy ő nem csak egy bádogdoboz és igen is vannak érzelmei. Elég sok jelenetnél szikrázik a két figura között a levegő, de az íróknak egyszerűen nem volt elég bátorsága, hogy bemutassanak egy ilyen kapcsolatot. Pedig igenis kellett volna!

 

Brian-Austin-Green-Sarah-Connor-Chronicles.jpg

 

A sorozat látványvilága teljesen korrekt! A 2008-as színvonalat szerintem bőven hozta. Jók voltak az akció jelenetek, látványosak és pörgősek, izgalmasak. A CGI is a legtöbbször a helyén volt, bár volt pár olyan jelenet, ahol azért lehetett látni, hol spóroltak a zsetonnal. A sminkesek és maszkmesterek is nagyon jó munkát végeztek. Többször lehet látni a szereplők belső alkatrészeit, amik legalább olyan jól mutatnak, mint a filmekben. A zenék is a helyükön voltak a legtöbbször és sokszor lehetett olyan dallamokat hallani, amik emlékeztettek, az első kettő Terminator film zenéire. Ami egyébként egyáltalán nem véletlen, teljesen tudatos döntés volt.

 

terminator-complications.jpg

 

Az egész sorozat tisztelettel adózik, James Cameron filmjei előtt. Ezért is olyan hasonló a zenéje és a látványvilága, persze jóval visszafogottabb költségvetésben. És van még egy elég fontos ok, ami miatt a harmadik és negyedik Terminator mozit nem vették figyelembe a sorozat írói. Az pedig az, hogy James Cameron-nak nagyon nem tetszett a Terminator 3 (ezt azért valahogy meglehet érteni). “Elvették tőlem a gyermekemet” - nyilatkozta a Terminator 3-nál anno és a negyedik mozi sem éppen a szíve csücske. Pedig azzal szerintem nem sok baj volt. Továbbá úgy gondolom, az sem véletlen, hogy a terminator csajszit Cameron-nak hívják.

 

134615_galeria_terminator_sarah_connor_kronikai_21.jpg

 

Én úgy vélem, hogy a Sarah Connor Krónikái, igenis jó sorozat. A kezdeti ellenszenvemet legyőzte a sorozat és engem nagyon is lekötött. Élveztem és szórakoztatott és tetszett ez az alternatív terminator történelem és az újfajta megközelítése a témának. Vannak hibái és soha nem lesz belőle egy klasszikus darab, de igenis ez egy jó sorozat és volt benne lehetőség és fantázia! Kár, hogy kevesen fedezték fel benne. Pedig ennél sokkal többet érdemelt volna. Sci-fi rajongóknak ajánlott és azoknak, akiknek nem tetszett a Terminator 3.

 

7/10

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

convar · http://docs.google.com/document/d/1C9jtT9NLDNv_80m_U9Pv5X_LwJb3bFUqhOMhafMalGg/ 2013.02.13. 09:34:49

"Hogy nem vette észre senki, hogy valaki vagy valakik ilyen cuccokat pakoltak be egy bankba? A csúnyábbik terminator, hogy tudott velük együtt elutazni, ha nem volt rajta már emberi szövet? Illetve ugyanez a jószág a későbbiekben, hogy tud fej nélkül mozogni, és a testét miért vitték el a roncstelepre? Senkinek nem tűnt fel, hogy egy hatalmas robotcsontváz van a kukában vagy mi? "

Az elsőre: egyrészt a széfet egy jövőből jött szakember építette, úgyhogy ő gondolom bármit meg tudott magyarázni miért viszi be, másrészt látszik hogy több széfből veszik elő az alkatrészeket és gondolom külön meg am sem voltak feltűnőek. A legnagyobb darabot is önmagában egy szimpla computernek nézhették.

A 2.-ra és a 3.-ra ott az idősík elmélet, miszerint minden visszautazáskor a történelem egy teljesen új irányt vehet (és ez nyilvánvalóan így is van), így a technikai fejlődés, vagyis a technológia is. Ezért amit a T1ben, vagy a T2ben látunk azt nem kell feltétlen tízparancsolatnak tekinteni a TSCCben sem, hiszen a 3 mű történései között történt egypár visszaugrás az időben. Arra akarok kilyukadni hogy tehát a TSCCben látott időgép már nem az az időgép amit a T1ben látunk, és u.ez vonatkozhat a cyborgokra is...

Az utolsó kettőre passz, arra maximum az emberi hülyeséget tudom felhozni :)

Ja és igen, a Cameron elnevezés nem volt véletlen ;)

Egyébként teljesen igazad van abban, hogy ez a sorozat eleve halálra volt ítélve a sok James Cameron az atyaúristen típusú kultúrsznob f.sz miatt, hiszen ők előre elkönyvelték hogy "á ez úgyis csak sz.r lehet" meg "minek mégegy bőrt lehúzni róla" stb. szal igazából még egy esélyt sem adtak neki.

Én adtam, és az egyik kedvenc sorozatom lett.
süti beállítások módosítása