Dredd: Kritika

2013.01.14. 15:16

14254.jpg

- Eredeti cím: Dredd

- Műfaj: Akció, sci-fi, képregény adaptáció

- Rendező: Pete Travis

- Forgatókönyv: Alex Garland

- Szereplők: Karl Urban, Olivia Thirlby, Lena Headey

A képregény feldolgozások egyre inkább húzócímekké és egyre komolyabbá válnak Hollywoodban. Persze minden évben becsúsznak selejtes termékek, tavaly megkaptuk a minden elemében pocsék, Szellemlovas 2-őt például. Viszont jött egy másik versenyző, az Avengers és a The Dark Knight Rises után, akit már korábban is láthattunk de eléggé leszerepelt. Igen, ő Dredd. Az 1995-ös Dredd bíró nem igazán sikerült jóra. Hiába volt a filmben Stallone és hiába volt elég jó a látvány világ. Az egész inkább egy bohóckodás lett, pedig nagyon erősen indított. A film első 10-15 perce például fantasztikus volt. Tavaly az amerikaiak, megkapták az új Dredd filmet, ami sokkal hűbb a képregényhez (nem tudom, nem olvastam) és a kritikusok is szerették. A nézők viszont elég látványosan leszarták a produkciót. Szépen meg is bukott, az eredetileg trilógiának szánt ötletet ki is dobták. Mi pedig most, januárban nézhetjük meg, mit is tud az új Dredd.

DREDD-2012-lena-headey-32247040-1920-1080.jpg

A film egy világkatasztrófa után játszódik. Megaváros Egyben. A bűnözés óriásira nőtt és állandó a krízis helyzet, ezért egy új békefenntartó testületet hoznak létre, melynek tagjai egyszerre bírók, végrehajtók és az esküdtszék. Egy ilyen Bíró Dredd is, Megaváros Egy, egyik leghíresebb Bírója. Egy nap azt a feladatot kapja, hogy értékeljen ki és vizsgáztassa le éles helyzetben, egy újoncot, akinek telepatikus képességei vannak. Egy hármasgyilkosság ügyében kezdenek el nyomozni, egy hatalmas lakóépületben. Kiderül, hogy a háztömb az egyik legveszélyesebb bűnbanda fészke, ahol egy új drogot készítenek. A Mama klán nem tűri a betolakodókat, és úgy döntenek, levadásszák a bírókat.

dredd_23.jpg

A Dredd, egy ízig-vérig, tökös akció film. Egy vérgőzös parádé, így azok találhatják meg a számításaikat a filmmel kapcsolatban, akik véres, látványos és brutális akciókra vágynak. Sci-fi rajongóknak csalódás lehet, mert magát a világot nem igazán ismerjük meg. Ahhoz túlságosan is szűk keretek közé van szorítva a film. Bár legjobb tudomásom szerint, a képregény sem próbált Asimov babérjaira törni. Én igazából úgy ültem le a film elé, hogy végre lássam milyen az igazi, tökös Dredd bíró. Hogy milyen lett volna, ha Sly-ék nem herélik ki szándékosan. Így számomra, szinte minden igényt kiszolgált a film és ha jók az értesüléseim, a képregényt ismerők is azt mondták, ez az igazi Dredd. Én hiszek nekik.

Dredd_01(2).jpg

Most, hogy letudtuk a kötelező köröket, nézzük milyen is valójában a Dredd. Brutális! Ez a legjobb szó a filmre. A kilencvenperces játékidőben, elképesztően durva jelenetekkel találkozhatunk. Van itt megnyúzás, fejszétlövés. Gatlinggal amortizálnak le egy teljes szintet, emberek ádámcsutkáját tolják beljebb. A film nézése közben végig az volt az érzésem, hogy a 80-as évekből előjött, egy elfeledett, mocskos akciófilm. Amit hidegen hagy az, hogy mit szabad és mit nem, hogy mi számít politikailag korrektnek. És ez bizony nagyon is jó! Elegem van már, a nyámnyila akciófilmekből, amiben ha egy embert hasba lőnek akkor csak eldől. Itt tényleg brutális dolgok vannak és még nem is rosszul vannak megcsinálva!

dredd-image08.jpg

A film látványvilága nagyon pöpec! Bár korántsem olyan high tech, mint az előző Dredd filmben. Sokkal realistábbak, földhöz ragadtabbak a helyszínek, járművek. Igazából csak a Bírók cuccai tűnnek, valami modern, jövőbeli felszerelésnek. De szerintem ez így volt jó, legalább lehet látni a különbséget a bandák és "jófiúk" között. A Dreddben helyet kapott még az időlassítás is, amit sokan zavarónak találtak. Én ezt nem nagyon értem, hiszen a film elején és a végén vannak csak és csakis akkor, ha valaki drog hatása alatt áll. A sztori szerint az új csodadrog, a "lassító", a használó érzékeire úgy hat, mintha minden lassabban történne. Nekem egyébként tetszett, hogy megmagyarázták az időlassítást és nem csak egy egyszerű feature. A CGI egyébként nagyon jóra sikerült, bár néha a lassítások miatt, nagyon bizarrul tud kinézni egy-egy jelenet. De elenyésző a dolog. Nem vészes.

245439_galeria_dredd__10_.jpg

Illik még megemlíteni a film zenei anyagát is, ami szintén elég pazarra sikerült. Én nagyon nem vagyok rajongója az elektronikus zenéknek, kifejezetten kerülöm őket. Itt viszont mocskosul jó zenéket sikerült beválogatni és egyszerűen ez a fajta típusú zene illik ide. Mikor Dredd megy egy szűk folyosón, és atomjaira lövi az embereket és közben megy alatta ez az elektronikus muzsika az egyszerűen jó. Megadja a kellő hangulatot. Nem is tudnék másfajta zenei stílust hozzáképzelni. A cikk írása közben is az OST-t hallgatom, nincs olyan hatása, mint a film közben de még így se rossz.

judge-dredd-2012-movie-screenshot.jpg

Lessünk körbe, mi a helyzet a jelmezek és díszletek környékén. Megintcsak remek munka! A helyszínek nagyon jól néznek ki, szinte érződik a mocsok és a bűn még a sarkokban is. Baromi jók tényleg. A jelmezek pedig telitalálatok. A Bírák egyenruhája fantasztikusan néz ki. Olyan a felszerelés, mintha protectorral lenne teleaggatva. és a legkisebb kis doboznak és zsebnek is megvan a funkciója. Orvosi felszerelés, tártartó, nagyon aprólékos a jelmez. A sokat cikizett sisakkal sincs bajom, szerintem jól nézett ki. A Bírák fegyvere, bár nem akkora nagy mordály, mint a képregényben, vagy a korábbi filmben de legalább olyan tökös és igen ID lock is van benne.

428195_351119364918309_279028222127424_1188820_721031064_n.jpg

Áttérhetünk a szereplőkre. A címszereplőt Karl Urban játssza, akit én, személy szerint nem tartok egy igazán jó színésznek, ezt a figurát viszont, mintha rászabták volna. Annyira ő maga volt Dredd és olyan jól állt neki. Nem tudom, hogy gyakorolta-e ezt a hörgős beszédet de olyan karaktert adott a puszta hangjával és kisugárzásával ennek a figurának, hogy az példa értékű. És ami még fontos, ez a karakter tényleg egy tökös figura. Sajnos Sly-ék anno, egy érzelgős valamit csináltak belőle, akinek a keménysége csupán egy álca. És még egy teljesen fölösleges szerelmi szálat is ráhúztak. Ezeket szerencsére innen kigyomlálták. Ennek a Dreddnek igazi tekintélye van, nem csak akkor, amikor először megjelenik, hanem végig a teljes játékidőben. Egyébként próbálták érzékeltetni, hogy ő sem egy robot. Jó példa erre, a már említett gatlingos jelenet utáni vallatás. Ott egy pillanatra a fegyelmezettség eltűnik és előbújik az ember. A Dredd mellé adott újonctól viszont tartottam. Azt hittem ő lesz az idegesítő és teljesen fölösleges társ, aki a bűnözőkkel megpróbál együtt érezni és meggyőzni Dreddet, hogy nem kell ilyen kegyetlennek lenni. Hát nem! Egyáltalán nem felesleges a figura és nem is unszimpatikus. A telepatikus képességeit is ügyesen használják a filmben. Meglepő volt, hogy még ő is eléggé brutál tudott lenni. Csalódás volt viszont Lena Headey. A színésznő a Trónok Harcában játssza Cersei Lannistert kifogástalanul, itt viszont a főgonosz szerepében, meglehetősen halovány. Maga a karaktere egyébként nem lenne rossz, egy prostiból lett klánvezérről van szó, de mégsem működik. Talán nem volt jól kidolgozva a forgatókönyvben a figura, nem tudom. De az a baj, hogy a színésznő sem erőltette meg magát. Az egész filmben olyan, mintha delíriumos állapotban kóvályogna ide-oda. Kár.

dreddComicConBody.jpg

Igen, az az igazság, hogy számomra ez szinte egy hibátlan alkotás. Igen, a főgonosz tényleg eléggé gyenge és van egy-két csúnyább effekt de az akciók és a remek páros bőven kárpótolt. Akciófilm rajongónak ez a film, igenis kötelező és a képregény rajongóknak. Aki tudni akarja, milyen az igazi Dredd, az ezt nézze meg!

 

9/10

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása